Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

Πανελλήνιες 2014 | 22/04/2014 - 10:03
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής
Ανάλυση του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λήμνος)

Περιγραφή

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ασχολείται με την ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων καθώς επίσης και με τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων. Παράλληλα ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη σχέση συμπεριφοράς και διατροφικών επιλογών, τις αλληλεπιδράσεις διατροφής και γονιδίων, την περιβαλλοντική και την περιφερειακή υγεία, τη μικροβιολογία, την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων, με επιστημονικά εργαλεία και καινοτόμες διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων. …συνέχεια στο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών, εφ’ όσον το τμήμα δε διαθέτει κατευθύνσεις:
Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Βιολογία Κυττάρου, Βιομηχανία Τροφίμων, Συστήματα Πρωτογενούς Παραγωγής, Φυσική, Μαθηματικά, Στατιστική, Γενική Μικροβιολογία, Πληροφορική, Φυσιολογία του Ανθρώπου, Βιοχημεία, Μικροβιολογία κ.α.  …συνέχεια  στο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

Εργασιακά

     Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής και έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να μετατρέψουν ανεπεξέργαστες τροφές σε ασφαλή και γευστικά τρόφιμα και ποτά. Οι γνώσεις και δεξιότητες αυτές εντάσσονται στους εξής επιστημονικούς τομείς:
•    Χημεία τροφίμων και ανάλυση
•    Ασφάλεια και μικροβιολογία τροφίμων
•    Επεξεργασία τροφίμων
•    Εφαρμοσμένη επιστήμη τροφίμων
•    Γενικές δεξιότητες
 
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του Τμήματος:
•    Κατανοούν τις χημικές διεργασίες που καθορίζουν τις ιδιότητες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων συστατικών των τροφίμων. Κατανοούν τις βασικές χημικές αντιδράσεις που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και έχουν την απαραίτητη γνώση για να τις ελέγξουν. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαστηριακές τεχνικές της βασικής και εφαρμοσμένης χημείας τροφίμων. Κατανοούν τις αρχές που διέπουν τις αναλυτικές τεχνικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη αναλυτική τεχνική για ένα συγκεκριμένο πρακτικό πρόβλημα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην πράξη ένα εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων.
•    Γνωρίζουν τους σημαντικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που απαντώνται σε τρόφιμα και τις συνθήκες στις οποίες αυτοί αναπτύσσονται καθώς και τις συνθήκες και τους κανόνες υγιεινής κάτω από τους οποίους οι μικροοργανισμοί αυτοί απενεργοποιούνται, καταστρέφονται ή γίνονται ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν εργαστηριακές τεχνικές για να αναγνωρίσουν μικροοργανισμούς σε τρόφιμα. Κατανοούν τις αρχές που διέπουν τη διατήρηση των τροφίμων μέσω διεργασιών ζύμωσης. Κατανοούν τον ρόλο που παίζουν και τη σημασία που έχουν η μικροβιακή απενεργοποίηση, η προσαρμογή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. aW, pH, θερμοκρασία) στην ανάπτυξη και απόκριση μικροοργανισμών σε διάφορα περιβάλλοντα.
 Η συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»
 
Χρήσιμες πληροφορίες

    Το τμήμα ιδρύθηκε το 2009.
    Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής περιλαμβάνουν τετραετή κύκλο με μαθήματα Θεωρίας και Εργαστήρια. Η εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται από πρακτική άσκηση και ολοκληρώνεται με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Για τους φοιτητές που το επιθυμούν, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα διεθνών ανταλλαγών.   
    Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος δεν είναι ακριβώς ίδιο με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου στην Αθήνα. Θα λέγαμε, μάλλον, ότι είναι ένας συνδυασμός του τμήματος αυτού με το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.
Η συνέχεια στο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 368 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.