Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Θέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!

Θέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!

Κρήτη | 10/02/2020 - 07:50
Θέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!
11.726 μετανάστες πήραν άδεια διαμονής στο νησί το 2019

Αρκετά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον των κεντρικών φορέων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού της Κρήτης, προέκυψαν από την ημερίδα-τεχνική σύσκεψη για υπηρεσιακά στελέχη δημόσιων φορέων που συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών, την οποία διοργάνωσε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης-Γραφείο Ηρακλείου.

Στόχος ήταν η έγκυρη ενημέρωση και η ανταλλαγή εμπειριών για θέματα τα οποία παρουσιάζονται κατά τη συναλλαγή των πολιτών τρίτων χωρών με τη διοίκηση και δημόσιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ως πρόκληση τη μετανάστευση και να επιτελέσουν ένα σημαντικό έργο.

Ειδικότερα, στην ημερίδα έγινε εκτενής αναφορά, τεχνική ενημέρωση και παρουσίαση ζητημάτων σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις των δημόσιων υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα νόμιμης εισόδου και διαμονής στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών και εφαρμόζουν τον Κώδικα Μετανάστευσης & Κοινωνικής Ένταξης (Ν. 4251/2014), θέματα εφαρμογής της διαδικασίας ασύλου και διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 4636/2019, και δράσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα και του εκτενούς δικτύου υπηρεσιών για μετανάστες και πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ΚΕΠ και των Δήμων όλης της Κρήτης, υπηρεσιακά στελέχη των ΔΟΥ και ΕΦΚΑ Κρήτης καθώς και εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και επίλυση θεμάτων που καθημερινά απασχολούν κυρίως τους Δήμους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο συνδιαλλαγής τους με πολίτες τρίτων χωρών.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των νόμιμα διαμενόντων στη χώρα μεταναστών και μεταναστριών ανέρχεται στα 523.715 άτομα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι 137.155 άτομα. Οι κύριες χώρες προέλευσης/καταγωγής των μεταναστών είναι η Αλβανία, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία, Αρμενία) και ασιατικές χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από χώρες της Ευρώπης (Σερβία), της Βόρειας Αφρικής (κυρίως Αίγυπτο), της Μέσης Ανατολής (Συρία) και την Κίνα. Οι αιτούντες διεθνούς προστασίας προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ιράκ), ενώ μικρότεροι αριθμοί είναι από εμπόλεμες χώρες της Αφρικής.

Ανά ηλικιακή ομάδα

Σε μετανάστες-μετανάστριες έως 39 ετών ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 260.346 (ποσοστό επί του συνόλου των αδειών διαμονής 49,71%). Σε ηλικία άνω των 40 ετών ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 263.369 (ποσοστό επί του συνόλου των αδειών διαμονής 50,29%). Στο σύνολο ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 523.715 (100%).

Τα στοιχεία για την Κρήτη

Αναφορικά με το πλήθος των αιτήσεων για έκδοση άδειας διαμονής από 1η Ιανουαρίου 2019 έως σήμερα, τα στοιχεία σε επίπεδο Κρήτης έχουν ως εξής:

α. Στην κατηγορία αίτησης “Μόνιμοι επενδυτές”, στον νομό Ηρακλείου έχουμε 426 αιτήσεις, στον νομό Λασιθίου 78, στον νομό Ρεθύμνου 100 και στον νομό Χανίων 443 (σύνολο 1047).

β. Στην κατηγορία “Μέλη οικογένειας”, στον νομό Ηρακλείου έχουμε 845 αιτήσεις, στον νομό Λασιθίου 128, στον νομό Ρεθύμνου 209 και στον νομό Χανίων 878 (σύνολο 2060).

Τα στοιχεία για τις εκδοθείσες άδειες τώρα ανά έτος στην Κρήτη έχουν ως εξής:

* Το 2015 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 4.013, στον νομό Λασιθίου 1.609, στον νομό Ρεθύμνου 1.775 και στον νομό Χανίων 3.352.

* Το 2016 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.135, στον νομό Λασιθίου 1.266, στον νομό Ρεθύμνου 1.265 και στον νομό Χανίων 2.432.

* Το 2017 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.666, στον νομό Λασιθίου 1.466, στον νομό Ρεθύμνου 2.027 και στον νομό Χανίων 2.778.

* Το 2018 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.397, στον νομό Λασιθίου 1.224, στον νομό Ρεθύμνου 2.019 και στον νομό Χανίων 2.936.

* Το 2019 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 4.205, στον νομό Λασιθίου 1.731, στον νομό Ρεθύμνου 2.262 και στον νομό Χανίων 3.528.

Οι διαπιστώσεις της ημερίδας

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα είναι ότι επιβάλλεται: α) η συνεργασία-συνέργεια των δημόσιων υπηρεσιών και η άμεση ανταπόκρισή τους στην επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν κατά τη συναλλαγή των δημόσιων λειτουργών με τους πολίτες τρίτων χωρών και β) η ενοποίηση όλων των πληροφοριών και η κοινή ηλεκτρονική διασύνδεση και πρόσβαση όλων των φορέων που διαχειρίζονται θέματα αλλοδαπών και αφορούν τομείς όπως η νομιμότητα διαμονής, η απασχόλησή τους, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και μέριμνα, η φορολογική ενημέρωση και η νομοθετική ρύθμιση, ώστε όλοι οι νόμιμοι τίτλοι διαμονής που βρίσκονται σε ισχύ να εκτυπωθούν με τη μορφή της ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διαμονής, με διακριτό το νομικό πλαίσιο που τις διέπει και την υπηρεσία που τις εκδίδει.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η μείωση του χρόνου απόκρισης των αιτημάτων, η ελαχιστοποίηση της διακίνησης πλαστών εγγράφων και ψευδών πληροφοριών, η άσκοπη αλληλογραφία, η αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών, η εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας και, τέλος, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση.

Η προσφυγική κρίση από το 2014 έως το 2019

Αναλύοντας τα στοιχεία για το πώς έφτασαν στη χώρα μας οι μετανάστες και οι μετανάστριες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, βλέπουμε ότι:

- Το 2014 από θαλάσσης έφτασαν 41.038 άτομα και από εδάφους 2.280, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν στην προσπάθειά τους αυτή 405 άτομα.

- Το 2015 από θαλάσσης έφτασαν 856.723 άτομα, με τον αριθμό τους αυτή τη χρονιά να είναι πολλαπλάσια εκτοξευμένος σε σχέση με όλες τις άλλες χρονιές, και από εδάφους 4.907, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 799 άτομα.

- Το 2016 από θαλάσσης έφτασαν 173.450 άτομα και από εδάφους 3.784, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 441 άτομα.

- Το 2017 από θαλάσσης έφτασαν 29.718 άτομα και από εδάφους 6.592, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 59 άτομα.

- Το 2018 από θαλάσσης έφτασαν 32.494 άτομα και από εδάφους 18.014, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 174 άτομα.

- Το 2019 από θαλάσσης έφτασαν 35.848 άτομα και από εδάφους 9.749 άτομα.

Οι συνολικές αφίξεις φτάνουν τα 45.597 άτομα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.