Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Του… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Του… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Κρήτη | 28/03/2018 - 15:09
Του… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου
Σε μείζον θέμα για το ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, με “καυτά” ερωτηματικά για τους χειρισμούς των διοικούντων του, αλλά και πολιτικά ερωτήματα, εξελίσσεται η υπόθεση της αναγκαίας επέκτασης του κυττάρου του ΧΥΤΑ Χερσονήσου, που ήδη έχει κορεστεί.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ένα δημόσιο έργο που είχε αρχικό προϋπολογισμό 900.775 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και με εργολαβική έκπτωση 67%, που στοιχίζει τελικά περί τις 270.000 ευρώ, θα αποδώσει στον ανάδοχο εργολάβο επιπλέον έσοδα, επιπλέον κέρδος της τάξης των 400.000 ευρώ!

Πώς γίνεται αυτό το “μαγικό”; Από αβλεψία, αμέλεια - για την ακρίβεια “εγκληματική” αμέλεια - της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, δεν υπήρξε στη σχετική σύμβαση πρόβλεψη για την κατοχύρωση των υλικών εκσκαφής του έργου (ουσιαστικά μιλάμε για υλικά λατομικής φύσεως) προς όφελος του φορέα του έργου και ιδιοκτήτη του ΧΥΤΑ, δηλαδή του ΦΟΔΣΑ! Σημειώνεται ότι οι βασικές εργασίες για την επέκταση του κυττάρου αφορούν σε ποσοστό 80% εκβραχισμό για την επέκταση του κυττάρου.

Ως εκ τούτου, τα υλικά αυτά που προέρχονται από τις εργασίες εκσκαφής και δεν περιγράφονται στη μελέτη αλλά και ούτε στις συμβατικές υποχρεώσεις-αναθέσεις του έργου, ως προϊόν που ανήκει στο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, περιέρχονται αυτομάτως στην ιδιοκτησία του αναδόχου εργολάβου, ο οποίος από το πουθενά, από την αμέλεια του ΦΟΔΣΑ, απέκτησε υπερπολύτιμα υλικά λατομείου προς δική του χρήση και αξιοποίηση κατά το δοκούν. Με απλά λόγια δηλαδή, η ανάδοχος εταιρεία που υλοποιεί εδώ και 8 μήνες το έργο επέκτασης του κυττάρου στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου έχει αποκτήσει ένα νταμάρι με ιδιαίτερα επικερδείς προοπτικές, αν αναλογιστεί κανείς πόσο δυσεύρετα είναι τα νταμάρια στην περιοχή μας και τα υλικά λατομείου που ψάχνουν εναγωνίως ένα σωρό εργολάβοι.

Εδώ δηλαδή έχουμε μια πρωτοφανή υπόθεση “θείου δώρου” για έναν εργολάβο, ο οποίος έχει και με τη βούλα το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται αυτός τα περίσσια υλικά εκσκαφής, που κανονικά αποτελούν ιδιοκτησία του φορέα του έργου. Η “ιδιοκτησία” εδώ δεν προστατεύτηκε όπως θα έπρεπε, αφού δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη διασφάλισης μέσα στη σύμβαση του έργου. Και έτσι ο ανάδοχος ελεύθερα (χωρίς να είναι υπόλογος) μπορεί να μεταφέρει και να αξιοποιεί κατά το δοκούν τα λατομικά αυτά υλικά.

Πώς όμως ξεπρόβαλε η πρωτοφανής υπόθεση που αναμφίβολα έχει άρωμα... “σκανδάλου”; Όλα ξεκίνησαν από μια ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου.

Ο κ. Σέγκος, ο οποίος συμμετέχει ως αντιπολίτευση στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, είχε καταθέσει προ καιρού, προ μηνός περίπου, ερώτηση όπου ανέφερε:

«Απομάκρυνση υλικών εκσκαφής του έργου “Επέκταση ΧΥΤΑ Χερσονήσου”: Καταγράφεται η εξαγώγιμη ποσότητά τους; Προβλέπεται αυτό από τη σύμβαση του έργου;».

Η απάντηση που δόθηκε από πλευράς του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ήταν εξόχως αποκαλυπτική.

Ουσιαστικά έχουμε επίσημη παραδοχή ότι γίνεται απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής του έργου από τον ανάδοχο εργολάβο - κάτι μάλιστα που υπέπεσε στην αντίληψη του ΦΟΔΣΑ μετά την επερώτηση Σέγκου, δηλαδή το τελευταίο διάστημα, και ενώ μιλάμε για ένα έργο που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 μήνες!

Για του λόγου το αληθές ως προς την παραδοχή, στην έγγραφη απάντηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ αναφέρεται:

«Η απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής του έργου “Επέκταση ΧΥΤΑ Χερσονήσου” πραγματοποιείται από τον εργολάβο του έργου. Όταν υπέπεσε στην αντίληψη της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε από το διευθυντή και τον οικονομικό διευθυντή αυτοψία στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, παρουσία των μηχανικών του εργολάβου.

Δόθηκαν οι εξηγήσεις ότι τα υλικά μεταφέρονται στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, σε εγκαταστάσεις τους, με σκοπό την επεξεργασία τους και την ανάμειξή τους, ώστε να παραχθεί υλικό κατάλληλο για τις επιχώσεις που χρειάζεται το έργο του ΧΥΤΑ. Οι ποσότητες καταγράφονται λεπτομερώς. Η υπηρεσία ζήτησε και έλαβε υπεύθυνη δήλωση του εργολάβου ότι δεν πρόκειται να απαιτήσει πρόσθετη αμοιβή για την απομάκρυνση και επαναφορά των προϊόντων εκσκαφής».

Επί της ουσίας, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και ειδικότερα ο πρόεδρος και ο διευθυντής ΦΟΔΣΑ, που ανέλαβαν τη σχετική μελέτη, το διαγωνισμό και τη σύμβαση του έργου παραδέχονται ότι αγνοούσαν (;) το γεγονός ότι γίνεται απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής εκτός ΧΥΤΑ από τον ανάδοχο του έργου και πως το αντιλήφθηκαν μετά την ερώτηση του Γιάννη Σέγκου. Παραθέτουν επίσης πως ενημερώθηκαν ότι τα υλικά μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του αναδόχου στη ΒΙΠΕΗ, κάτι που με βάση τις πληροφορίες είναι αμφίβολο, αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, από τη στιγμή που δε δεσμεύεται μέσω της σύμβασης ο ανάδοχος για τα υλικά αυτά. Ακόμη χειρότερα που, όπως αναφέρουν, ο ανάδοχος υπέγραψε και υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα απαιτήσει επιπρόσθετη αμοιβή για την απομάκρυνση και επαναφορά των υλικών εκσκαφής, για τα οποία τους 7 τουλάχιστον μήνες έχουν πλήρη άγνοια, όπως φαίνεται από την απάντησή τους στο σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Γιάννη Σέγκο, για το τι ποσότητες απομακρύνθηκαν.

Εδώ βεβαίως όμως μιλάμε για μεγάλες ποσότητες υλικών, που είναι χρήσιμες και εμπορεύσιμες λόγω της έλλειψης λατομείων και τέτοιων λατομικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε έργα.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι στη σχετική μελέτη του έργου γίνεται λόγος για 15.453 κυβικά ως ποσότητα που αναλογεί στη διάνοιξη τάφρου σε έδαφος βραχώδες και για 30.906 κυβικά που αναλογούν στην εκσκαφή σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες.

Εκτιμάται, με πρόχειρους υπολογισμούς και αναγωγές βάσει των τιμών Δημοσίου και των εμπορικών τιμών για τα υλικά εκσκαφής, πως στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα πιθανό έσοδο ακόμα και της τάξεως των 400.000 ευρώ! Ας αναλογιστεί κάποιος ότι, για έναν εργολάβο στοιχίζουν περίπου 10 ευρώ το κυβικό, ενώ για έναν ιδιώτη φτάνουν και τα 40 ευρώ!

Πρόκειται για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση του έργου, μπορεί να επωφεληθεί κάλλιστα ο ανάδοχος εργολάβος της επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

Και ενώ συμβαίνει αυτό, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ κάνει αντιστρόφως λόγο για ένα πιθανό δικό της έσοδο ύψους 100.000 ευρώ, μέσα από την επεξεργασία μπάζων που αιτήθηκε τώρα, πρόσφατα, στον ανάδοχο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απάντηση του προέδρου, «επιπροσθέτως ζητήθηκε η επεξεργασία των μπάζων που έχουν συσσωρευτεί σε προσωρινή απόθεση στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Κατ' εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας η τελευταία υπηρεσία που θα εκτελεστεί θα προκαλέσει όφελος για το ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε. ΟΤΑ της τάξης των 100.000 ευρώ». Αυτές οι ποσότητες όμως αφορούν μπάζα απόρριψης από ιδιώτες στο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Ακόμα κι αν γίνει αυτό και ο ανάδοχος του έργου βάλει σπαστήρα για αυτά τα μπάζα και ισχύουν και τα εκτιμώμενα νούμερα, δεν παύει να προκύπτει ένα μεγάλο, έξτρα κέρδος για τον ανάδοχο, το οποίο θα είναι απλώς μειωμένο κατά 100.000 ευρώ... ήτοι κοντά στις 300.000 χιλιάδες ευρώ.

 

Πολιτικά ερωτήματα

Προφανώς και οι χειρισμοί αφορούν άμεσα την πλειοψηφούσα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Όμως δε λείπουν εμμέσως έστω τα πολιτικά ερωτήματα και για το δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, ο οποίος έχει υπό την “εποπτεία” του το ΦΟΔΣΑ. Ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Μαστοράκης έχει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για τα θέματα και τα έργα των απορριμμάτων, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ επί σχεδόν μια διετία... Άρα έχοντας επίγνωση αντίστοιχων έργων και συμβάσεων στον ΕΣΔΑΚ.

Δείτε τα έγγραφα:

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.