Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας

Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας

Πανελλήνιες 2014 | 12/05/2014 - 09:57
Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Ανάλυση των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Αθήνας / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

    Τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχουν σκοπό να προσφέρουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις της γαλλικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, και του γαλλικού πολιτισμού, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της μετάφρασης, της επικοινωνίας καθώς και της γλωσσολογικής έρευνας, σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικότερα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα εξής:
Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στη Γαλλική Γλώσσα, Ιστορία του Γαλλικού Πολιτισμού, Γαλλική Λογοτεχνία, Θεωρητική Γλωσσολογία, Γαλλική Φωνολογία - Φωνητική, Σύνταξη, Μορφολογία, Τεχνικές Μετάφρασης, Σημασιολογία, Λεξικολογία, Πραγματολογία,  κ.ά.
… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»
 
Εργασιακά

Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως καθηγητές γαλλικών, στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανάλογα με τις ανάγκες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Οι απόφοιτοι υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 05, Γαλλικής Γλώσσας. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ως διερμηνείς ή μεταφραστές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημες μεταφράσεις (μεταφράσεις, δηλαδή, που γίνονται δεκτές από δημόσιους φορείς) μπορούν να πιστοποιούν μόνο: α) οι δικηγόροι, β) οι απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γ) η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κάποιος κάτοχος πτυχίου Γαλλικής Φιλολογίας για να εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών (αρκεί η αποδεδειγμένη άριστη γνώση της γλώσσας), κάτι που έχει οδηγήσει στην αύξηση του ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ειδικό μάθημα (γαλλικά) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200).
    Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. 493-Β΄/18.03.2009, από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010 άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων Ξένων Γλωσσών. Με τον νέο τρόπο εξέτασης οι υποψήφιοι βαθμολογούνται σε τρεις (3) ενότητες α) Κατανόηση Γραπτού Λόγου (30/100 μονάδες), β) Γλωσσική Επίγνωση (30/100 μονάδες) και γ) Παραγωγή Γραπτού Λόγου (40/100 μονάδες). Όσον αφορά στις ενότητες (α) και (β), δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330−370 λέξεων, και, για την μεν ενότητα (α) οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 8-10 ερωτήσεις που αφορούν στο κείμενο, για την δε ενότητα (β) οι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν 3 δραστηριότητες / ασκήσεις, που η καθεμία περιλαμβάνει 5 ερωτήσεις. Όσον αφορά στην ενότητα (γ), δίνεται στους υποψήφιους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180−200 λέξεων.
    Τα τμήματα ιδρύθηκαν ταυτόχρονα, το 1954.
    Στο τμήμα της Αθήνας λειτουργούν δύο εργαστήρια: α) Γλώσσας και Προφορικού Λόγου και β) Νέων Τεχνολογιών, ενώ στο τμήμα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν τρία εργαστήρια, α) Διδακτικής των Γλωσσών, β) Συγκριτικής Γραμματολογίας και γ) Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου.
    Το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, οι εισακτέοι του τμήματος της Αθήνας μειώθηκαν κατά 75 θέσεις, ενώ του τμήματος της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 25 θέσεις.


Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 164 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014»

                                                                                      
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

 

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook







 

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πανελλήνιες 2014

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.