Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας

Πανελλήνιες 2014 | 19/05/2014 - 12:38
Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας
Ανάλυση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη)

Περιγραφή

Το τμήμα έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και την προαγωγή των γνώσεων που αφορούν τις πολιτισμικές σπουδές, σε συνδυασμό με τις μεθόδους και τα μέσα πληροφορικής. Στοχεύει στην καταγραφή, επεξεργασία, προβολή και ανάδειξη πολιτισμικών διαδικασιών και δεδομένων, καθώς και στην κατάρτιση επιστημόνων ειδικευμένων στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού, παραγωγής, διάδοσης και διαχείρισης προϊόντων και δράσεων του πολιτισμού και της επικοινωνίας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το Τμήμα στοχεύει στην εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού και στελεχών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Ψηφιακού Πολιτισμού, συνδυάζοντας τη δημιουργική παραγωγή ποιοτικού Πολιτιστικού Περιεχομένου με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Πολυμέσων (Multimedia). Οι τεχνολογίες αυτές συνεργάζονται σε όλα τα στάδια που οδηγούν στην επιλογή, ανάλυση-επεξεργασία, παραγωγή και τέλος παρουσίαση-προβολή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών:
Θεωρία του Πολιτισμού, Πολιτισμική Διαχείριση, Επικοινωνίας, Ποιοτικών και Ποσοτικών Μεθόδων Έρευνας, Μουσειολογίας και Μουσειοπαιδαγωγικής, Πολιτιστικής Αναπαράστασης, Ήχου και Ηχητικών Εφαρμογών, Θεωριών Μάθησης και Εκπαιδευτικών Εφαρμογών, κ.ά.
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Εργασιακά
 
     Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι ορίζονται ως πτυχιούχοι “Πολιτισμικής Πληροφορικής”, έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη Σχεδίαση και την Ανάπτυξη Λογισμικού, Εφαρμογών Πολυμέσων και Ψηφιακών Οπτικοακουστικών Προϊόντων, για την παραγωγή, προβολή, διαχείριση και εκπαιδευτική αξιοποίηση της Πολιτιστικής Πληροφορίας.
Η ανάγκη αξιοποίησης της πολιτιστικής πολυγλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων για την παραγωγή και διακίνηση ψηφιακού περιεχομένου. Τόσο κρατικοί φορείς, όσο και ιδιωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, στρέφονται στο διαδίκτυο και ψηφιοποιούν πολιτιστικά δεδομένα με στόχο την αξιοποίησή τους από την παγκόσμια αγορά.
Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τεχνικούς, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής σε σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως αυτά που ορίζουν η Μουσειολογία, η Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία, οι Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες και η Πολιτιστική Αναπαράσταση με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών.
Οι πτυχιούχοι Πολιτισμικοί Πληροφορικοί μπορούν να ασχοληθούν με:
•    Σχεδίαση διαδραστικών και δικτυακών πολυμεσικών εφαρμογών
•    Σχεδίαση και ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού για εφαρμογές πολυμέσων
•    Ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών οπτικοακουστικών προϊόντων
•    Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων
•    Σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού για εφαρμογές που σχετίζονται με τη διαχείριση συλλογών (μουσεία, πινακοθήκες, αίθουσες τέχνης, και άλλους φορείς με σχετικά ενδιαφέροντα)
•    Επιμόρφωση και υποστήριξη επαγγελματιών του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για την υιοθέτηση και αξιοποίηση των παραπάνω εφαρμογών στο έργο τους
•    Σκηνοθεσία, επεξεργασία και σύνθεση ψηφιακών δεδομένων για τη δημιουργία βίντεο, animation και κινούμενης εικόνας
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Οι φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους κάνουν υποχρεωτική θερινή πρακτική άσκηση, σε συνεργασία με φορείς σχετικού αντικειμένου.
    Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2000.
    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, οι απόφοιτοι χαρακτηρίζονται ως Πολιτισμικοί Πληροφορικοί, εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. 19, Πληροφορικής και μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Στο τμήμα λειτουργούν και δύο εργαστήρια: α) Πληροφορική και β) Video.


Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»


Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 243 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook







 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.