Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Νοσηλευτικής

Τμήματα Νοσηλευτικής

Πανελλήνιες 2014 | 23/06/2014 - 10:33
Τμήματα Νοσηλευτικής
Ανάλυση των Τμημάτων Νοσηλευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Ηράκλειο) / Αθήνας / Ηπείρου (Ιωάννινα) / Θεσσαλονίκης / Στερεάς Ελλάδας (Λαμία) /Θεσσαλίας ( Λάρισα) /Δυτ. Ελλάδας ( Πάτρα)/ Αν.Μακ.&Θράκης (Διδυμότειχο)

Περιγραφή

Τα Τμήματα Νοσηλευτικής ανήκουν στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολούνται με την εκπαίδευση στα πλαίσια της θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισης των μελλοντικών Νοσηλευτών ώστε κατέχοντας την σύγχρονη  επιστημονική γνώση, να φροντίζουν τον άνθρωπο με Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στην Κοινότητα ή με τον σχεδιασμό εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας για την κάλυψη των βιοψυχοκοινωνικών αναγκών του όταν ασθενεί. Η Νοσηλευτική  είναι επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία, που αποσκοπεί στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας, την πρόληψη της ασθένειας, τη νοσηλεία των ασθενών και την αποκατάσταση της υγείας του ατόμου, ως μέλους της οικογένειας και της κοινωνίας.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα (θεωρητικά και εργαστηριακά) που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών, εφ’ όσον τα τμήματα δε διαθέτουν κατευθύνσεις.
Βασική Νοσηλευτική, Ανατομία, Βιοχημεία, Υγιεινή, Κοινωνιολογία, Μικροβιολογία, Ψυχολογία, Φυσιολογία., Φαρμακολογία Παθολογία,  Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογία, Διαιτητική – Διατροφή, Παιδιατρική Οικονομία της Υγείας, Γεροντολογία – Γηριατρική, κ.ά.  
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Νοσηλευτικής αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνολογικές, καθώς επίσης και οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να εργαστούν ως Νοσηλευτές – Νοσηλεύτριες (παρ.2. άρθρο 5 του Ν. 1579/85)  σε όλο το φάσμα της γενικής νοσηλευτικής φροντίδας.
Οι νοσηλευτές έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη νοσηλευτικών μονάδων, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα παροχής νοσηλευτικής φροντίδας, εφαρμόζοντας την Νοσηλευτική Διεργασία. και ειδικότερα με τα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:
    Νοσηλευτικές πράξεις που γίνονται με δική τους απόφαση και ευθύνη εκτέλεσης προς κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου ως βιοψυχοκοινωνική οντότητα, στους τομείς υγιεινής του ίδιου και του περιβάλλοντός του, ασφάλειας, άνεσης, υποβοήθησης οργανικών λειτουργιών, διατήρησης ισοζυγίων του.
    Παροχή ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης φροντίδας σε κλινήρεις αρρώστους, όλων των ηλικιών, που πάσχουν από διάφορα νοσήματα.
    Λήψη νοσηλευτικών μέτρων και επίβλεψη ανάπαυσης και ύπνου.
        Οι απόφοιτοι του τμήματος, σύμφωνα με το ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 78, 14/3/2000, εντάσσονται στον κλάδο ΤΕ2 Σχολικών Νοσηλευτών (πρώην ΤΕ2 Επιμελητών). Οι Σχολικοί Νοσηλευτές ασκούν  έργο υγιεινής και φροντίδας υγείας των παιδιών που φοιτούν στις μονάδες ειδικής αγωγής. Στον ίδιο κλάδο εντάσσονται και οι απόφοιτοι των τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας ή Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας. Όσοι από αυτούς επιθυμούν να μπουν στον κλάδο ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών, αρκεί να έχουν επιπλέον το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ  (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) για να αποκτήσουν Παιδαγωγική Επάρκεια.
Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Τ.Ε. 18 Πτυχιούχων λοιπών τμημάτων Τ.Ε.Ι. (Κωδικός: ΤΕ 1890, Νοσηλευτικής & Μαιευτικής) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στο διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της  ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης & διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»


Χρήσιμες Πληροφορίες

    Για την άσκηση του επαγγέλματος, χρειάζεται άδεια που χορηγείται από τις Νομαρχίες/Διευθύνσεις Υγείας  καθώς και εγγραφή στα Μητρώα της ΕΝΕ
    Ο Νοσηλευτής με Πτυχίο Τ.Ε.Ι. στα Νοσοκομεία, εξελίσσεται σε Προϊστάμενο Τμήματος, Τομεάρχη 4-5 Τμημάτων, Διευθυντή Νοσηλευτικής υπηρεσίας, ενώ σε άλλες μικρότερες μονάδες, όπως τα Κέντρα Υγείας, εξελίσσεται ως το βαθμό
Προϊσταμένου.


Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 415 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook




 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.