Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»

«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»

Κρήτη | 30/01/2020 - 07:50
«Τρέχουν» τώρα για το «Νίκος Καζαντζάκης»
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος πιέζουν για να έχουν ένα ρόλο στην αξιοποίηση των αεροδρομίων

Κοινό βηματισμό, ώστε Δήμος Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης να μη μείνουν θεατές των εξελίξεων αλλά να έχουν λόγο και ρόλο στη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, αναζητούν τώρα περιφερειάρχης και δήμαρχος, οι οποίοι συμφώνησαν χθες να επιδιώξουν άμεσα δύο κοινές συναντήσεις. Αρχικά με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και εν συνεχεία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την επικείμενη κάθοδό του στις 8 Φεβρουαρίου εδώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής για αργά αντανακλαστικά και αδράνεια...

Τα προηγούμενα χρόνια, το κεφάλαιο που λέγεται προετοιμασία για την αξιοποίηση της περιοχής του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” όταν κλείσει στο μέλλον ένεκα της έναρξης της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι είχε μείνει, είναι η αλήθεια, μάλλον... χαμηλά στην ατζέντα των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν είχε επιδιωχθεί από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου να ανοίξει η “βεντάλια” των συζητήσεων, ούτε είχαν παρθεί αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση κατάρτισης ενός συγκεκριμένου πλάνου ή δρομολόγησης ειδικών μελετών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδοξο σκηνικό που ξεδιπλώθηκε κατά τις επισκέψεις του προηγούμενου υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, όταν και ο ίδιος τρόπον τινά σκιαγραφούσε μια αδράνεια και έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των τοπικών φορέων για το ζήτημα και παρότρυνε αυτός τους τοπικούς φορείς να κινητοποιηθούν...

Η προ ημερών υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ήρθε, ωστόσο, να ταρακουνήσει για τα καλά τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς.

Η δημοσιοποίηση όρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως προς την αξιοποίηση του σημερινού αερολιμένα για τη χορήγηση δανείου 180 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο χτύπησε πραγματικά “καμπανάκι” προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, αλλά και ενοχλημένοι από τον παραμερισμό τους από τα τεκταινόμενα, οι αιρετοί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν διαρκή αναβρασμό, αναζητώντας μέσω κοινής γραμμής να εξασφαλίσουν ρόλο και λόγο στα όσα θα αποφασιστούν και δρομολογηθούν σε σχέση με το “φιλέτο” του “Ν. Καζαντζάκης”.

Χθες, σε μεταξύ τους συνάντηση, τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για μελλοντικές χρήσεις της έκτασης, χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ένα σημαντικό κομμάτι του ακινήτου άλλωστε (576 στρέμματα) ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και αυτό, όπως τόνισε ο δήμαρχος, έχει τη σημασία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «συμφωνήθηκε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα ζητηθεί επισήμως ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον αρμόδιο υπουργό για το ακριβές περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης του ελληνικού κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με το “Νίκος Καζαντζάκης”.

Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη, στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης, ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας.

Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για τη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη τη δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού, μέσα από ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή και των κατοίκων».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” για μία ακόμη φορά βλέπουμε τον σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά, χωρίς εμάς».

Ραντεβού με Καραμανλή

Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό, τον κ. Καραμανλή, για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Δήμο Ηρακλείου για τον σχεδιασμό τον οποίο έχει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή, όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά. Για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομία του νησιού το μαθαίνουμε εκ των υστέρων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά - είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός Άξονας, είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου, είτε τα χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. Καραμανλή, αλλά και με την κάθοδο του πρωθυπουργού θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί με τον Δήμο και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην παιδεία μας. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».

Κινητοποίηση και από Σ. Βαρδάκη

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε χθες με τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Βασίλη Λαμπρινό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο βουλευτής δήλωσε μετά τις επαφές: «Για τη συμφωνία αυτή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους όρους της σε σχέση με το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” δεν ενημερώθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως όφειλαν να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία, καθώς από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απορρέει η δέσμευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, ως εγγύηση για τα 180.000.000 ευρώ, τα οποία Θα διαθέσει η ΕΤΕπ για την κατασκευή του νέου αερολιμένα. Η βούληση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής αγνοήθηκε πλήρως και θεωρούμε ότι από πρόθεση δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς θα προσέκρουε στις ενστάσεις των ΟΤΑ».

“ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5”  Παρέμβαση Γ. Κουράκη για σύγκληση του Δημοτική Συμβουλίου

Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης ζήτησε την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εδώ και ένα χρόνο, με δημόσια δήλωσή μας είχαμε αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης των εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου και της ΣΕΑΠ, σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες της περιοχής άμεσης γειτνίασης, της Αλικαρνασσού. Είχαμε χαρακτηρίσει τη νέα ανάπτυξη ως εμβληματικό έργο, που θα συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για τον δήμο Ηρακλείου. Η πρότασή μας αποτυπώθηκε στο προγραμματικό πλαίσιο της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5”. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε προτείνει την άμεση ανάθεση μελέτης για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ευρύτερη ζώνη του αεροδρομίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην περιοχή προς όφελος των κατοίκων. Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις της δημοτικής Αρχής δεν επέτρεψαν την έγκαιρη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων.

Σήμερα, η αποσαφήνιση των όρων της σύμβασης με την ΕΤΕπ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία. Όλοι οι φορείς του Ηρακλείου πρέπει να κινηθούν ενωτικά με βάση ένα κοινό σχέδιο, για να διασφαλίσουμε τα αναπτυξιακά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής του παλιού αεροδρομίου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο Γιάννης Κουράκης και καταλήγει: «Ζητούμε την άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε τον ρόλο της κοινωνίας στον σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια πράσινη και βιώσιμη περιοχή, με σύγχρονες υποδομές και ήπιες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στον χώρο αυτό βρίσκεται ένα κεφάλαιο της μελλοντικής δυναμικής του Ηρακλείου».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.