Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤο «Vice» επισκέπτεται την Κρήτη, την περιφέρεια με τις περισσότερες αυτοκτονίες

Το «Vice» επισκέπτεται την Κρήτη, την περιφέρεια με τις περισσότερες αυτοκτονίες

Κρήτη | 20/02/2016 - 18:50
Το «Vice» επισκέπτεται την Κρήτη, την περιφέρεια με τις περισσότερες αυτοκτονίες
Μία θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη, ανάμεσα στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Δυστυχώς στη μεγαλόνησο έχουν σημειωθεί οι περισσότερες αυτοκτονίες από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Το θέμα αυτό απασχόλησε και την εκπομπή Vice. η οποία βρέθηκε στην Κρήτη.

Η εκπομπή «Vice» επισκέφτηκε την Κρήτη, το νησί όπου γίνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ακούμε για αυτοκτονίες. Αν και δύσκολα μπορεί να ξέρει κανείς με σιγουριά τους ακριβείς λόγους ή την αφορμή που οδηγεί κάποιον στο ακραίο σημείο να βάλει τέλος στην ζωή του, ωστόσο, είναι αλήθεια, ότι από το 2010 και μετά -δηλαδή από τότε που τα οικονομικά προβλήματα γιγαντώθηκαν στις ζωές των Ελλήνων- ο αριθμός θανάτων από αυτοχειρίες έχει αυξηθεί.

Μελετώντας τα στοιχεία όμως, αυτό που παρατηρεί κανείς επίσης, είναι ότι την θλιβερή πρωτιά στον αριθμό θανάτων λόγω αυτοκτονίας, αναλογικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, έχει η Κρήτη. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου) και καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αλέξανδρο Βγόντζα, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να ποικίλουν. Η ψυχική νόσος που μπορεί να εμφανίζεται σε προγενέστερες κλειστές κοινότητες σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού, αλλά ακόμη και η συχνή κατοχή όπλων ή ο ιδιαίτερος ρόλος που παίζει η οικογένεια και η παράδοσή της, μπορεί να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην επιδείνωση του φαινομένου, με όλα αυτά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Η οικονομική κρίση από την άλλη, έχει επιτείνει την εμφάνιση αυτοκτονιών, από την άποψη ότι μπορεί να επηρεάσει τις πιο ευαίσθητες ψυχικά ομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, μέσω μελέτης των αριθμών για τα τελευταία 16 χρόνια, το έτος όποτε σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες είναι το 2000, ενώ από το 2009 σημειώνεται πτώση του αριθμού αυτοχειριών στις γυναίκες και αύξηση στους άνδρες που θεωρείται όχι μεγάλη αλλά σημαντική, σύμφωνα με τον καθηγητή, και μπορεί να συνδέεται με την κρίση. Ωστόσο, άμεση σχέση π.χ. μεταξύ αυτοκτονιών και άνεργου πληθυσμού δεν προκύπτει.

Από την άλλη, και με δεδομένο ότι η ψυχική νόσος αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς τον πρωταρχικό λόγο που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στην αυτοκτονία, η πρόσβαση σε δομές για ψυχικά ασθενείς είναι αναγκαία σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, στην Κρήτη, παρόλο που το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα, οι δομές που υπάρχουν για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά είναι, δυστυχώς, ελλιπείς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο ψυχικής υγείας για κάθε 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο, μόνο στον νομό Ηρακλείου που διαθέτει 300.000 πληθυσμό, υπάρχει πρόσβαση για ένα τέτοιο κέντρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οργανώσεις όπως η «Αρωγή», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα το Λασίθι, η οποία πραγματοποιεί με μία «κινητή μονάδα ψυχικής υγείας» κατ'οίκον επισκέψεις σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Την ίδια ώρα, η στήριξη είναι αναγκαία όχι μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τις οικογένειες που έχουν βιώσει ένα περιστατικό αυτοκτονίας στους κόλπους τους. Ο ίδιος ο κ. Βγόντζας και η ομάδα του μάλιστα, θεωρώντας ότι ένα φαινόμενο πρέπει να εξετάζεται στον τόπο όπου παρουσιάζει «έξαρση», πρότεινε ένα σχέδιο δημιουργίας ειδικού Κέντρου μελέτης πρόληψης και υποστήριξης για περιστατικά αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας στην Κρήτη. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Πάντως, εκείνοι που μπορούν να μιλήσουν καλύτερα από όλους για την αλήθεια και τα ψέματα πίσω από το τόσο σκοτεινό και θλιβερό αυτό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει περιστατικά αυτοκτονιών ή απόπειρας αυτοκτονιών στο κοντινό τους περιβάλλον.

Ένας από αυτούς είναι ο Ζαχαρίας Χατζάκης, θείος και πρώην συνέταιρος του Γιάννη Μεστροπιάν, ενός επιχειρηματία γνωστού στην τοπική κοινωνία της Κρήτης που έβαλε τέλος στη ζωή του το 2011, μόλις στα 39 του χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη μάλιστα, ο ανιψιός του είχε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας μάλιστα και μιας σκοτεινής ιστορίας σε σχέση με τραπεζικό δάνειο που είχε πάρει ο ίδιος εκ μέρους της εταιρίας, χωρίς όμως να το γνωρίζουν αυτό οι συνέταιροί του - μια υπόθεση η οποία εξετάζεται σήμερα δικαστικά.

Ο Νίκος Μπριτζολάκης, είναι ακόμη ένας άνθρωπος η ζωή του οποίου άλλαξε όταν η γυναίκα του Ελένη, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, πέφτοντας από το ενετικό τείχους του Ηρακλείου, που βρίσκεται στην διαδρομή που έκανε καθημερινά για τη δουλειά της σε ένα μικρό κυλικείο. Τελικά έμεινε ανάπηρη. Στο γράμμα που άφησε πίσω της, εξηγούσε ότι το έκανε για οικονομικούς λόγους. Ζητούσε από τον άντρα της να μην ξεχάσει να «πληρώσει το ΤΕΒΕ» και έγραφε: «δεν αντέχω τόση ταλαιπωρία για ένα πιάτο φαΐ με αίμα».

Ακόμα, ο Γιώργης Σταυρακάκης, ένας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λαουτιέρηδες έχει βιώσει αντίστοιχο περιστατικό στο κοντινό του περιβάλλον, κρατώντας μια αξιοθαύμαστη στάση απέναντι στο γεγονός.

Η ομάδα του VICE επισκέφτηκε την Κρήτη για να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους αυτούς και να διερευνήσει γιατί στο νησί σημειώνονται περισσότερες αυτοκτονίες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο για την εκπομπή εδώ.  


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Αποστολάκης: Αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα πρέπει…

Διαφορετικά δεν υπάρχει κυριαρχία

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.