Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αεροδρόμιο στο Καστέλι; Ναι ή όχι και γιατί;

Αεροδρόμιο στο Καστέλι; Ναι ή όχι και γιατί;

Ηράκλειο | 06/03/2015 - 11:13
Αεροδρόμιο στο Καστέλι; Ναι ή όχι και γιατί;
Η κατασκευή ενός αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, που θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου, εμφανίζεται από τους υποστηρικτές της ως ένας απαραίτητος μοχλός για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Γράφει ο Ηρακλής Γαλανάκης

Είναι πράγματι μοχλός ανάπτυξης; Για ποιους και γιατί; Με την προσδοκία ότι αυτή η υπόθεση θα γίνει αντικείμενο μιας σοβαρής και υπεύθυνης συζήτησης, με τη συμβολή όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων, όχι μόνο όσων κατοικούν, αλλά και όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον αυτού του προικισμένου από τη φύση, τη γεωγραφία και την ανθρώπινη ιστορία τόπου, καταθέτω περιληπτικά τον προβληματισμό και τις σκέψεις μου. Με την προσδοκία ότι θα προκύψει το καλύτερο για την κοινωνία, την περιοχή, το νησί και τη χώρα μας

Για ποια ανάπτυξη και για ποιούς;

Γι'αυτό, τόσο για την κατασκευή ενός αεροδρομίου, όσο και για την κατασκευή οποιουδήποτε μεγάλου έργου που θα επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον, το κυρίαρχο και ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση είναι; Για ποια ανάπτυξη και για ποιούς; Για την περίπτωσή μας, θέλουμε μια ανάπτυξη εξωγενή, εξαρτημένη από κέντρα αποφάσεων που θα βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο ή στο Πεκίνο; Που θα έχει ως πρώτο κίνητρο το κέρδος και την εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του εκτός, και όχι το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει; Η θέλομε μια ανάπτυξη ενδογενή, ελεγχόμενη από κέντρα αποφάσεων που θα βρίσκονται εντός της περιοχής, της περιφέρειας και της χώρας; Που θα έχει ως οδηγό την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, μέσω της αξιοποίησης του υπάρχοντος ανθρώπινου, υλικού και άϋλου δυναμικού και πλούτου;

Από την απάντηση που θα δοθεί σ'αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθεί ποια ανάπτυξη θέλουμε και για ποιούς;

Για την πρώτη περίπτωση έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομύρια δραχμές και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να γίνει μια μελέτη και ένας σχεδιασμός που υπηρετεί το σκοπό της κατασκευής, αγνοώντας όχι μόνο την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά το μείζον και πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό και οικονομικό συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας.

Για την δεύτερη περίπτωση δεν έχει γίνει καμία μελέτη!!! Γιατί άραγε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση; Η μήπως επειδή είναι καλύτερη ποιοτικά και ποσοτικά και προπαντός υπηρετεί το συμφέρον του συνόλου και όχι των ολίγων;

Τι θα συμβεί στην περίπτωση της κατασκευής του αεροδρομίου;

Θα πρέπει να ενδιαφερθεί ξένος επενδυτής, ο οποίος θα διαθέσει ένα μέρος του ποσού που θα χρειαστεί για την κατασκευή και τα άλλα θα τα διαθέσει η χώρα, είτε απ'ευθείας, είτε μέσω δανείων από ευρωπαϊκούς ή μη,τραπεζικούς φορείς, τα οποία θα πρέπει να ξεχρεώσει ο Ελληνας πολίτης. Ο επενδυτής, θα έχει τη διαχείριση και ένα καθεστώς που αν είναι όπως του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος'", των Αθηνών, θα είναι υπεράνω των ελληνικών νόμων και εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Για την κατασκευή θα πρέπει να κοπούν γύρω στα 180.000 ελαιόδενδρα και λοιπά δένδρα, να μετακινηθεί και να ισοπεδωθεί ένα χωριό, και να χαμηλώσει μια πλευρά από τον ορεινό όγκο.Τη θέση των δένδρων θα καταλάβουν τα κτήρια, οι χώροι προσγείωσης-απογείωσης, περιβάλοντες δρόμοι, κτλ. Θα κατασκευαστούν επίσης οδικές αρτηρίες σύνδεσης του αεροδρομίου με το Ηράκλειο κυρίως. Για τη λειτουργία του αεροδρομίου και την τροφοδότηση με κηροζίνη θα υπάρχει καθημερινά πήγαινε-έλα δεκάδων βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν την κηροζίνη από το Γάζι,μια απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων. Τα δεκάδες χωριά που θα γειτονεύουν του αεροδρομίου θα υφίστανται την ηχορύπανση, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και την κηροζινορύπανση. Η ανάμειξη της άκαυτης κηροζίνης που θα εκπέμπουν τα αεροπλάνα κυρίως στην απογείωση και στην προσγείωση, με τα νέφη, τη βροχή, τον παγετό, την πάχνη ή τη δροσούλα θα τροφοδοτούν υπόγεια ύδατα, καλλιέργειες, ορεινό όγκο, οροπέδιο Λασιθίου, με τις αυτονόητες αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα των προϊόντων, τα υπόγεια και μη ύδατα που τροφοδοτούν μεταξύ άλλων και το φράγμα του Αποσελέμη και φυσικά τη ζωή των ανθρώπων. Το γεγονός δεν ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής των πρώην δήμων Καστελίου, Θραψανού και Αρκαλοχωρίου περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, εκτός από την τσιμεντοποίηση, την ηχορύπανση οι κάτοικοι της περιοχής θα ''απολαμβάνουν'' και την κηροζινορύπανση που θα εγκλωβίζεται σ'αυτή την ημιλεκάνη χωρίς ρεύματα αέρος.Μια τεράστια περιοχή θα γίνει προοδευτικά μια εστία μόλυσης, καρκίνου και άλλων ασθενειών και τόπου φυγής ή αποφυγής. Το κέρδος θα είναι για τους επενδυτές, λίγες εταιρείες, δυο με τρεις χιλιάδες εργαζόμενους που θα είναι εισαγόμενοι ή από την περιοχή. Σύμφωνα δε με τους επιχειρηματίες, κυρίως του τουρισμού, η αύξηση του κόστους θα είναι εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν σε μια διεθνή ανταγωνιστική αγορά.

Εναλλακτική λύση.

Απέναντι σ'αυτή την περίπτωση με τις αρνητικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν, υπάρχει η άλλη λύση. Εκείνη της αξιοποίησης του ανθρώπινου, του υλικού και άϋλου πλούτου που διαθέτει πλουσιοπάρχα η περιοχή, όπως ελάχιστες στην Ελλάδα, για την οποία δεν έχει γίνει καμία μελέτη!!!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Το ανθρώπινο αγροτικό, κτηνοτροφικό,εργατικό και βιοτεχνικό δυναμικό. Η πλούσια και καρποφόρα πεδινή και ορεινή γη, που μπορεί να προσφέρει γεωργικά, κρητοτροφικά, βιοτεχνικά, βιολογικά κτλ προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υπεραξίας.Οι αρχαιολογικοί της χώροι. Τα θρησκευτικά της μνημεία.Ο ορεινός όγκος του Δίκτυ, γεμάτος μυθολογία, ιστορία, βότανα και διαδρομές. Δίπλα στο Οροπέδιο Λασιθίου αλλά και σχετικά κοντά στη θάλασσα τόσο από βορρά όσο και από το νότο.

Οι επιπτώσεις.

Το πάντρεμα και η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων θα έχει θετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Η ενθάρρυνση, η παρώτρυνση και η στήριξη θα προσφέρει ποιότητα προϊόντων, υπηρεσιών που θα συμβάλλουν: Στην παραμονή των κατοίκων και μάλιστα των νέων στην περιοχή. Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μονάδων.Στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων. Με βάση αυτή την αξιοποίηση η ευρύτερη περιοχή από "Κρανίου τόπος" , θα γίνει πόλος έλξης των εκατομυρίων ανθρώπων που δεν αναζητούν μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά και το τουρισμό υγείας, ποιοτικής διατροφής, τις ιστορικές διαδρομές, την ορειβασία, το περπάτημα, την γνωριμία και την επικοινωνία με τους ανθρώπους, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία τους και της περιοχής τους. Αυτή η ανάπτυξη λέγεται ενδογενής, ελεγχόμενη, ισόρροπη, αειφόρα, ανθρωποκεντρική που ενισχύει το σήμερά μας και ενδυναμώνει και εμπλουτίζει το αύριο των παιδιών και των εγγονών, που θα μας διαδεχθούν.

Και η αεροπορική εξυπηρέτηση των επισκεπτών;

Η Κρήτη έχει τρία αεροδρόμια. Στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στη Σητεία. Το αεροδρόμιο των Χανίων έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης χωρίς να καταστρέφει την περιοχή. Το αεροδρόμιο της Σητείας επίσης καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου περιβάλλεται από εκτάσεις που προσφέρονται για τη δημιουργία άλλων δυο αεροδρομίων όπως εκείνο που υπάρχει ήδη. Υπήρξαν οι οικονομικές δυνατότητες για την ύπαρξη ενός αεροδρομίου στο Ηράκλειο, δίπλα στη θάλασσα, που θα υπερκάλυπτε τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του νομού και όχι μόνο. Η δημιουργία ενός αεροδρομίου στο Καστέλι που θα το υποκαταστήσει με τις αρνητικές αναπτυξιακές και οικονομικές επιπτώσεις που προανεφέρθησαν, δεν είναι απλώς ένα λάθος. Είναι ένα έγκλημα.Μα είναι δυνατόν; Ναι, όπως συμβαίνει παντού όπου κυριαρχεί μια συμμαχία από δυνάμεις της αρπαχτής, της διαπλοκής, της συνενοχής, της ιδιοτέλειας, της εθελοδουλείας, της ανευθυνότητας και των αδαών. Ο λόγος και η δράση ενάντια στο επιδιωκόμενο έγκλημα,ανήκει πια σε όλους εκείνους, όπου και αν βρίσκονται, εντός ή εκτός της ευρύτερης περιοχής, ή του νησιού. Αγαπάς τον τόπο σου, υπερασπίζεσαι την αξιοπρέπειά και το συμφέρον σου, νοιάζεσαι για το συνάνθρωπό σου; Απέδειξέ το.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.