Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Χανιά: Το σώμα και η ψυχή παιδιών νόσησε από το άγχος των πανελλαδικών

Χανιά: Το σώμα και η ψυχή παιδιών νόσησε από το άγχος των πανελλαδικών

Κρήτη | 07/06/2018 - 23:29
Χανιά: Το σώμα και η ψυχή παιδιών νόσησε από το άγχος των πανελλαδικών
Σε 10 μόνο ημέρες 17 παιδιά, εκ των οποίων τα 14 σε κατάσταση "υψηλότατης έντασης" ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την ματαιοδοξία, το άγχος, το φόβο της απογοήτευσης των γονιών τους

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τις πανελλαδικές εξετάσεις, για τις οποίες προετοιμάζονται, αν όχι από την στιγμή που "πατούν" το πόδι τους στο Λύκειο, τουλάχιστον από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Όταν λέμε προετοιμάζονται εννοούμε σε επίπεδο μαθημάτων γιατί ψυχολογικά, το πόσο προετοιμασμένοι ή απροετοίμαστοι είναι να αντιμετωπίσουν όλα τα στερεότυπα και την δραματοποίηση που ακολουθούν το ελληνικό φαινόμενο των πανελλαδικών - το οποίο περιγράφει με μοναδικό κωμικοτραγική ύφος, η Έλενα Ακρίτα σε άρθρο της στα ΝΕΑ - είναι κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από τους γονείς αλλά ούτε και από τους καθηγητές τους, με ολέθριες σε ορισμένες περιπτώσεις συνέπειες.

Στα Χανιά, για πρώτη φορά φέτος, εδώ και 10 ημέρες, έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων, στα πλαίσια λειτουργίας της αντίστοιχης γραμμής της ΟΕΒΕΝΧ, όπου μαθητές έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ψυχολόγους, ακόμα και να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν συνεδρία.

Ήδη 17 μαθητές σήκωσαν το τηλέφωνο και η συντριπτική πλειοψηφία εξ' αυτών,  ήταν σε κατάσταση "υψηλότατης φόρτισης" και ζήτησαν βοήθεια για να διαχειριστούν το άγχος αυτής της περιόδου, εκφράζοντας ταυτόχρονα συναισθήματα που τους προκαλεί αυτή η δοκιμασία, όπως ματαιότητα, στρες, φόβος οτι θα απογοητεύσουν τους γονείς και το κοινωνικό τους περίγυρο κτλ.

"Στο σύνολο των τηλεφωνημάτων, τουλάχιστον στα 14 από αυτά, φαίνεται οτι υπάρχει υψηλότατη ένταση αναμονής και άγχους αναμονής σε ότι αφορά το κομμάτι των εξετάσεων", ανέφερε στο Flashnews.gr, ο κλινικός ψυχολόγος Μανώλης Καργάκης, υπεύθυνος της γραμμής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΧ.

Το σώμα και η ψυχή των παιδιών νόσησε από το άγχος

"Στα συγκεκριμένα παιδιά, παρατηρούμε ανησυχία γύρω από τις ψυχοσωματικές εντάσεις που έχουν αναπτύξει", σημειώνει ο κ. Καργάκης αναφερόμενος στα ψυχοσωματικά προβλήματα που αναπτύσσουν αλλά και στο "τρίπτυχο των συμπτωμάτων" που εμφανίζονται στις περιπτώσεις υψηλής φόρτισης των υποψηφίων.

"Πέρα από το άγχος των εξετάσεων,  τα παιδιά τα προβλημάτισαν ιδιαίτερα οι δυσλειτουργίες σε κάποια βασικά στοιχεία, όπως οι διαταραχές ύπνου. Δυσκολεύονται δηλαδή λόγω της υπερέντασης να κοιμηθούν κανονικά και αναζητούν υποστήριξη σε αυτό. Επίσης, έχουμε έντονη αύξηση της διάθεσης για φαγητό ή παύσης του φαγητού. Επίσης υψηλή ανησυχία και ματαιοδοξία σχετικά με το αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Αυτό το τρίπτυχο των χαρακτηριστικών είναι τα πιο κοινά σημεία αναφοράς. Τα συναντούμε συνήθως σε καταστάσεις υψηλού φόρτου που μπορεί να βιώσει κάποιος και σε μια άλλη φάση της ζωής του, όπως σε μια κρίση σε επίπεδο οικονομικό, οικογενειακό κτλ. Για το αντικείμενο όμως που έχουν να διαπραγματευτούν που είναι μια εξέταση, η συμπτωματολογία και τα θέματα που συζητούμε ήταν υψηλότατα σε ένταση", επισημαίνει ο κ.Καργάκης

Τι σημαίνει όμως περιστατικά "υψηλότατα σε ένταση";

Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος της ψυχολογικής γραμμής, στους μαθητές που επικοινώνησαν με τους ειδικούς υπό αυξημένη συναισθηματική πίεση, "δημιουργούνται σκέψεις αποφυγής των εξετάσεων και μπορεί  να φτάσουν και  όρια μιας κρίσης πανικού που είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα και η εκτόνωση υψηλών συναισθηματικών εντάσεων....  φυσικά και επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και φτάνει σε ένα σημείο δυσλειτουργίας, δηλαδή στο σημείο της ψυχοπαθολογίας με την εκτόνωση μιας κρίσης άγχους ή έντονων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων".

Τα συμπτώματα αυτά, προσθέτει ο κ. Καργάκης, "αναμένουμε να υποχωρήσουν με το τέλος των εξετάσεων αλλά από την άλλη δεν παύει να είναι ένα τραυματικό γεγονός".

Η επιρροή του εξωτερικού περιβάλλοντος στην ψυχολογία των παιδιών

Πάντα, σε όλες τις περιπτώσεις η εξωτερική επιρροή συντελείται με δύο τρόπους, εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος:

Σε κάποα από τα παιδιά, σε μικρότερο ποσοστό σήμερα, η επιρροή της οικογένειας είναι άμεση, σχετικά με το που να κατευθυνθεί ο μαθητής αλλά και η πίεση που ασκεί με το "διάβασε ή λειτούργησε έτσι ώστε να αποδώσεις".

Από την άλλη υπάρχει η εξωτερική επιρροή με την έννοια στο τι φοβούνται τα παιδιά οτι θα προκαλέσουν στις οικογένειές τους. Δεν είναι απαραίτητο η ίδια οτι η οικογένεια προκαλεί την πίεση. Στο υψηλότερο ποσοστό των επικοινωνιών, τα παιδιά έχουν μια έγνοια στο πως θα αποδώσουν ώστε να ικανοποιήσουν τους γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όσον αφορά τις προσδοκίες.

Το ποσοστό όπου γονείς ασκούν άμεσα, οι ίδιοι ψυχολογική πίεση στα παιδιά τους, είναι μικρότερο σε σχέση με την έμμεση εξωτερική επίδραση του  στον ψυχισμό των παιδιών.

Μέχρι πότε θα τους ακολουθεί αυτή η τραυματική εμπειρία;

Από μόνη της, η εξέταση των πανελληνίων, είναι μια διαδικασία που παραμένει στην εμπειρία του ατόμου σαν ένα συγκεκριμένο στοιχείο στρες. Παρατηρούμε πολλά παιδιά που έχουν αρκετό άγχος, και κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών τους χρόνων να αναπτύσσουν δύο ειδών συμπεριφορές:

Είτε πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο αποκτούν μια συμπεριφορά απάθειας όσον αφορά τη σχολή για να ηρεμήσουν, είτε συνεχίζουν ένα στρες απόδοσης που σχετίζεται τόσο με το τραυματικό γεγονός όσο και με τον χαρακτήρα τους Ο συνδυασμός του χαρακτήρα με  μια τραυματική εμπειρία είναι τα δύο στοιχεία που επηρεάζουν συχνά, σε μετέπειτα φάσεις της ζωής τους, όπως στην εργασία κτλ, στην εμφάνιση άγχους απόδοσης.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα πόσο "φυσιολογικό" είναι και πόσο καθρεφτίζει την ελληνική οικογένεια;

Είναι πολυπαραγοντικό το συγκεκριμένο θέμα. Στο εξωτερικό, στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι διαφορετικά τα πλαίσια εξέτασης. Παντού υπάρχει στρες όταν εξετάζεται κάποιος αλλα΄δεν υπάρχουν πολλά συστήματα εκπαιδευτικά όπου καθορίζεται τόσο πολύ από μια εξέταση η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Αυτό εξηγεί το μέγεθος του στρες για τα ίδια τα παιδιά αλλά και της ελληνικής οικογένειας όπως έχει δομηθεί διαχρονικά για την αξία και την ουσία των εξετάσεων.

Δεύτερον μιλάμε για διαφορετικές συνθήκες κουλτούρας όσον αφορά την υποστήριξη της οικογένειας.  Επί της ουσίας οι ελληνικές οικογένειες το βιώνουν μαζί: Λένε ΔΙΝΟΥΜΕ εξετάσεις, θα ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ στην συγκεκριμένη σχολή. Είναι ένα στοιχείο κουλτούρας που εξηγεί γιατί οι γονείς είναι τόσο κοντά, όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά γενικότερα, σε όλα τα φάσματα της ζωής των παιδιών φτάνοντας ορισμένες φορές σε υπερβολικές συμπεριφορές, στο να υπάρχει δραματικότητα γύρω από μια καλή ή κακή απόδοση.  Με την προστατευτικότητα αλλά και με στοιχεία της ίδιας μας της κουλτούρας για το τι αξία έχουμε δώσει στις συγκεκριμένες εξετάσεις και πως νοηματοδοτείται  ο ρόλος του γονέα γύρω από την υποστήριξη σε κάθε φάσμα της ζωής του παιδιού, εξηγείται κατά τον κ. Καργάκη το φαινόμενο των πανελλαδικών εξετάσεων στην χώρα μας.

Αφήστε γενικά τα παιδιά ελεύθερα να επιλέξουν μόνα τους, να δοκιμάσουν, να αποτύχουν ή να επιτύχουν

"Κάθε τι υπερβολικό, που δεν αφήνει  επί της ουσίας στο παιδι να αναπτύξει τους δικούς του μηχανισμούς διαχείρισης, δεν είναι υποστήριξη είναι μεταφορά του συναισθήματος. Εκεί υπάρχει δυσλειτουργία.

Θα έλεγα οτι η υπερβολή σε περιπτώσεις που είναι και εμφανείς στα μάτια του καθενός, εμπεριέχουν μια δυσλειτουργία στον τρόπο προσέγγισης των γονιών τόσο των εξετάσεων οσο και της έννοιας της υποστήριξης, του πώς βοηθούν τελικά τα παιδιά τους.

Το "ζούμε μαζί" άρα ουσιαστικά ορίζουμε τη δική μας ευχαρίστηση και επιτυχία μόνο μέσα από την πορεία του παιδιού, είναι κάτι που φορτίζει και βαραίνει πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά.

Χρόνο με το χρόνο οι γονείς υποστηρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους και είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με το πόσο δραματικές είναι αυτές οι εξετάσεις", καταλήγει ο κ. Καργάκος

Αξίζει να σημειωθεί οτι στην γραμμή ψυχολογικής υποστηρίξης μπορούν να απευθύνονται μαθητές και γονείς σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων στο 28210 111714,  από  Δευτέρα- Παρασκευή από 10.00-14.00 (που ισχύει για την υπάρχουσα γραμμή) αλλά και τις υπόλοιπες ώρες 9.00-21.00 στο ίδιο τηλέφωνο για να οριστεί τηλεφωνικό ραντεβού τις ώρες λειτουργίας της γραμμής. Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία παροχής ατομικών υποστηρικτικών συνεδριών κατά πρόσωπο σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο για το ίδιο διάστημα. 

"Απευθυνόμαστε συνήθως στα παιδιά και οικογένειες μελών της ΟΕΒΕΝΧ αλλά αν μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλα παιδιά, το κάνουμε με χαρά" επισημαίνει ο υπεύθυνος της γραμμής υποστήριξης

Διαβάστε επίσης το καυστικό άρθρο της Έλενας Ακρίτα στα ΝΕΑ

Κανονίστε μερικοί να τα τρελάνετε τα παιδιά σας τώρα με τις Πανελλαδικές. Κανονίστε να προβάλλετε όλα σας τα απωθημένα στις εξετάσεις τους. Αλλωστε είναι γνωστό πως οι καλοί βαθμοί φέρνουν επιτυχία, καταξίωση, χρήμα, δόξα, έναν καλό γάμο και τρία χαριτωμένα παιδάκια.
Ως πανομοιότυπα προϊόντα που βγαίνουν από πρέσα εργοστασίου, η μια γενιά ακολουθεί την άλλη. Ολες καταδικασμένες στην επιτυχία, όλες ανίκανες να διαχειριστούν την "αποτυχία" - όπως τουλάχιστον την εννοούν οι γονείς τους: γεννιέμαι, σπουδάζω, δουλεύω, παντρεύομαι, κάνω παιδιά, πεθαίνω.

Βλέπουμε μανάδες με μαύρους κύκλους να ξεροσταλιάζουν έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Να γράψει καλά το παιδί. Να αριστεύσει, να προκόψει, να διακριθεί, να μην έχει την τύχη τη δικιά μας.  Ευτυχώς Χημεία γράψαΜΕ άριστα, Φυσική χάσαΜΕ μια ερώτηση, Μαθηματικά ελπίζουΜΕ για βάση, μεθαύριο δίνουΜΕ Ιστορία.

Αυτή η ελληνίδα μάνα, που τόσο αγαπησιάρικα μνημονεύουμε, δεν είναι καθόλου η κωμική φιγούρα που κυνηγάει το παιδί με έναν κεφτέ στην παραλία. Δεν είναι καθόλου η γραφική γυναικούλα του "ζακέτα να πάρεις", "το χυμό σου να πιεις", "στη θεία να ευχηθείς", γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο", "πετσί και κόκαλο έμεινες, δε σε ταΐζει αυτή;". Η ελληνίδα μάνα είναι μια γυναίκα που η ζωή την έχει κουράσει και τα όνειρα την έχουν διαψεύσει. Οταν φίλησε τον βάτραχο που παντρεύτηκε αυτός δεν έγινε πρίγκιπας, απλώς της έμεινε μια αηδία από το φιλί στο στόμα. "Θ' αλλάξουν τα πράγματα" της έλεγε κι όντως άλλαξαν: προς το χειρότερο.

Μισή ζωή, μισός έρωτας, μισή δουλίτσα, μισή καρδιά. Το σπίτι της είναι το κοινωνικό περιθώριο και σπάνια ξεμυτίζει από εκεί. Ζει μέσα από τους ήρωες της σαπουνόπερας, μέσα από τις συνταγές του Πετρετζίκη, μέσα από τις καρδούλες και τα αγγελάκια που ποστάρει στο φέισμπουκ πληκτρολογώντας αργά αργά το κάθε γράμμα. Εχει ρίζα στο μαλλί, φοράει μικροσκοπικά σκουλαρίκια και το κραγιόν της Μενεγάκη. Αλλά πάνω απ' όλα ζει μέσα από τα παιδιά της. Δυστυχώς για τα παιδιά της.

Είναι μια γυναίκα φοβισμένη κι αυτό τον φόβο προβάλλει στα παιδιά της. Μην ανακατεύεσαι. Μη μπλέκεσαι. Μην ανοίγεις ιστορίες με τους γειτόνους. Μην ακούς τις κραυγές στο διπλανό διαμέρισμα. Μη χτυπάς το κουδούνι, μην πας στην Αστυνομία, μη βγάζεις εσύ το φίδι από την τρύπα. Κοίτα τη δουλίτσα σου. Το σπιτάκι σου. Τη γυναικούλα σου. Το παιδάκι σου. Τα υποκοριστικούλια σου. Γιατί έχω και την καρδιά μου πουλάκι μου, δεν θα με πεθάνεις εσύ εμένα.

Είναι γνωστό τοις πάσι πως όλοι θέλουν του παιδιού της το κακό. Το κορίτσι του, το αγόρι της, ο εργοδότης, ο συνάδελφος, ο πρώτος τυχών κι ο δεύτερος επίσης. Εχεις δει να της φέρνει ο γιος κορίτσι στο σπίτι; Ενα βλέμμα καχυποψίας ασορτί με το πλατύ χαμόγελο του συρραπτικού; Σε κακό θα ΜΑΣ βγει αυτός ο δεσμός, εμένα οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πάντα σωστές, τον θέλει για τα λεφτά του. Ασχέτως που δεν έχει λεφτά.

Τώρα με τις Πανελλαδικές κανονίστε κυρίες μου, από την υπερβολική αγάπη, να το πνίξετε το αρκουδάκι σας. Στύψτε χυμούς, δώστε βιταμίνες, σταυρώστε το στην είσοδο, τσιμεντωθείτε στο μπαλκόνι μέχρι να γυρίσει να σας πει πώς έγραψε, τι έγραψε, τι το ρώτησαν, τι απάντησε, του έφτασε ο χρόνος, ήταν βατά τα θέματα, πώς τα είδε τα άλλα παιδιά. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να γράψεις καλά, μάτια μου όμορφα. Να μπεις σε καλή σχολή. Να κάνουμε με τον μπαμπά το σκατό μας παξιμάδι για να σε στείλουμε για μάστερ. Για να βρεις δουλειά. Για να γίνεις οικονομικός μετανάστης. Για να μου λείπεις, παιδί μου.

Γιατί μαραζώνω μακριά σου. Πήρες της ζωή μου κι έφυγες και πια δεν έχω ζωή. Ομως όταν κλαίω μόνη μου στο παιδικό σου δωμάτιο, έχω μια παρηγοριά: στις Πανελλαδικές του 2018 πήρες 18.543 μόρια.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.