Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΘέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!

Θέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!

Κρήτη | 10/02/2020 - 07:50
Θέλουν να κάνουν την Κρήτη πατρίδα τους!
11.726 μετανάστες πήραν άδεια διαμονής στο νησί το 2019

Αρκετά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον των κεντρικών φορέων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού της Κρήτης, προέκυψαν από την ημερίδα-τεχνική σύσκεψη για υπηρεσιακά στελέχη δημόσιων φορέων που συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών, την οποία διοργάνωσε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης-Γραφείο Ηρακλείου.

Στόχος ήταν η έγκυρη ενημέρωση και η ανταλλαγή εμπειριών για θέματα τα οποία παρουσιάζονται κατά τη συναλλαγή των πολιτών τρίτων χωρών με τη διοίκηση και δημόσιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ως πρόκληση τη μετανάστευση και να επιτελέσουν ένα σημαντικό έργο.

Ειδικότερα, στην ημερίδα έγινε εκτενής αναφορά, τεχνική ενημέρωση και παρουσίαση ζητημάτων σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις των δημόσιων υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα νόμιμης εισόδου και διαμονής στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών και εφαρμόζουν τον Κώδικα Μετανάστευσης & Κοινωνικής Ένταξης (Ν. 4251/2014), θέματα εφαρμογής της διαδικασίας ασύλου και διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 4636/2019, και δράσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα και του εκτενούς δικτύου υπηρεσιών για μετανάστες και πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ΚΕΠ και των Δήμων όλης της Κρήτης, υπηρεσιακά στελέχη των ΔΟΥ και ΕΦΚΑ Κρήτης καθώς και εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και επίλυση θεμάτων που καθημερινά απασχολούν κυρίως τους Δήμους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο συνδιαλλαγής τους με πολίτες τρίτων χωρών.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των νόμιμα διαμενόντων στη χώρα μεταναστών και μεταναστριών ανέρχεται στα 523.715 άτομα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι 137.155 άτομα. Οι κύριες χώρες προέλευσης/καταγωγής των μεταναστών είναι η Αλβανία, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία, Αρμενία) και ασιατικές χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από χώρες της Ευρώπης (Σερβία), της Βόρειας Αφρικής (κυρίως Αίγυπτο), της Μέσης Ανατολής (Συρία) και την Κίνα. Οι αιτούντες διεθνούς προστασίας προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ιράκ), ενώ μικρότεροι αριθμοί είναι από εμπόλεμες χώρες της Αφρικής.

Ανά ηλικιακή ομάδα

Σε μετανάστες-μετανάστριες έως 39 ετών ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 260.346 (ποσοστό επί του συνόλου των αδειών διαμονής 49,71%). Σε ηλικία άνω των 40 ετών ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 263.369 (ποσοστό επί του συνόλου των αδειών διαμονής 50,29%). Στο σύνολο ο αριθμός των αδειών διαμονής ανέρχεται σε 523.715 (100%).

Τα στοιχεία για την Κρήτη

Αναφορικά με το πλήθος των αιτήσεων για έκδοση άδειας διαμονής από 1η Ιανουαρίου 2019 έως σήμερα, τα στοιχεία σε επίπεδο Κρήτης έχουν ως εξής:

α. Στην κατηγορία αίτησης “Μόνιμοι επενδυτές”, στον νομό Ηρακλείου έχουμε 426 αιτήσεις, στον νομό Λασιθίου 78, στον νομό Ρεθύμνου 100 και στον νομό Χανίων 443 (σύνολο 1047).

β. Στην κατηγορία “Μέλη οικογένειας”, στον νομό Ηρακλείου έχουμε 845 αιτήσεις, στον νομό Λασιθίου 128, στον νομό Ρεθύμνου 209 και στον νομό Χανίων 878 (σύνολο 2060).

Τα στοιχεία για τις εκδοθείσες άδειες τώρα ανά έτος στην Κρήτη έχουν ως εξής:

* Το 2015 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 4.013, στον νομό Λασιθίου 1.609, στον νομό Ρεθύμνου 1.775 και στον νομό Χανίων 3.352.

* Το 2016 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.135, στον νομό Λασιθίου 1.266, στον νομό Ρεθύμνου 1.265 και στον νομό Χανίων 2.432.

* Το 2017 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.666, στον νομό Λασιθίου 1.466, στον νομό Ρεθύμνου 2.027 και στον νομό Χανίων 2.778.

* Το 2018 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 3.397, στον νομό Λασιθίου 1.224, στον νομό Ρεθύμνου 2.019 και στον νομό Χανίων 2.936.

* Το 2019 στον νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν 4.205, στον νομό Λασιθίου 1.731, στον νομό Ρεθύμνου 2.262 και στον νομό Χανίων 3.528.

Οι διαπιστώσεις της ημερίδας

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα είναι ότι επιβάλλεται: α) η συνεργασία-συνέργεια των δημόσιων υπηρεσιών και η άμεση ανταπόκρισή τους στην επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν κατά τη συναλλαγή των δημόσιων λειτουργών με τους πολίτες τρίτων χωρών και β) η ενοποίηση όλων των πληροφοριών και η κοινή ηλεκτρονική διασύνδεση και πρόσβαση όλων των φορέων που διαχειρίζονται θέματα αλλοδαπών και αφορούν τομείς όπως η νομιμότητα διαμονής, η απασχόλησή τους, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και μέριμνα, η φορολογική ενημέρωση και η νομοθετική ρύθμιση, ώστε όλοι οι νόμιμοι τίτλοι διαμονής που βρίσκονται σε ισχύ να εκτυπωθούν με τη μορφή της ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διαμονής, με διακριτό το νομικό πλαίσιο που τις διέπει και την υπηρεσία που τις εκδίδει.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η μείωση του χρόνου απόκρισης των αιτημάτων, η ελαχιστοποίηση της διακίνησης πλαστών εγγράφων και ψευδών πληροφοριών, η άσκοπη αλληλογραφία, η αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών, η εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας και, τέλος, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση.

Η προσφυγική κρίση από το 2014 έως το 2019

Αναλύοντας τα στοιχεία για το πώς έφτασαν στη χώρα μας οι μετανάστες και οι μετανάστριες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, βλέπουμε ότι:

- Το 2014 από θαλάσσης έφτασαν 41.038 άτομα και από εδάφους 2.280, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν στην προσπάθειά τους αυτή 405 άτομα.

- Το 2015 από θαλάσσης έφτασαν 856.723 άτομα, με τον αριθμό τους αυτή τη χρονιά να είναι πολλαπλάσια εκτοξευμένος σε σχέση με όλες τις άλλες χρονιές, και από εδάφους 4.907, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 799 άτομα.

- Το 2016 από θαλάσσης έφτασαν 173.450 άτομα και από εδάφους 3.784, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 441 άτομα.

- Το 2017 από θαλάσσης έφτασαν 29.718 άτομα και από εδάφους 6.592, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 59 άτομα.

- Το 2018 από θαλάσσης έφτασαν 32.494 άτομα και από εδάφους 18.014, ενώ πέθαναν ή χάθηκαν 174 άτομα.

- Το 2019 από θαλάσσης έφτασαν 35.848 άτομα και από εδάφους 9.749 άτομα.

Οι συνολικές αφίξεις φτάνουν τα 45.597 άτομα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αμετανόητοι: Πιάνουν το τιμόνι μετά από αλκοόλ πολλοί Κρητικοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 38χρονος που άνοιξε…

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή

Λασίθι: Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ντόπιων από Αμερικανούς πεζοναύτες…

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αντίστασης»

Φοιτητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Δε με έλεγξε κανείς για…

Απροετοίμαστη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.