Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»

«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»

Κρήτη | 30/01/2020 - 07:50
«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος πιέζουν για να έχουν ένα ρόλο στην αξιοποίηση των αεροδρομίων

Κοινό βηματισμό, ώστε Δήμος Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης να μη μείνουν θεατές των εξελίξεων αλλά να έχουν λόγο και ρόλο στη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, αναζητούν τώρα περιφερειάρχης και δήμαρχος, οι οποίοι συμφώνησαν χθες να επιδιώξουν άμεσα δύο κοινές συναντήσεις. Αρχικά με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και εν συνεχεία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την επικείμενη κάθοδό του στις 8 Φεβρουαρίου εδώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής για αργά αντανακλαστικά και αδράνεια...

Τα προηγούμενα χρόνια, το κεφάλαιο που λέγεται προετοιμασία για την αξιοποίηση της περιοχής του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” όταν κλείσει στο μέλλον ένεκα της έναρξης της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι είχε μείνει, είναι η αλήθεια, μάλλον... χαμηλά στην ατζέντα των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν είχε επιδιωχθεί από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου να ανοίξει η “βεντάλια” των συζητήσεων, ούτε είχαν παρθεί αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση κατάρτισης ενός συγκεκριμένου πλάνου ή δρομολόγησης ειδικών μελετών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδοξο σκηνικό που ξεδιπλώθηκε κατά τις επισκέψεις του προηγούμενου υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, όταν και ο ίδιος τρόπον τινά σκιαγραφούσε μια αδράνεια και έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των τοπικών φορέων για το ζήτημα και παρότρυνε αυτός τους τοπικούς φορείς να κινητοποιηθούν...

Η προ ημερών υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ήρθε, ωστόσο, να ταρακουνήσει για τα καλά τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς.

Η δημοσιοποίηση όρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως προς την αξιοποίηση του σημερινού αερολιμένα για τη χορήγηση δανείου 180 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο χτύπησε πραγματικά “καμπανάκι” προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, αλλά και ενοχλημένοι από τον παραμερισμό τους από τα τεκταινόμενα, οι αιρετοί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν διαρκή αναβρασμό, αναζητώντας μέσω κοινής γραμμής να εξασφαλίσουν ρόλο και λόγο στα όσα θα αποφασιστούν και δρομολογηθούν σε σχέση με το “φιλέτο” του “Ν. Καζαντζάκης”.

Χθες, σε μεταξύ τους συνάντηση, τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για μελλοντικές χρήσεις της έκτασης, χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ένα σημαντικό κομμάτι του ακινήτου άλλωστε (576 στρέμματα) ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και αυτό, όπως τόνισε ο δήμαρχος, έχει τη σημασία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «συμφωνήθηκε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα ζητηθεί επισήμως ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον αρμόδιο υπουργό για το ακριβές περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης του ελληνικού κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με το “Νίκος Καζαντζάκης”.

Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη, στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης, ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας.

Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για τη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη τη δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού, μέσα από ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή και των κατοίκων».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” για μία ακόμη φορά βλέπουμε τον σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά, χωρίς εμάς».

Ραντεβού με Καραμανλή

Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό, τον κ. Καραμανλή, για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Δήμο Ηρακλείου για τον σχεδιασμό τον οποίο έχει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή, όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά. Για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομία του νησιού το μαθαίνουμε εκ των υστέρων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά - είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός Άξονας, είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου, είτε τα χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. Καραμανλή, αλλά και με την κάθοδο του πρωθυπουργού θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί με τον Δήμο και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην παιδεία μας. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».

Κινητοποίηση και από Σ. Βαρδάκη

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε χθες με τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Βασίλη Λαμπρινό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο βουλευτής δήλωσε μετά τις επαφές: «Για τη συμφωνία αυτή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους όρους της σε σχέση με το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” δεν ενημερώθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως όφειλαν να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία, καθώς από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απορρέει η δέσμευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, ως εγγύηση για τα 180.000.000 ευρώ, τα οποία Θα διαθέσει η ΕΤΕπ για την κατασκευή του νέου αερολιμένα. Η βούληση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής αγνοήθηκε πλήρως και θεωρούμε ότι από πρόθεση δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς θα προσέκρουε στις ενστάσεις των ΟΤΑ».

“ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5”  Παρέμβαση Γ. Κουράκη για σύγκληση του Δημοτική Συμβουλίου

Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης ζήτησε την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εδώ και ένα χρόνο, με δημόσια δήλωσή μας είχαμε αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης των εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου και της ΣΕΑΠ, σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες της περιοχής άμεσης γειτνίασης, της Αλικαρνασσού. Είχαμε χαρακτηρίσει τη νέα ανάπτυξη ως εμβληματικό έργο, που θα συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για τον δήμο Ηρακλείου. Η πρότασή μας αποτυπώθηκε στο προγραμματικό πλαίσιο της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5”. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε προτείνει την άμεση ανάθεση μελέτης για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ευρύτερη ζώνη του αεροδρομίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην περιοχή προς όφελος των κατοίκων. Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις της δημοτικής Αρχής δεν επέτρεψαν την έγκαιρη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων.

Σήμερα, η αποσαφήνιση των όρων της σύμβασης με την ΕΤΕπ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία. Όλοι οι φορείς του Ηρακλείου πρέπει να κινηθούν ενωτικά με βάση ένα κοινό σχέδιο, για να διασφαλίσουμε τα αναπτυξιακά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής του παλιού αεροδρομίου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο Γιάννης Κουράκης και καταλήγει: «Ζητούμε την άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε τον ρόλο της κοινωνίας στον σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια πράσινη και βιώσιμη περιοχή, με σύγχρονες υποδομές και ήπιες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στον χώρο αυτό βρίσκεται ένα κεφάλαιο της μελλοντικής δυναμικής του Ηρακλείου».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο αστυνομικός - Έσπασε το ψυγείο…

Ο οδηγός του περιπολικού, βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας

Στο ρυθμό της Αποκριάς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Από Τσικνοπέμπτη έως Καθαρά Δευτέρα

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για την σχολική στέγη

Aπαντήσεις στον Νίκο Ηγουμενίδη για αρκετά σχολεία του Ν. Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξετάσεων για επαγγελματικό δίπλωμα

Μέχρι 11 Μαρτίου η κατάθεση δικαιολογητικών

Νεκρή χελώνα σε παραλία των Γουβών

Εντοπίστηκε από περαστικούς

Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε λεωφορείο

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.