Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ανάμεσα στα 10 κορυφαία μουσεία της χώρας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου! (γράφημα)

Ανάμεσα στα 10 κορυφαία μουσεία της χώρας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου! (γράφημα)

Πολιτισμός | 31/10/2014 - 20:01
Ανάμεσα στα 10 κορυφαία μουσεία της χώρας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου! (γράφημα)
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αύξησε κατά 53% τους επισκέπτες του το 2014 ενώ κατά 91% τις εισπράξεις με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ψηλά στη λίστα με τα κορυφαία Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας!

Άκρως θετικός είναι ο απολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την προσέλευση κόσμου στα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για τις συνακόλουθες εισπράξεις. Κι όλα αυτά από τη στιγμή που καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Μπορεί από την 1η Νοεμβρίου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς (λόγω χειμερινού ωραρίου), όμως το προηγούμενο διάστημα, με τη διεύρυνση του ωραρίου τους, έδωσαν το δικαίωμα σε πολλούς επισκέπτες -κυρίως τουρίστες- να τα επισκεφθούν.

Η απόφαση για επέκταση του ωραρίου κρίνεται εκ του αποτελέσματος απόλυτα επιτυχημένη και αποδεικνύει πως οι στρεβλώσεις των προηγούμενων ετών, μόνο ζημία προκαλούσαν.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, το θερινό ωράριο του Απριλίου ξεκινούσε τον Ιούνιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε χαμένες εντυπώσεις και εισπράξεις. Και συνήθως, ύστερα από γκρίνια, απειλές για κλείσιμο των χώρων αλλά και προσλήψεις του εποχικού προσωπικού πάντα την τελευταία στιγμή.

Το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά το προσωπικό ήταν στη θέση του νωρίς, σε 33 επιλεγμένους χώρους που περιλαμβάνει το εθνικό πιλοτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στην άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας μήνα.



Περαιτέρω διεύρυνση το 2015

«Ο,τι καινούργιο επιτυγχάνει πρέπει όχι μόνο να συνεχίζεται αλλά και να διευρύνεται», λέει στην «Κ» ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 το ωράριο 8 με 8 θα επεκταθεί σε συνολικά 46 χώρους. «Το μέτρο αποδεδειγμένα λειτούργησε σωστά και με τη νέα χρόνια θα επεκταθεί και σε άλλους 12 χώρους και μουσεία στην περιφέρεια».

Το υπουργείο, όπως αναφέρει το iefimerida.gr,  κινήθηκε γρήγορα ώστε η επόμενη θερινή περίοδος να ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο, εξασφαλίζοντας κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Χρηματοδότηση, που δόθηκε όπως και το περασμένο καλοκαίρι με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μόνο που φέτος πρέπει να μοιραστούν το ίδιο ποσόν 46 χώροι και μουσεία.

Το ΥΠΠΟΑ, θέλοντας να αξιοποιήσει μια διαχρονική πηγή πλούτου, ξεκίνησε από το 2010 με την καταγραφή των προβλημάτων και την αξιολόγηση των μουσείων, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν, και αποκάλυψε για πρώτη φορά τραγικές αλήθειες. Επιπροσθέτως, την περασμένη άνοιξη επιχείρησε για πρώτη φορά την έγκαιρη εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.

«Η έγκαιρη εφαρμογή του ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία έδειξε συνέπεια απέναντι στην τουριστική αγορά και τη ζήτηση. Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την αύξηση του τουρισμού, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας χώρων και μουσείων», μας λέει η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.

Αύξηση επισκεπτών

Η καλύτερη απόδειξη είναι τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο, σε 38 χώρους, σημειώνεται αύξηση των επισκεπτών κατά 23,55%, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013.

Αναμενόμενη ήταν και η αύξηση (16,73%) στις εισπράξεις, που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο του 2014 έφτασαν στα ταμεία 39.575.094 ευρώ έναντι των 33.902.142 την ίδια περίοδο το 2013.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.