Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στοιχεία σοκ για τα… ποτά - «δηλητήριο» στην Κρήτη

Στοιχεία σοκ για τα… ποτά - «δηλητήριο» στην Κρήτη

Κρήτη | 24/06/2018 - 12:02
Στοιχεία σοκ για τα… ποτά - «δηλητήριο» στην Κρήτη
Στοιχεία που σοκάρουν για τα ποτά - “μπόμπες” και στην Κρήτη - Μέχρι και στο θάνατο μπορεί να οδηγήσουν τα νοθευμένα ποτά

“Μπόμπες” ποτά σκοτώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές στη χώρα μας ή απειλούν σοβαρά την υγεία τους, την ώρα που τα νόμιμα διήμερα καζάνια κρητικής τσικουδιάς και τσίπουρου βρίσκονται απροστάτευτα και ουσιαστικά διώκονται από το επίσημο κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση των ποτοποιών, στον χώρο των οποίων όμως βρίσκονται όσοι εισάγουν πρώτες ύλες και προβαίνουν σε νοθείες, δημιουργώντας “δηλητήρια” που σερβίρονται με... ή χωρίς πάγο.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” δημοσίευσε συγκλονιστικά στοιχεία, που έστειλε ο επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος, Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζει τα στοιχεία αυτά, καλώντας το επίσημο κράτος να στηρίξει την αγνή κρητική τσικουδιά και το τσίπουρο και να ασχοληθεί πιο σοβαρά με όλες αυτές τις μαφιόζικες υποθέσεις!

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κατσαρός μας έστειλε χθες στοιχεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής, που αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 26 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 145.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 110.000 λίτρα τσίπουρο, βρέθηκαν 120.000 πλαστές ετικέτες και οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των ελέγχων το ποσοστό παραβατικότητας που διαπιστώθηκε φτάνει το 77,8%. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΕΟΑΠ (Σύνδεσμο Ελληνικών Οίνων, Αποσταγμάτων και Ποτών), 30.000.000 μπουκάλια τσίπουρου εισάγονται παράνομα κάθε χρόνο από τη γειτονική Αλβανία, που πιθανότατα είναι και επικίνδυνα για την υγεία, αφού δεν τηρούνται ούτε υποτυπωδώς οι κανόνες ασφαλείας κατά την παρασκευή τους.

Χιλιάδες λίστρα σε υπόγειο

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κατσαρός τονίζει πως πριν λίγο καιρό, στο υπόγειο του κτηρίου ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών, βρέθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα! Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά, και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που - με τους μετριότερους υπολογισμούς - φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!

Τα νοθευμένα... σκοτώνουν

Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η καταγγελία του γνωστού επιστήμονα για την επικινδυνότητα των νοθευμένων ποτών, ενώ μεταξύ των περιοχών στις οποίες απευθύνονται οι μαφιόζοι που τα διακινούν περιλαμβάνονται και τα Μάλια...

Ο κ. Κατσαρός σημειώνει επίσης «το πρόσφατο γεγονός όπου οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν νταλίκα με περισσότερα από 5.000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά. Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού. Οι πρώην ανατολικές χώρες, κυρίως, διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια, αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας, που είπε πως “την κάνω αυτήν τη δουλειά για περισσότερο από δέκα χρόνια και κανείς δε με συνέλαβε”. Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματοληπτικά πανελλαδικά. Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως ουίσκι, βότκα, τζιν, τεκίλα κ.λπ. Αυτά, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές, τη θερινή περίοδο, όπως στον Λαγανά, τα Μάλια, κ.α.».

Είχαμε και θάνατο

Ο Νίκος Κατσαρός συνεχίζει αναφέροντας ότι «από υπερκατανάλωση ποτών “μπόμπας” άνθρωποι έχουν πέσει σε κώμα ή και έχουν πεθάνει. Τα ποτά “μπόμπες” χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

- Στα αραιωμένα. Αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.

- Σε αυτά με αλλαγή ετικέτας. Πρόκειται για φθηνά ποτά που σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

- Σε αυτά όπου υπάρχει νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά, προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στη συστηματική κατανάλωση. Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δύο τέτοιων νιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.

- Στα νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία, αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά, χρώματα, κ.λπ., που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμείξεις. Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στη συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι, τα νεφρά κ.λπ.».

Και ο κ. Κατσαρός καταλήγει ως εξής: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια, τα οποία, εκτός του υποβαθμισμένου ποτού, περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες... Μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Τη θερινή περίοδο ιδιαίτερα η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους, συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, να μη δυσφημείται ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

Τον Μάη του 2011, τριάντα πέντε Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και τέσσερις πέθαναν από ποτά “μπόμπες” που τους προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Το δικαστήριο καταδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τούς τέσσερις κατηγορούμενους τον περασμένο μήνα. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας. Ας μη γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση».

Στο “μάτι του κυκλώνα” η τσικουδιά

Την ίδια ώρα, όμως, οι παραγωγοί που παράγουν αγνά ποτά στη χώρα μας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος Μύρων Χιλετζάκης, «το πρώτο πράγμα που το ιταλικό κράτος προσφέρει στον τουρίστα του είναι η κράπα η ιταλική, που είναι σαν την τσικουδιά της Κρήτης. Κι ενώ η ιταλική κράπα προωθείται από το ιταλικό κράτος, που μάλιστα επιδοτεί τον παραγωγό, η δική μας τσικουδιά, που είναι ακριβώς η ίδια η κράπα η ιταλική, δεν προωθείται. Μιλάμε για δύο κράτη-μέλη με εντελώς διαφορετική στρατηγική. Εδώ το ελληνικό κράτος περιορίζει τον παραγωγό σε πάρα πολύ μικρές και ασήμαντες ποσότητες και ένα παραδοσιακό προϊόν, που παράγεται από το 1921 με απόφαση του τότε Εθνάρχη, πάει να χαθεί στα βάθη του χρόνου.

Την ώρα όμως που είναι η ρακή στα αζήτητα, δε θα έπρεπε ούτε ένα ξενοδοχείο, ούτε ένας χώρος εστίασης να μην προωθεί κρητική ρακή στους πελάτες του. Αντιθέτως όμως προωθούν ουίσκι, μπίρες και αμφιβόλου ποιότητας ποτά...».

Ο Μύρων Χιλετζάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος να διεκδικήσει ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο της νέας ΚΑΠ, ώστε να επιδοτούνται οι αμπελουργοί για την παραγωγή αποστάγματος από τα σταφύλια. «Η νέα προγραμματική περίοδος είναι από το 2021 έως το 2027. Έχουμε όλο το χρόνο να προχωρήσουμε σε σχετικό φάκελο για χρηματοδότηση από τον δεύτερο πυλώνα», λέει ο συνδικαλιστής, κάνοντας λόγο όχι μόνο για την τσικουδιά, αλλά και για το τσίπουρο και το ούζο.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.