Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών

Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών

Πανελλήνιες 2014 | 12/05/2014 - 10:20
Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Ανάλυση του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Περιγραφή

Το Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. ασχολείται με την έρευνα, τον εντοπισμό, την εξόρυξη, την παραγωγή και την αξιοποίηση μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών. Σκοπός του τμήματος είναι να αναδείξει επιστήμονες ικανούς στο σχεδιασμό και την κατασκευή λατομείων, υπόγειων έργων, σηράγγων και άλλων ειδικών γεωτεχνικών έργων αλλά και σε θέματα που αφορούν την φυσική και χημική κατεργασία μεταλλευμάτων και βιομηχανικών ορυκτών και την παραγωγή από αυτά χρήσιμων και με σημαντική οικονομική αξία προϊόντων, όπως είναι τα συμπυκνώματα, τα μέταλλα, τα κατασκευαστικά, τα σύνθετα και τα μονωτικά υλικά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Ενδεικτικά, κάποια βασικά μαθήματα του τμήματος είναι τα εξής:
Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ορυκτολογία, Γεωλογία, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Κοινωνιολογία, Πετρολογία, Οικονομία, Τεχνικές Σχεδίασης – Μηχανολογικό Σχέδιο (CAD), Τεχνική Μηχανική (Στατική), Θερμοδυναμική, Ηλεκτροτεχνία – Ηλεκτρονική Τεχνολογία, κ.ά.
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών μεταλλείων μεταλλουργών καθορίζονται με τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α) καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), απ’ όπου παίρνουν και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
    Σε υπηρεσίες των υπουργείων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Εθνικής Οικονομίας).
    Σε επιχειρήσεις και σε ιδρύματα (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, Γενική Εταιρία Μεταλλευτικών Ερευνών και Εκμεταλλεύσεων, Ι.Γ.Μ.Ε.).
    Σε τράπεζες.
    Σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με εκμεταλλεύσεις των ορυκτών πόρων, σε λατομεία, σε ορυχεία, σε μεταλλεία, σε μεταλλουργίες και σε μεταλλοτεχνίες.
    Στη βιομηχανία.
    Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναλάβουν τον σχεδιασμό και την εκπόνηση μελετών σε δικό τους τεχνικό γραφείο ή να συστήσουν εργοληπτική επιχείρηση.
Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: ΠΕ 1280, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Το τμήμα λειτουργεί από το 1946.
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/
    Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών, Ηπείρου 27, 10433, Αθήνα, Τηλ.: 210 82.25.613, 82.37.613, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.psdmmm.tee.gr
    Η Σχολή διαθέτει μία πλούσια συλλογή μοναδικών γεωεκθεμάτων (ορυκτών, πετρωμάτων, μεταλλευμάτων, απολιθωμάτων) τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από πολλά σημεία του πλανήτη γνωστά για τον ορυκτό πλούτο τους (π.χ. Αφρική, Νότια Αμερική, Κίνα, Κεντρική και Νότια Ευρώπη).  

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 464 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.