Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Πανελλήνιες 2014 | 22/04/2014 - 10:19
Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Ανάλυση των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης / Ε.Μ.Π. / Θράκης (Ξάνθη)/ Βόλου
•    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας

Περιγραφή

Τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν σκοπό να αναδείξουν ικανούς επιστήμονες, οι οποίοι θα ασχολούνται με την ανάπτυξη και κατασκευή δικτύων και συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, συστημάτων αυτομάτου ελέγχου καθώς επίσης και υπολογιστικών συστημάτων για αποθήκευση και επεξεργασία πληροφορίας. Τα τμήματα ασχολούνται, επίσης, με την παραγωγή, μεταφορά, επεξεργασία και αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληροφορίας. … συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»
Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Μαθηματική Ανάλυση, Γραμμική Άλγεβρα, Φυσική, Προγραμματισμός Η/Υ, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Εισαγωγή στα Κυκλώματα, Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Προγραμματιστικές Τεχνικές, Εισαγωγή στα Υλικά, Πολιτική Οικονομία, Διαφορικές Εξισώσεις, Μηχανική (Κινηματική - Δυναμική του Στερεού Σώματος) κ.ά. … συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηλεκτρολόγων μηχανικών καθορίζονται με τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α) καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.). Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έχουν ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, αφού μέχρι πριν κάποια χρόνια αποτελούσαν κοινό τμήμα.
    Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που εγκαθιστούν, συντηρούν και διαχειρίζονται συστήματα ή δίκτυα υπολογιστών, ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρονική γενικότερα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τομείς που μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των τμημάτων είναι τόσο πολλοί που είναι δύσκολο να περιγραφούν μέσα σε λίγες σελίδες. Οι δυνατότητες απασχόλησης των Η.Μ. και Μ.Υ. είναι πάρα πολλές, μια και οι νέες τεχνολογίες, η πληροφορική, τα δίκτυα, η μηχανολογία, τα αυτόματα συστήματα και οι άλλες γνώσεις των αποφοίτων μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους.
       Σύμφωνα με το ΠΔ 195/1997, οι διπλωματούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί εκπονούν πραγματογνωμοσύνες, εκπονούν και επιβλέπουν την  εκτέλεση μελετών των απλών χημικών εγκαταστάσεων και είναι υπεύθυνοι για την τεχνική επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης οποιασδήποτε απλής χημικής εγκατάστασης. Στις μη απλές χημικές εγκαταστάσεις, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί μπορούν μόνο σε συνεργασία με τους Χημικούς Μηχανικούς να εκπονούν και να επιβλέπουν μελέτες.  Η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη της συντήρησης των χημικών εγκαταστάσεων ανατίθεται μόνο σε διπλωματούχους Μηχανολόγους Μηχανικούς ή Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ναυπηγούς Μηχανικούς.
      Επιπλέον, εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών και ενεργειακών έργων, όπως επίσης και υδραυλικών έργων συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και τα υδραυλικά έργα υπό πίεση.
      Πολύ σημαντικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι σε συνεργασία με τους Χημικούς Μηχανικούς μπορούν να μελετούν, να επιβλέπουν, να συντηρούν και να υπογράφουν χημικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: Π.Ε. 1250, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων) και στον Κλάδο Π.Ε. 19, Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του. Η συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Σύμφωνα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αποστολή του τμήματος, είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των επιστημονικών περιοχών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των τηλεπικοινωνιών, του υλικού υπολογιστικών συστημάτων και της παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας και η κατάρτιση εξειδικευμένων επιστημόνων μηχανικών επί αυτών. Το μετονομαζόμενο τμήμα χορηγεί πτυχίο, το οποίο εξομοιώνεται πλήρως ως προς κάθε συνέπεια με τα ομότιτλα τμήματα του Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ. και Δ.Π.Θ (Φ.Ε.Κ.131/τ.Α΄/5-6-2013,Π.Δ.92, Αρ.4).
    Σε όλα τα τμήματα από τα δέκα εξάμηνα σπουδών, τα εννέα πρώτα είναι αφιερωμένα στην παρακολούθηση μαθημάτων (παραδόσεων, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων κ.λπ.), ενώ το δέκατο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Επίσης, μέχρι το πέμπτο εξάμηνο αρχίζει η σταδιακή διαφοροποίηση του προγράμματος, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Τέλος, σε κάθε τμήμα υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αντίστοιχους φορείς.

  Η συνέχεια στο «Πάμε.. Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 454 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.