Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Ηράκλειο | 03/04/2018 - 00:28
Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο
Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες

Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες της Καλοκαιρινού που εξ αιτίας των έργων ανάπλασης είδαν τον τζίρο τους να πέφτει μέχρι και 70%. 

Με την εξώδικη διαμαρτυρία τους οι καταστηματάρχες ζητούν μέσα στα επόμενα δυο 24ωρα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και τα υλικά του εργολάβου αλλά και να αφαιρεθεί η υπάρχουσα περίφραξη των πεζοδρομίων στην αρχή της λεωφόρου Καλοκαιρινού. 

Σε διαφορετική περίπτωση όπως δηλώνουν το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

Οι ίδιοι στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατέθεσαν και στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας με το δήμαρχο Ηρακλείου αναφέρουν: 

Στην οδό Καλοκαιρινού  και ιδιαίτερα στο κομμάτι της αρχής της οδού, που έπεται της οδού  Ίδης, τα καταστήματα και η επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή αυτή, έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ταλαιπωρία που προκύπτει  από την πραγματοποίηση των έργων και όχι μόνο, χωρίς τελικά να προβλέπεται να γίνει κανένα έργο στο τμήμα αυτό. 

Συγκεκριμένα :

Στα μέσα του Φθινοπώρου του 2017  ξεκίνησαν τα έργα στην αρχή της Καλοκαιρινού με εκσκαφές και υποδομή για την υπογειοποίηση  των καλωδίων της ΔΕΗ. Οι εργασίες προχωρούσαν χωρίς να έχει ληφθεί  καμία μέριμνα για τη ρύθμιση της συγκοινωνίας με αποτέλεσμα να γίνεται ένα κομφούζιο από σκόνη, θόρυβο και παρεμπόδιση των διερχομένων. Η κατάσταση αυτή κράτησε περίπου ένα μήνα και οι καταστηματάρχες  έδειξαν περίσσια κατανόηση αφού θα γινόταν κάτι καλό που θα αναβάθμιζε την περιοχή τους, παρότι είδαν τον κύκλο εργασιών τους να παθαίνει καθίζηση.  Σε ένα μήνα περίπου, τα έργα της ΔΕΗ στο σημείο αυτό σταμάτησαν, αφού αποκαταστήθηκαν πρόχειρα τα πεζοδρόμια και ο δρόμος, με το πρόσχημα  ότι οι αποκαταστάσεις γίνονται για καλύτερη εικόνα της περιοχής τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Δήμος ενημέρωνε ότι τα έργα θα ξεκινούσαν πάλι  στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 και θα είχαν διάρκεια 2 μήνες για το κομμάτι της οδού Ίδης και της αρχής της Καλοκαιρινού. 

Πράγματι στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 τα έργα ξεκίνησαν με εκσκαφή του δρόμου και τοποθέτηση πλαστικών πλεγμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα εκτός των άλλων προβλημάτων (σκόνη, θόρυβος κ.τ.λ.) να έχουμε μεγάλο περιορισμό της κυκλοφορίας των πεζών αφού το πλάτος των πεζοδρομίων περιορίστηκε αρκετά. Ακόμη και η πρόσβαση σε πεζοδρόμια της απέναντι πλευράς του δρόμου έπρεπε να γίνεται με μεγάλη κυκλική πορεία του κάθε πεζού. Η περίφραξη του δρόμου όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με αποτέλεσμα, τα μαγαζιά (μαγαζιά λιανεμπορίου), να απομονωθούν από τη υπόλοιπη αγορά, γεγονός που απεικονίστηκε  σε καθημερινούς σχεδόν μηδενικούς τζίρους.  Η ρήση όμως που τόσο έντονα διαφημίζει  ο Δήμος «υπομονή και θυσία για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχή σας» άμβλυνε αρκετά την αρνητική ψυχολογία και το φόβο της μεγάλης οικονομικής ζημιάς. 

Λίγο διάστημα όμως μετά την έναρξη των έργων άρχισε να φημολογείται ότι το κομμάτι της καλοκαιρινού που έχει αποκλειστεί και έχει εκσκαφτεί δεν θα αναπλαστεί και τα έργα θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της οδού Ίδης (κατάστημα Χαρωνίτη). Η φημολογία αυτή επιβεβαιώθηκε από το Δήμο με διάφορες αιτιάσεις, με αποτέλεσμα η απογοήτευση και η αγανάκτηση των καταστηματαρχών της οδού Καλοκαιρινού να είναι στο ζενίθ. Το κομμάτι αυτό του έργου θα ενταχθεί, όπως ισχυρίζονται δημοτικά στελέχη, σε επόμενο σχεδιασμό του Δήμου, παρότι άλλα προέβλεπε η διαφημιστική καμπάνια του Δήμου για τα έργα.

Αμέσως μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, ξεκίνησε η προσπάθεια των καταστηματαρχών για την απελευθέρωση του χώρου από την περίφραξη και το άνοιγμα των πεζοδρομίων αφού ο σχεδιασμό του έργου είχε αλλάξει και δεν αφορούσε την περιοχή αυτή. Μετά από πολλές κρούσει τόσο στον εργολάβο του έργου όσο και στον αντιδήμαρχο κύριο Αναστασάκη απέσπασαν την υπόσχεση του Αντιδημάρχου (αρκετές φορές μάλιστα) ότι η περίφραξη θα αποσυρθεί και θα αποκατασταθεί τουλάχιστον η κυκλοφορία στα πεζοδρόμια, μια και ο δρόμος ούτως ή άλλως έχει εκσκαφτεί και περιμένει την λήξη του έργου για την αποκατάστασή του.  Προσωπικά ο κύριος Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή στον εργολάβο, για την απομάκρυνση της περίφραξης, παρουσία αρκετών καταστηματαρχών καθώς και σε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου κ. Κουμαντάκη Εμμανουήλ.  Μετά από αρκετές μέρες, χωρίς να υλοποιείται η εντολή του Αντιδημάρχου και μετά από συνεχείς πιέσεις των καταστηματαρχών, αναγκάστηκε να εμφανιστεί το μέγεθος της κοροϊδίας. 

Τόσο ο εργολάβος όσο και ο Αντιδήμαρχος δήλωσαν ότι ήταν συμβατική  υποχρέωση του Δήμου να παραχωρήσει αποθηκευτικό χώρο στον εργολάβο, για υλικά μηχανήματα και εργαλεία. Από τότε ο εργολάβος, για να αποδείξει μάλλον το αληθές της υπόθεσης, τοποθέτησε διάφορα υλικά στο δρόμο και παρκάρει μεγάλα μηχανήματα, εκσκαφείς, οδοστρωτήρες κ.τ.λ. τα οποία διογκώνουν το πρόβλημα αφού κρύβουν αρκετές προσόψεις καταστημάτων.  Επιπλέον στο δρόμο ο εργολάβος εναποθέτει τα σκουπίδια και τα υπολείμματα των υλικών του έργου με αποτέλεσμα η εικόνα του εμπορικότερου  δρόμου του Ηρακλείου να έχει όψη σκουπιδότοπου.  Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε έλεγαν ψέματα κανείς δεν ξέρει. Όλο το διάστημα που ο κύριος Αντιδήμαρχος υποσχόταν την άμεση απομάκρυνση των περιφράξεων δε γνώριζε τι περιλαμβάνει η σύμβαση ? ή υπογράφουν συμβάσεις  χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. 

Παράλληλα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της οδού Καλοκαιρινού οι καταστηματάρχες επιβαρύνονται και με τα γενικότερα προβλήματα του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που είχε ανακοινώσει ο Δήμος έχει ήδη ξεπερασθεί κατά πολύ και το έργο είναι ακόμη αρκετά πίσω. Κάνεις δεν μπορεί να πιστέψει ότι το έργο θα χρειαστεί λιγότερο από 6 μήνες να τελειώσει, εάν παρακολουθήσει τον αργό ρυθμό υλοποίησης του.  Κατά συνέπεια τόσο το κοινωνικό κόστος, όσο και το κόστος της αγοράς, να είναι πολλαπλάσιο του προβλεπομένου. Τα παρακείμενα καταστήματα, ενώ ευρίσκοντο στο όριο της βιωσιμότητας μετά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, δέχονται τώρα τη χαριστική βολή για την επιβίωσή τους.  Ιδιαίτερα τα καταστήματα της οδού καλοκαιρινού θα δεχθούν διπλό οικονομικό κτύπημα αφού θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες όταν γίνει και το έργο που τους αφορά. Δηλαδή όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα της ανευθυνότητας και της προχειρότητας τόσο κατά τον σχεδιασμό  των έργων όσο και κατά την υλοποίησή τους της οδού Ίδης, δεν θα αντέξουν την  επανάληψη των διαδικασιών όταν γίνει το έργο της Καλοκαιρινού.   
Αποκορύφωμα όμως της αναλγησίας των υπευθύνων είναι η παντελής έλλειψη υπεύθυνης και σοβαρής πληροφόρησης με αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από ανεύθυνο-υπεύθυνους,  πράγμα το οποίο διογκώνει την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον.   
  

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

http://docdro.id/qZTenui

cretalive.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.