Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Πανελλήνιες 2014 | 28/04/2014 - 11:14
Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας
Ανάλυση του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα)

Περιγραφή

Στόχος του τμήματος είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και η επιμόρφωση νέων επιστημόνων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο σε θέματα που αφορούν τη βιοχημεία και τη βιοτεχνολογία. Παράλληλα, αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων του είναι η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στους τομείς της Βιοχημείας, Βιολογίας, και Γενετικής, η ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας που αφορά στο σχεδιασμό και τη σύνθεση νέων ενώσεων με εφαρμογές στην υγεία,  και τη βιοτεχνολογία, η παροχή υπηρεσιών και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε δημόσια ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, πανεπιστημιακούς φορείς, βιομηχανίες της χώρας και του εξωτερικού.

Μαθήματα

Το τμήμα δεν χωρίζει το πρόγραμμα σπουδών του σε κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα είναι τα ακόλουθα:
Γενική Βιολογία, Αρχές Ανόργανης Χημείας και Φυσικοχημείας, Βιοχημεία, Βιοστατιστική, Πληροφορική, Κυτταρική Βιολογία, Φυσιολογία Ζώων, Μικροβιολογία – Ιολογία, Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Κλινική Βιοχημεία, Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία Φυτών, Ενζυμολογία, Βιοτεχνολογία Φυτών, κ.α. …συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

Εργασιακά

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας είναι μια γενιά επιστημόνων που καλείται να καλύψει την έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων βιοτεχνολόγων. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι επενδύσεις που γίνονται σε βιοτεχνολογικές βιοτεχνίες / βιομηχανίες είναι ελάχιστες και η ύπαρξη τέτοιου είδους επιχειρήσεων ελάχιστη. Ωστόσο, οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με την ειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα:
    Σε ερευνητικά ή διαγνωστικά εργαστήρια, σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους, ως βιοχημικοί με έργο τη συλλογή δειγμάτων, την πραγματοποίηση βιοχημικών ελέγχων, την αξιολόγηση και την καταγραφή αποτελεσμάτων.
    Σε βιοτεχνολογικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη γεωργική, φαρμακευτική και βιομηχανική βιοτεχνολογία, ως βιοτεχνολόγοι.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθορίζονται με το Π.Δ. 104/2009 «Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α αρ. 130/5 Αυγούστου 2009, και προβλέπει ότι οι απόφοιτοι μπορούν να ασχολούνται με:
α) τη διδασκαλία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τις βιοεπιστήμες, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις βιοεπιστήμες, όπως η Βιοχημεία.
β) την έρευνα και πραγματογνωμοσύνη σε γνωστικά αντικείμενα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών και η οποία είτε έχει αμιγώς θεωρητική−επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε αρμόδιες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις ή τμήματα εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Για την απόκτηση πτυχίου ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 4 έτη φοίτησης, να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε 43 μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πειραματικής διπλωματικής εργασίας και να έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση δίμηνης τουλάχιστον διάρκειας σε κάποιον επαγγελματικό φορέα.
    Στο τμήμα λειτουργούν δύο ερευνητικά εργαστήρια: α) Γενετικής, Εξελικτικής και Συγκριτικής Βιολογίας και β) Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και 6 ερευνητικές μονάδες: α) Βιο-οργανικής Χημείας, β) Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, γ) Δομικής και Λειτουργικής Βιοχημείας, δ) Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής, ε) Μοριακής Ιολογίας και στ) Μοριακής βακτηριολογίας.
Η συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 363 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.