Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Πανελλήνιες 2014 | 25/02/2014 - 02:49
Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Ανάλυση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας


•    Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Περιγραφή

Το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ασχολείται με τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή πλωτών μέσων, την τεχνολογία θαλασσών, τη μελέτη μηχανολογικών εγκαταστάσεων και τη ναυτιλιακή οικονομία.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, κάποια βασικά μαθήματα του τμήματος είναι τα εξής:
Ναυπηγική και Θαλάσσια Τεχνολογία, Μηχανολογικό Σχέδιο και Εργαστήριο, Γενική Εισαγωγή στους Η/Υ με Εξάσκηση σε Περιβάλλον Προσωπικού Η/Υ, Γραμμική Άλγεβρα και Εφαρμογές, Μαθηματική Ανάλυση, Στατική Στερεού Σώματος, Φυσική (Μηχανική), Δυναμική Στερεού Σώματος, Δυναμική των Ρευστών, Γλώσσα C και Λειτουργικό Σύστημα Unix… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»
                                                      

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών καθορίζονται με τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α) καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) από το οποίο παίρνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά από εξετάσεις. Τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πτυχίο του εργολήπτη, ενώ τέσσερα χρόνια μετά τη λήψη της άδειας μπορούν να λάβουν το πτυχίο μελετητή (βλέπε εισαγωγικό κείμενο 4ου Επιστημονικού Πεδίου).
Πιο συγκεκριμένα, οι Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί έχουν δικαίωμα υπογραφής εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, εκτέλεσης και λειτουργίας καθώς και πραγματογνωμοσύνης και εκτίμησης όλων των ναυπηγικών εγκαταστάσεων που διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
•    Κάθε αυτοτελής εγκατάσταση συγκροτήματος μηχανημάτων και εργαλείων που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση Ναυπηγείων και Εργοστασίων  ναυπηγομηχανολογικών εργασιών.
•    Κάθε εγκατάσταση ή σημαντική διαρρύθμιση των προωστηρίων και των κυριότερων βοηθητικών μηχανημάτων επί πλοίων.
•    Κάθε ναυπήγηση μηχανοκινήτων πλοίων ολικής χωρητικότητας μεγαλύτερης των 30 τόνων και Ιστιοφόρων ολικής χωρητικότητας μεγαλύτερης των 200: τόνων, καθώς επίσης και πλωτών μηχανημάτων, βυθοκόοων, πλωτών γερανών ανελκυστικής ικανότητας μεγαλύτερης των 10 τόνων κ.α.
•    Κάθε μετασκευή πλοίου που επηρεάζει τα κύρια χαρακτηριστικά του καθώς και κάθε επισκευή αξίας του ενός δεκάτου της κατά το χρόνο επισκευής αξίας του επισκευαζόμενου πλοίου.
        Σύμφωνα με το ΠΔ 195/1997, οι διπλωματούχοι Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί εκπονούν πραγματογνωμοσύνες, εκπονούν και επιβλέπουν την  εκτέλεση μελετών των απλών χημικών εγκαταστάσεων και είναι υπεύθυνοι για την τεχνική επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης οποιασδήποτε απλής χημικής εγκατάστασης. Στις μη απλές χημικές εγκαταστάσεις, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί μπορούν μόνο σε συνεργασία με τους Χημικούς Μηχανικούς να εκπονούν και να επιβλέπουν μελέτες.  Η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη της συντήρησης των χημικών εγκαταστάσεων ανατίθεται μόνο σε διπλωματούχους Μηχανολόγους Μηχανικούς ή Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ναυπηγούς Μηχανικούς.
     Επίσης, έχουν το δικαίωμα υπογραφής, εκπόνησης μελέτης και επίβλεψης για απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις (βλ. εργασιακά Μηχανολόγων Μηχανικών).
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Στο τελευταίο εξάμηνο προβλέπεται υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Υποχρεωτική είναι και η εκπόνηση εργασιών στα περισσότερα μαθήματα, με αποκορύφωμα την τελευταία εργασία «Σχεδίασης Πλοίου», στο τέλος των σπουδών.

 

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 484 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

 

Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.