Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Ηράκλειο | 19/08/2019 - 15:03
Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια
Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους αμπελοπαραγωγούς

Μια μέση τιμή όχι άνω των 60 λεπτών ανά κιλό διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να δυσανασχετούν και τους εξαγωγείς να επικαλούνται τις συνθήκες της εξωτερικής αγοράς, προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης μετά που θα ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού για τη σταφίδα (γύρω στο 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στο νούμερο 2), ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμών παραγωγού στα οινοστάφυλα, με τα οινοποιεία της οργάνωσης να ανοίγουν προς τα τέλη του Αυγούστου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν “τσάμπα” τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», διερωτάται προς τη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του, ότι ένας εξαγωγέας του Ηρακλείου με τον οποίο είχε συμφωνήσει φέτος να του δώσει τα σταφύλια του με 60 λεπτά το κιλό, στο τέλος του άφησε ατρύγητα δύο αμπέλια, λέγοντάς του ότι «για να σου τα πάρω, θα ρίξουμε την τιμή στα 50 λεπτά», κάτι που ο κ. Πρινιωτάκης αρνήθηκε.

«Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Όταν λοιπόν είναι 90 λεπτά το κιλό το κόστος κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Καταλήγοντας, ο Μάνθος Πρινιωτάκης προτείνει στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να διεκδικήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποζημίωση κατά κιλό προϊόντος στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την αιτιολογία των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή των σταφυλιών.

«Αν μπορούσαν, θα πλήρωναν καλύτερα»

«Αν μπορούσαν οι εξαγωγείς θα μας έδιναν καλύτερες τιμές. Ούτε τον εξαγωγέα τον συμφέρει να απογοητεύεται ο παραγωγός και να σταματάει να παράγει. Δε φταίνε οι εξαγωγείς για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς», απαντάει από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αμπελουργών, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, ο συνεταιριστής, «τώρα ξεκίνησε ο τρύγος στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Είμαστε σε ένα ποσοστό όχι πάνω του 20% έως 30%. Και μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται για τον παραγωγό από 50 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Ο αφανισμός της σουλτανίνας είναι αυτή τη χρονιά. Δε φταίνε όμως οι εξαγωγείς, φταίνε οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι με δυναμικές ποικιλίες. Αυτές τις δυναμικές ποικιλίες εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε με το προϊόν που παράγουμε. Γιατί το προϊόν που παράγουμε έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πρώιμες και όψιμες. Είναι μέσα στην αγορά από 6 έως 7 μήνες»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, «οι οποίοι στην παρούσα φάση παραδίδουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι έχουμε πρόβλημα εμείς στο κομμάτι του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαστε η τελευταία χώρα που παράγει σουλτανίνα και έχουμε ένα μικρό κομμάτι στην αγορά λίγων ημερών. Και ανάλογα με το πότε θα φύγουν από το παιχνίδι η Ισπανία και η Ιταλία, θα δούμε να διαμορφώνονται και καλύτερες τιμές για το δικό μας προϊόν»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως “γερασμένο” τον κρητικό αμπελώνα στον τομέα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανίνας (τόμσον) και τονίζει την ανάγκη για μια άμεση αναμπέλωση, στη βάση όμως μιας σωστής μελέτης. «Αν δεν είναι η μελέτη σωστή, καλύτερα να μη γίνει αναμπέλωση»...

Στο μεταξύ, όταν η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι χαμηλή, ο παραγωγός σταφιδοποιεί, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει για φέτος ο Μύρων Χιλετζάκης, χωρίς να περιμένει βέβαια και ο ίδιος σπουδαίες ποσότητες σταφίδας.

Ετοιμάζονται τα οινοποιεία

Εξάλλου, προβληματική είναι η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να καταλήξει και να δημοσιοποιήσει τις τιμές. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.

Προφανώς και φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες για τους παραγωγούς που εμπιστεύονται τον κόπο τους στην ΕΑΣΗ, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για οινοστάφυλα.

Στους 1.000 τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή

Πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να παραχθεί και φέτος από τον Προφήτη Ηλία, ενώ είναι ζήτημα αν σε όλο τον νομό θα παραχθούν γύρω στους 1.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ακούγονται τιμές παραγωγού που δε θα διαφέρουν από τα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, εμείς ζητάμε από τους μεταποιητές να δώσουν καλύτερες τιμές, περιορίζοντας το κέρδος τους, ώστε να δώσουν και κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για την κατάσταση των αμπελιών, μάλιστα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι δε θα παραχθούν φέτος καθόλου σταφύλια σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ενώ όπου παράγονται σταφύλια η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50%!

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να επανεξετάσει σχήματα όπως αυτά των Ομάδων Παραγωγών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Θέσεις ΑμεΑ: Ποιος έχει τελικά το «πρόβλημα»;

Πραγματικό περιστατικό που φανερώνει πολλά

Άσκηση ετοιμότητας για ύποπτο κρούσμα Κορωνοϊού στο Ηράκλειο

Σε συναγερμό η χώρα μας για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού

Εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ: Αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο…

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από…

Η Ανδριανή, το ταξίδι της στην Ουγκάντα και η αγκαλιά των γηγενών

Κλειδώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε να αυτοκτονήσει…

Μέσα στο σπίτι βρισκόταν και η οικογένειά του

Σπίτια μόνο για πλούσιους: «Εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα ενοίκια»

Μικρή διαθεσιμότητα στέγης και εξωπραγματικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών

Μαθητές της Κρήτης επέστρεψαν άρον άρον από την Ιταλία,…

Την ίδια μέρα που έφυγαν από την Κρήτη για Ιταλία, την ίδια μέρα επέστρεψαν.

Φωτιά σε κάδους ανακύκλωσης στο Γάζι

Ένα όχημα με τέσσερις υπαλλήλους βρέθηκαν στο σημείο

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Λένε «όχι» στις ελαστικές εργασιακές…

Ζητούν να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ανησυχία προκάλεσε η αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης…

Αναστάτωση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά

Μπαλωθίες με Καλάσνικοφ και… υποπολυβόλο

Άσκοποι πυροβολισμοί μέρος δεύτερο

Γούρνες: Αγανάκτηση των κατοίκων

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην αμερικανικής Βάσης έχουν καταληφθεί από Ρομά

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο έπειτα από…

Έδινε άνιση μάχη για τέσσερις περίπου μήνες

Ηράκλειο: Φωτιά σε κατοικία

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη…

Σοβαροί κίνδυνοι από το αλαλούμ-«Οι καρκινοπαθείς εννοείται ότι διαμαρτύρονται. Αλλά τι να κάνουν; Μπορούν να κάνουν κάτι; Και ο ασθενής που είναι δίπλα σε καρκινοπαθή…

Βαρύ πένθος για το νεκρό εργαζόμενο στον βιολογικό καθαρισμό…

Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοι του - Τον βρήκαν απαγχονισμένο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ /video

«Έφυγε» από τη ζωή ο αγαπητός λυράρης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο «Κριλόκωστας», όπως ήταν γνωστός, ήταν ένας «φοβερός άνθρωπος»

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Αύριο θα κυριαρχούν ισχυροί άνεμοι

«Καμπάνα» 3 ετών σε 50χρονο για... τα φιλιά και τα χάδια σε…

Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό ο 50χρονος που έκλεινε ραντεβού μέσω Facebook με 15χρονη

Δολοφονία Κατσούλη: Ίδιος ιατροδικαστής & στην υπόθεση…

Αμφισβητούν το αρχικό πόρισμα του ιατροδικαστή

Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ: Αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση…

Στο σκαμνί για τον φόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ - Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες στις 11 Μαρτίου η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία τον Ιανουάριο του 2017 στη Ροδιά…

Αναστασία Μαυροειδή: Μου έδιναν 5 χρόνια ζωής αλλά εγώ τον…

Πλέον στα 29 της χρόνια η όμορφη Αναστασία περνάει το πιο δυνατό μήνυμα ζωής

Παράνομο εμπόριο και… χειρουργεία σε ζώα - Γιατί δεν ξεκίνησε…

Δεν ξεκίνησε η δίκη της 59χρονης για τα... χειρουργεία σε ζώα στη Μεσαρά

Περίμενε δύο ώρες για να δώσει πίσω το «παραφουσκωμένο»…

Παράδειγμα προς μίμηση 34χρονη νοσηλεύτρια από τη Βιάννο

Με ΑΜΚΑ τα νεογέννητα σε Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ

Το ληξιαρχείο θα ενημερώνεται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά

Παρίστανε την πελάτισσα και άρπαζε οτιδήποτε της ήταν…

Εξιχνιάστηκαν, πέντε υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν, στο Ηράκλειο μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Παράνομο εμπόριο σκύλων και εγχειρήσεις «Φρανκεστάιν»…

Ούτε φιλόζωη… ούτε κτηνίατρος - Η γυναίκα αναμένεται να δικαστεί για μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με «ζώα συντροφιάς».

Νεκρός άντρας μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Θραψανό

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του ο άτυχος άντρας

Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ επιχείρηση στο Ηράκλειο

Δεύτερη "επίθεση" μέσα σε λίγους μήνες

Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού στο Ηράκλειο

Χειροπέδες σε δύο νεαρούς

Δεύτερο 24ωρο στην Εντατική η 14χρονη που έπεσε από τα Τείχη

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η υγεία της

Καβγάς και ξύλο έξω από καφενείο με δυσάρεστες συνέπειες

Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άντρες που χτύπησαν Πακιστανό

Ανήλικη έπεσε από τα Τείχη: Στην Εντατική Παίδων με πολλαπλά…

Έπεσε από τα Τείχη στο Κομμένο Μπεντένι και έβαλε την ζωή της σε κίνδυνο

Στις φλόγες ξυλουργείο και μονοκατοικία στο Ηράκλειο

Άμεση η κινητοποίηση των πυροσβεστών

Βίντεο σοκ: Μαθήτριες μετέτρεψαν σε «ρινγκ» την Πλατεία…

Προβληματίζουν οι εικόνες από την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Συναγερμός για 18χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ

Η κοπέλα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στην οδό Αθητάκη

Κλείνει την Τρίτη τμήμα της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου

Στο νοσοκομείο ανήλικος μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Αναβλήθηκε η δίκη για την άγρια επίθεση σε διασώστη του…

«Είστε ελεύθεροι εκ του νόμου. Να προσέχετε»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.