Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Γεωγραφίας

Τμήματα Γεωγραφίας

Πανελλήνιες 2014 | 07/04/2014 - 09:58
Τμήματα Γεωγραφίας
Ανάλυση των Τμημάτων Γεωγραφίας του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Αιγαίου (Μυτιλήνη) / Χαροκοπείου (Αθήνα)

 
Περιγραφή

Τα Τμήματα Γεωγραφίας ασχολούνται με τη μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία της συγκρότησης του περιβάλλοντος χώρου και της αλληλεπίδρασης αυτού με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ειδικότερα, η επιστήμη της γεωγραφίας μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με τη δυναμική των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεργασιών. Για τον λόγο αυτόν είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη, η οποία συνδιαλέγεται με την πολιτική οικονομία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την οικολογία και την ψυχολογία.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Εισαγωγή στην Πληροφορική, Φύση και Καταγραφή Γεωγραφικών Δεδομένων, Φυσική Γεωγραφία , Ιστορική Γεωγραφία, Στοιχεία Οικονομικών για Γεωγράφους, Περιβάλλον και Άνθρωπος, Εισαγωγή στη Χαρτογραφία, Στατιστική Ανάλυση για Γεωγράφους, Βασικές Έννοιες Ανθρωπογεωγραφίας, Κοινωνική Γεωγραφία, Ξένη Γλώσσα, Πληθυσμιακή Γεωγραφία & Δημογραφία, Διαχείριση Περιβάλλοντος, κ.ά … συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Γεωγραφίας είναι οι επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές, κλιματολογικές και γεωλογικές δομές των διαφόρων περιοχών και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να μελετήσουν τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές. Ως προς τον επαγγελματικό τομέα, σύμφωνα με το Π.Δ. 147 (Φ.Ε.Κ. 124, 04/06/2002) οι γεωγράφοι μπορούν να απασχοληθούν:
    Σε ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με τη μελέτη των επιστημών του χώρου και του ανθρώπου.
    Στην εκπαίδευση, καθώς και στην επιμόρφωση των απασχολουμένων με τη γεωγραφική εκπαίδευση.
    Σε φορείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα της ειδικότητάς τους.
    Σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
    Σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα:
    Για την εκπόνηση αναπτυξιακών, χωροταξικών, πολεοδομικών, τουριστικών και χαρτογραφικών μελετών.
    Για την οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών και εφαρμογή μεθόδων τηλεπισκόπισης και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών.
    Ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα χωροθέτησης και μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων, αξιοποίησης κινήτρων περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης, ερευνών αγοράς, αξιολόγησης κινήτρων, τουριστικής ανάπτυξης κ.λπ.
    Για την παραγωγή χαρτογραφικών, τουριστικών και άλλων πληροφοριών γεωγραφικού περιεχομένου.
    Για τη διαχείριση φυσικών πόρων και εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικής προστασίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
    Για την εκπόνηση φυσικογεωγραφικών μελετών.
    Ως σύμβουλοι χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών, σύμβουλοι οικονομικής ανάπτυξης και αναπτυξιακών μελετών, γραφεία περιβαλλοντικών μελετών, θυγατρικές εταιρίες μελετών τραπεζών ή μεγάλων επιχειρήσεων, σύμβουλοι διεθνών ανταλλαγών και σχέσεων, σύμβουλοι διαχείρισης χωρικών δεδομένων και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.
Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 (Φ.Ε.Κ. 315, 31/12/2003), οι απόφοιτοι των Τμημάτων Γεωγραφίας εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. Περιβάλλοντος και μπορούν να εργαστούν ως περιβαλλοντολόγοι, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Τέλος, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την Προκήρυξη Αριθμός 2Π/2008, Φ.Ε.Κ. 515, 8/10/2008, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται, πλέον, στο Π.Ε. 04.05 Γεωλόγων και μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. για το 2008.
Σε άλλους τομείς εκπαίδευσης (ιδιωτικής ή δημόσιας) οι απόφοιτοι μπορούν να διδάξουν μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο ειδίκευσής τους.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»


Χρήσιμες Πληροφορίες

    Ένωση Γεωγράφων Ελλάδος (Ε.ΓΕΩ.), Βουλγαροκτόνου 30, Αθήνα, Τ.Κ. 11 472, Τηλ.: 6944 750.763 (κυρία Δαρδαμάνη Δήμητρα) και 6947 827.343 (κ. Στρατάκης Παναγιώτης), Ηλ. Διεύθυνση: http://www.geographers.gr/
Σύλλογος Αποφοίτων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (Σ.Α.Π.Ε.), Βουλγαροκτόνου 30, Αθήνα, Τ.Κ. 11 472, Τηλ.: 210 64.92.095, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.env.gr/  
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 278 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.