Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Πανελλήνιες 2014 | 10/06/2014 - 11:19
Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Ανάλυση του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)

Περιγραφή

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων  έχει σκοπό να αναδείξει μηχανικούς που θα ασχοληθούν με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των ορυκτών πρώτων υλών με τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον. Η πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχεται στον Μηχανικό Ορυκτών Πόρων, τον  καθιστούν ικανό να απασχοληθεί με την όλα τα στάδια της εκμετάλλευσης  στερεών (γαιάνθρακες-µέταλλα-λατοµικά και βιοµηχανικά ορυκτά) και υγρών πρώτων υλών (νερό-πετρέλαιο-γεωθερµικά ρευστά) καθώς και με επιμέρους αντικείμενα όπως γεωτεχνικά έργα, έλεγχο ποιότητας, περιβάλλον, κ.λπ.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Eνδεικτικά, κάποια βασικά μαθήματα του τμήματος είναι τα εξής:
Διαφορικός και Ολοκληρωτικός Λογισμός, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Γεωλογία, Φυσική, Ανόργανη Χημεία, Σχέδιο, Αναλυτική Χημεία, Τεχνική Μηχανική-Στατική, Γενική Ορυκτολογία, Ασκήσεις Υπαίθρου, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Φυσικοχημεία, Συστηματική Ορυκτολογία, Γεωφυσική, Πετρολογία, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, κ.ά.
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Εργασιακά

Η κατοχύρωση των επαγγελµατικών δικαιωµάτων του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων διασφαλίζεται βάσει Προεδρικού Διατάγµατος (71/95, Φ.Ε.Κ. 49/7-3-95, Τεύχος Α.) και η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το Τ.Ε.Ε.
Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, µετά το πέρας των σπουδών τους, αποκτούν τον τίτλο του μηχανικού ορυκτών πόρων. Ο μηχανικός ορυκτών πόρων κάνει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων του εδάφους και επιβλέπει την εξόρυξή τους. Ασχολείται με τη γεωλογική, κοιτασματολογική μελέτη μιας συγκεκριμένης περιοχής, τη μελέτη μορφολογίας του εδάφους, τον εντοπισμό κοιτασμάτων με γεωφυσικές μεθόδους, τις αναλύσεις εδαφών και μελέτες εξόρυξης και, τέλος, την επίβλεψη εργασιών εξόρυξης.
Ο Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες (όπως ορίζεται στο Π.Δ. 71/1995):
    Μελέτη και επίβλεψη έργων για την ανίχνευση και τον εντοπισμό ορυκτών πόρων με γεωτρήσεις, κοιτασματολογικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, ορυκτολογικές και άλλες σύγχρονες μεθόδους.
    Εκπόνηση, επίβλεψη και εφαρμογή οικονομικοτεχνικών μελετών για την επιφανειακή ή υπόγεια εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών και μεταλλευμάτων.
    Συμμετοχή στη μελέτη και επίβλεψη γεωτεχνικών έργων, όπως διακινήσεις εδαφών, διάνοιξη σηράγγων, σταθεροποίηση πρανών κ.λπ.
    Σχεδιασμός, μελέτη, επίβλεψη διαδικασιών εμπλουτισμού και ποιοτικής αναβάθμισης μεταλλευμάτων βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών.
    Αξιοποίηση βιομηχανικών ορυκτών πρώτων υλών για τη δημιουργία τυποποιημένων βιομηχανικών υλικών και προϊόντων (κεραμικά, πυρίμαχα, γυαλιά κονιάματα κ.λπ.).
    Σχεδιασμός, μελέτη, επίβλεψη συστημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ρευστών υπό υπόγειους ταμιευτήρες (υδρογονάνθρακες, γεωθερμικά ρευστά κ.λπ.).
    Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκατάσταση περιβάλλοντος σε περιοχές εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις όπως:
    Σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας: Ι.Γ.Μ.Ε., Δ.Ε.Π., Δ.Ε.Η., ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ,
    Σε υπουργεία (ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και τράπεζες.
    Σε τσιμεντοβιομηχανίες, σε επιχειρήσεις μαρμάρου και βιομηχανικών ορυκτών, σε υδρογεωτεχνικές επιχειρήσεις, σε τεχνικά έργα,
    Στην εκμετάλλευση γεωθερμίας και υδρογονανθράκων, σε λατομεία.
    Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ιδρύοντας τεχνικό γραφείο).
Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: ΠΕ 1280, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 468 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.