Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Χημικών Μηχανικών

Τμήματα Χημικών Μηχανικών

Πανελλήνιες 2014 | 14/04/2014 - 11:00
Τμήματα Χημικών Μηχανικών
Ανάλυση των Τμημάτων Χημικών Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Πάτρας / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

Τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών ασχολούνται με τη μελέτη όλων των κλάδων της χημείας, της βιοχημείας, της χημικής μηχανικής και της θερμοδυναμικής. Έχουν σκοπό να προάγουν τη γνώση και να καταρτίσουν τεχνικούς επιστήμονες ικανούς να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία και την παρακολούθηση των χημικών εγκαταστάσεων, τον σχεδιασμό βιομηχανικών συσκευών και εγκαταστάσεων και την παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων σε βιομηχανική βάση.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Ανόργανη Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Τεχνικές Σχεδίασης – Χρήση Η/Υ, Προγραμματισμός και Χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φυσικοχημεία, Αναλυτική Χημεία, Ανάλυση Συστημάτων Χημικής Μηχανικής, Τεχνική Μηχανική, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Οργανική Χημεία, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική Χημικής Μηχανικής, Αριθμητική Ανάλυση – Εφαρμοσμένη Στατιστική, Ηλεκτροτεχνία, Ενόργανη Χημική Ανάλυση κ.ά. … συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των χημικών μηχανικών καθορίζονται με τον Ν. 315/1928 καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Χημικών Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που μελετούν, ελέγχουν και επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις των χημικών βιομηχανιών και των προϊόντων τους, αξιοποιούν εναλλακτικές οργανικές πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης και ασκούν τον ποιοτικό έλεγχο στα τρόφιμα.
Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν:
    Σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, πλαστικών και λιπασμάτων.
    Σε επιχειρήσεις προώθησης χημικών προϊόντων, σε εργαστήρια δημιουργίας και ανάπτυξης νέων χημικών προϊόντων, σε βιομηχανίες. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας γραφείο χημικοτεχνικών ερευνών, αφού λάβουν μελετητικό πτυχίο (από την Γ.Γ.Δ.Ε.), τέσσερα χρόνια μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συστήνοντας επιχείρηση βιολογικού καθαρισμού ή επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων (απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη εργοληπτικού πτυχίου που χορηγεί η Γ.Γ.Δ.Ε.).
Επίσης, οι Χημικοί Μηχανικοί εντάσσονται στο Π.Ε. Περιβάλλοντος, αμέσως μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003, και μπορούν να πάρουν μέρος σε προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. για διορισμό σε ανάλογες θέσεις. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Επαγγελματικό Οδηγό για Νέους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε., καμία ειδικότητα μηχανικών δεν εξαιρείται από την εκπόνηση Μελετών Περιβάλλοντος, αρκεί να έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 27 µε τίτλο «Περιβαλλοντικές Μελέτες».
Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12, Μηχανικών (Κωδικός: ΠΕ 1280, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/
    Πανελλήνιος Σύλλογος Χηµικών Μηχανικών (Π.Σ.Χ.Μ), Αριστείδου 99, 176 72, Καλλιθέα, Αθήνα, Τηλ.: 210 95.30.292, Ηλ. Διεύθυνση: www.psxm.gr

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 490 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.