Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών

Πανελλήνιες 2014 | 26/05/2014 - 13:43
Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών
Ανάλυση των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. / Θεσσαλονίκης
•    Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας
•    Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)
•    Μηχανολόγων Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)

Περιγραφή

Τα τμήματα ασχολούνται με την ανάδειξη επιστημόνων ικανών να αντεπεξέλθουν στην παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στη μηχανική και τη μηχανολογία, αλλά και σε συναφείς περιοχές, όπως η οργάνωση, η διοίκηση και η διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί δραστηριοποιούνται σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ενέργεια, τις κατασκευές, την παραγωγή (βιομηχανίες, εργοστάσια) και τον μηχανολογικό σχεδιασμό και αεροναυπηγική. Έχουν ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν κοινό τμήμα. Όπως και οι ηλεκτρολόγοι, έτσι και οι μηχανολόγοι έχουν ένα ευρύτατο πεδίο δράσης στον επαγγελματικό τομέα, αφού εμπλέκονται σε όλους σχεδόν τους τομείς της αγοράς.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

    Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Μαθηματικά, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Μηχανολογία, Λειτουργικά Συστήματα, Γλώσσες Προγραμματισμού, Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Συστήματα, Αριθμητική Ανάλυση, Στοιχεία Μηχανών, Ηλεκτρομηχανικά Συστήματα Μετατροπής Ενέργειας, κ.ά
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»


Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανολόγων Μηχανικών καθορίζονται με τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α) καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).
Οι απόφοιτοι των Σχολών Μηχανολόγων Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες να μελετούν, ελέγχουν και επιβλέπουν την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτίρια, οικοδομές ή βιομηχανίες. Παίρνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) μετά από εξετάσεις, ενώ μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Μελετητών και στο Μητρώο Κατασκευαστών (κατηγορίες Η/Μ, βιομηχανικών, ενεργειακών, υδραυλικών έργων) τέσσερα και τρία χρόνια αντίστοιχα μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, αφού υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο εισαγωγικό σημείωμα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Συγκεκριμένα, οι μηχανολόγοι μηχανικοί μπορούν να εργαστούν:
•    Σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και υλικού, ως κατασκευαστές μηχανολόγοι μηχανικοί.Σε τεχνικά γραφεία μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μελετών.Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ιδρύοντας τεχνικό γραφείο, αφού λάβουν από τη Γραμματεία Δημοσίων Έργων μελετητικό πτυχίο).
•    Σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις (διυλιστήρια, χημικές, τροφίμων, μετάλλων κ.ά.), ως μηχανικοί παραγωγής με στόχο τη βελτιστοποίηση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και διοίκησης. Σε δημόσιους (π.χ. νομαρχίες, περιφέρειες, υπουργεία) και ιδιωτικούς οργανισμούς ή φορείς, ως μηχανολόγοι μέσων μεταφορών.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»


Χρήσιμες Πληροφορίες


    Σε όλα τα τμήματα από τα δέκα εξάμηνα σπουδών, τα εννέα πρώτα είναι αφιερωμένα στην παρακολούθηση μαθημάτων (παραδόσεων, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων κ.λπ.), ενώ το δέκατο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Επίσης, μέχρι το πέμπτο εξάμηνο αρχίζει η σταδιακή διαφοροποίηση του προγράμματος, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Τέλος, σε κάθε τμήμα υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αντίστοιχους φορείς.
    Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει να υπάρχει υπογραφή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού για τα μηχανικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα της κατασκευής (ασανσέρ, ηλεκτρολογικά κυκλώματα, πυρασφάλεια, ψύξη – θέρμανση, ύδρευση, αποχέτευση).


Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 480 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.