Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Ηράκλειο | 19/08/2019 - 15:03
Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια
Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους αμπελοπαραγωγούς

Μια μέση τιμή όχι άνω των 60 λεπτών ανά κιλό διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να δυσανασχετούν και τους εξαγωγείς να επικαλούνται τις συνθήκες της εξωτερικής αγοράς, προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης μετά που θα ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού για τη σταφίδα (γύρω στο 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στο νούμερο 2), ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμών παραγωγού στα οινοστάφυλα, με τα οινοποιεία της οργάνωσης να ανοίγουν προς τα τέλη του Αυγούστου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν “τσάμπα” τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», διερωτάται προς τη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του, ότι ένας εξαγωγέας του Ηρακλείου με τον οποίο είχε συμφωνήσει φέτος να του δώσει τα σταφύλια του με 60 λεπτά το κιλό, στο τέλος του άφησε ατρύγητα δύο αμπέλια, λέγοντάς του ότι «για να σου τα πάρω, θα ρίξουμε την τιμή στα 50 λεπτά», κάτι που ο κ. Πρινιωτάκης αρνήθηκε.

«Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Όταν λοιπόν είναι 90 λεπτά το κιλό το κόστος κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Καταλήγοντας, ο Μάνθος Πρινιωτάκης προτείνει στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να διεκδικήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποζημίωση κατά κιλό προϊόντος στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την αιτιολογία των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή των σταφυλιών.

«Αν μπορούσαν, θα πλήρωναν καλύτερα»

«Αν μπορούσαν οι εξαγωγείς θα μας έδιναν καλύτερες τιμές. Ούτε τον εξαγωγέα τον συμφέρει να απογοητεύεται ο παραγωγός και να σταματάει να παράγει. Δε φταίνε οι εξαγωγείς για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς», απαντάει από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αμπελουργών, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, ο συνεταιριστής, «τώρα ξεκίνησε ο τρύγος στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Είμαστε σε ένα ποσοστό όχι πάνω του 20% έως 30%. Και μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται για τον παραγωγό από 50 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Ο αφανισμός της σουλτανίνας είναι αυτή τη χρονιά. Δε φταίνε όμως οι εξαγωγείς, φταίνε οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι με δυναμικές ποικιλίες. Αυτές τις δυναμικές ποικιλίες εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε με το προϊόν που παράγουμε. Γιατί το προϊόν που παράγουμε έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πρώιμες και όψιμες. Είναι μέσα στην αγορά από 6 έως 7 μήνες»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, «οι οποίοι στην παρούσα φάση παραδίδουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι έχουμε πρόβλημα εμείς στο κομμάτι του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαστε η τελευταία χώρα που παράγει σουλτανίνα και έχουμε ένα μικρό κομμάτι στην αγορά λίγων ημερών. Και ανάλογα με το πότε θα φύγουν από το παιχνίδι η Ισπανία και η Ιταλία, θα δούμε να διαμορφώνονται και καλύτερες τιμές για το δικό μας προϊόν»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως “γερασμένο” τον κρητικό αμπελώνα στον τομέα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανίνας (τόμσον) και τονίζει την ανάγκη για μια άμεση αναμπέλωση, στη βάση όμως μιας σωστής μελέτης. «Αν δεν είναι η μελέτη σωστή, καλύτερα να μη γίνει αναμπέλωση»...

Στο μεταξύ, όταν η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι χαμηλή, ο παραγωγός σταφιδοποιεί, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει για φέτος ο Μύρων Χιλετζάκης, χωρίς να περιμένει βέβαια και ο ίδιος σπουδαίες ποσότητες σταφίδας.

Ετοιμάζονται τα οινοποιεία

Εξάλλου, προβληματική είναι η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να καταλήξει και να δημοσιοποιήσει τις τιμές. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.

Προφανώς και φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες για τους παραγωγούς που εμπιστεύονται τον κόπο τους στην ΕΑΣΗ, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για οινοστάφυλα.

Στους 1.000 τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή

Πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να παραχθεί και φέτος από τον Προφήτη Ηλία, ενώ είναι ζήτημα αν σε όλο τον νομό θα παραχθούν γύρω στους 1.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ακούγονται τιμές παραγωγού που δε θα διαφέρουν από τα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, εμείς ζητάμε από τους μεταποιητές να δώσουν καλύτερες τιμές, περιορίζοντας το κέρδος τους, ώστε να δώσουν και κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για την κατάσταση των αμπελιών, μάλιστα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι δε θα παραχθούν φέτος καθόλου σταφύλια σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ενώ όπου παράγονται σταφύλια η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50%!

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να επανεξετάσει σχήματα όπως αυτά των Ομάδων Παραγωγών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.