Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στην τράπεζα τα λεφτά από τους φόρους αντί να τα επιστρέψουν στους Χανιώτες

Στην τράπεζα τα λεφτά από τους φόρους αντί να τα επιστρέψουν στους Χανιώτες

Κρήτη | 10/05/2018 - 16:03
Στην τράπεζα τα λεφτά από τους φόρους αντί να τα επιστρέψουν στους Χανιώτες
Επικρίνουν τον δήμο γιατί κρατά στην τράπεζα τα έσοδα από τα τέλη και τα πρόστιμα που εισπράττει από τους δημότες για να πάρει υψηλό επιτόκιο, χωρίς να τα αποδώσει πίσω στους πολίτες

Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για τον προϋπολογισμό του 2016, άσκησαν σήμερα παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι τα έσοδα που παρουσιάζει και προέρχονται από πρόστιμα και τέλη που εισπράττουν από πολίτες, δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα και δεν επιστρέφουν με έργα, μελέτες, κοινωνική πολιτική πίσω στους δημότες.

Αντίθετα το "περίσσευμα" που φαίνεται ως αύξηση εσόδων κα προέρχεται από τους φόρους και τα πρόστιμα που πληρώνουν οι Χανιώτες στον δήμο κρατώνται στην Τράπεζα της Ελλάδος για να υπάρξει κέρδος από το επιτόκιο (που είναι άνω του 3%) χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόδοση για τους πολίτες και επιστροφή σε αυτούς μέσω έργων.

Το ποσό που μεταφέρθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ ενώ περίπου άλλα 14 εκατ. ευρώ υπάρχουν σε άλλες τράπεζες. 

Στην ειδική συνεδρίαση που έγινε σήμερα για την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου Χανίων για το 2016, εκτός από το αποθεματικό που "κάθεται" στην τράπεζα για να κερδίσει επιτόκιο, χωρίς να επιστραφεί στους δημότες με έργα, έγινε επίσης αναφορά σε εκκρεμότητες του δήμου, όπως τα σχέδια πόλεως και την αποτίμηση της περιουσίας του δήμου.

Επίσης πολύ σημαντική εκκρεμότητα είναι η απουσία διαχείρισης των υλικών που έχει σαν αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τι προμήθειες μπαίνουν στις αποθήκες του δήμου αλλά όχι τι υλικά βγαίνουν από τις αποθήκες... Εν ολίγοις δεν υπάρχει έλεγχος και σαφής εικόνα με το τι γίνεται με όλες τις προμήθειες και τα υλικά του δήμου.

Αναλυτικά:

Από τις εισπράξεις των περίπου 68.835.000:

  • τα 41.929.000 προέρχονται από τακτικά εέσοδα
  • τα 5.332.000 από έκτακτα έσοδα
  • τα 1.168.383 από επαναβεβαιωμένα έσοδα
  • τα 6.503.090 από εισπράξεις υπέρ δήμου και τρίτων
  • τα 13.902.701 αφορούν το χρηματικό υπόλοιπο από την προηγούμενη χρήση

Εκκρεμότητες

  • Υπάρχουν 5 εκατ. ευρώ στο ταμείο από σχέδια πόλης, ωστόσο υπολείπονται 2 σχέδια πόλης του Προφήτη Ηλία περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ και του Θερίσου περίπου στις 550.000 ευρώ.
  • Δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι στα δικαστήρια αποζημιώσεις περίπου 2,6 εκατ. ευρώ για σχέδια πόλης
  • Πρέπει να αποτιμηθεί κάποια στιγμή η περιουσία του δήμου Χανίων
  • Πρέπει να στηθούν διαχειριστικές αποθήκες και να υπάρχει ηλεκτρονική μέριμνα παρακολούθησης των υλικών.
  • Εκκρεμούν επίσης περίπου 6 εκατ. ευρώ για ενοχικά σε δίκες.

Μιχάλης Βλαχάκης: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός όπως αποδείχτηκε

"Η οικονομική χρήση του 2016 έκλεισε με θετικά αποτελέσματα για τον Δήμο Χανίων. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 5.221.183 ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά την αφαίρεση φόρων διαμορφώθηκαν στα 2.913.597 ευρώ. Οι εισπράξεις στη χρήση ανέρχονται στο ποσό των 68.835.819 ευρώ και αποτελούν το 96% των προβλέψεων είσπραξης του προϋπολογισμού υποδηλώνοντας πόσο ρεαλιστικός στην σύνταξη και στην εκτελεση του, ήταν ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016. Αντίστοιχα οι πληρωμές ανήλθαν στο ποσό των 50.270.249 ευρώ που αποτελεί το 70% των προβλεπόμενων πληρωμών του προϋπολογισμού."

Νάνσυ Αγγελάκη: "Κρατάτε τα χρήματα που εισπράττετε από τους δημότες στην Τράπεζα Ελλάδας για να ενισχύσετε το κυβερνητικό έργο..."

"Η ανταποδοτικότητα από την είσπραξη περισσότερων χρημάτων δεν μεταφέρεται στον δημότη. Η εισπραξιμότητα χτυπάει κορυφή γιατί πιέζετε τους δημότες είτε με τα σχέδια πόλης, είτε με τα ανταποδοτικά, είτε με πρόστιμα, τους φοροεισπράττετε και όλη αυτή η υπερφορολόγηση πού πάει; Τα ποσοστά στα έργα και τις μελέτες είναι απογοητευτικά. Στον προϋπολογισμό δεν μας λέει κάτι το θετικό αποτέλεσμα των κερδών, των ταμείων γιατί για εμάς το αποτέλεσμα έχει σημασία σε αυτό που εισπράττει ο δημότης, τα έργα, την κοινωνική πολιτική, τι προσφέρουμε στον κόσμο που μένει στον τόπο. Έχουμε αναρρωτηθεί γιατί υπάρχουν αυτά τα ταμεία. Έχουμε δει μια μετακίνηση στην Τράπεζα της Ελλάδας περίπου στα 10 εκατ. μάλλον θέλετε να ενισχύσετε το κεντρικό κράτος και τα αποθεματικά από το στέρημα των πολιτών το μεταφέρετε εκεί μάλλον για να ενισχύσετε το κυβερνητικό έργο απ' ό,τι φαίνεται, έχουμε δει να μένουν τα χρήματα στις τράπεζες για να τις στηρίξετε; Όταν τα έργα τα παρουσιάζετε σε φωτορεαλιστικές μακέτες αλλά δεν τα βλέπουμε ποτέ στην πράξη, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι έχετε αδυναμία στην υλοποίηση. Αν πιστεύετε ότι το επιτόκιο και η απόδοση του επιτοκίου από τα 10 εκατ. στην ΤτΕ και τα 14 εκατ. στις άλλες τράπεζες θα ικανοποιήσουν τους πολίτες, εκείνοι θα σας απαντήσουν"

Γιάννης Σαρρής: "Δεν υπάρχει η καθαρή εικόνα τι έχουμε αγοράσει, τι καταναλώνεται και τι περίσσευμα έχουμε"

Όσον αφορά σε αυτά που γίνονταν παλιότερα, όλοι όσοι είχαν ασκήσει διοίκηση έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η σημερινή εισήγηση αφορά στο λογιστικό μέρος και όχι για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν έχουμε κάτι να πούμε για τη δουλειά της υπηρεσίας. Αυτό που έχουμε να κρίνουμε είναι το ζήτημα των εκκρεμοτήτων. Ποια είναι η κατάσταση των αποθηκών. Η εισήγηση που έκαναν οι ορκωτοί ήταν ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε αποθήκες μπαίνουν μέσα προμήθειες οι οποίες καταγράφονται. Όμως τα υλικά που βγαίνουν από τις αποθήκες καταγράφονται; Πού πάνε και για ποιο σκοπό; Δεν υπάρχει η καθαρή εικόνα τι έχουμε αγοράσει, τι καταναλώνεται και τι περίσσευμα έχουμε. Όσον αφορά στο θέμα της μηχανοργάνωσης, δεν ξέρω αν μπορούμε να εκτιμήσουμε το κόστος των λειτουργιών συνολικά του δήμου. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άρτια και επιστημονικά ολοκληρωμένη εικόνα εσόδων και εξόδων ώστε σε επόμενα βήματα να δούμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια καλύτερη τιμολόγηση.

Νίκος Παπαντωνάκης: "Πανηγυρίζετε για τα έσοδα που περισσεύουν. Για ρωτήστε τους πολίτες αν πανηγυρίζουν. Εχετε κλειστεί εδώ στους 4 τοίχους και δεν ακούτε την αγανάκτηση"

Ο ρόλος των ορκωτών λογιστών είναι λογιστικού χαρακτήρα όμως για εμάς ο προϋπολογισμός και απολογισμός είναι πολιτική θέση, αν αυτά τα εκατομ. δούμε από πού εισπράχθηκαν και πού αξιοποιήθηκαν. Εμείς και μόνο ότι η κεντρική εξουσία αναφέρει κέρδη και ζημίες σαν να είναι επιχείρηση, μας φτάνει για να καταψηφίσουμε προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Ο προϋπολογισμός είναι σύμφωνα με την κεντρική εξουσία, της ΕΕ. και ένα σωρό άλλων που παρεμβαίνουν και αφήνουν από τη φράση Τοπική Αυτοδίοικηση, μόνο τη λέξη διοίκηση. Η τοπική διοίκηση και πολλές υπηρεσίες είναι ευθύνη του κράτους χωρίς όμως πόρους. 'Ετσι ο δήμος για παράδειγμα αναγκάζεται να επιχορηγήσει σχολικές επιτροπές με πάνω από 830.000 ευρώ, φανταστείτε πού θα μπορούσαν να διατεθούν αυτά τα χρήματα. Πληρώνουμε για παράδειγμα 250.000 για τους ναυαγοσώστες χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης των παραλιών. Πανηγυρίζετε για τα περισσεύματα. Για ρωτήστε τους πολίτες αν πανηγυρίζουν. Κάντε μια βόλτα στους περιαστικούς δήμους. Εχετε κλειστεί εδώ στους 4 τοίχους και δεν ακούτε την αγανάκτηση. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει στόχο η λειτουργία του δήμου να προέρχεται από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και όχι από διεκδίκηση.

Σεραφείμ Ρίζος: "Το πιο πλούσιο κομμάτι της πόλης φοροδιαφεύγει συστηματικά με τη βούλα του δήμου Χανίων"

Η συζήτηση αυτή παρόλο που έχει λογιστικό περιεχόμενο είναι κατά βάση πολιτική. Επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε πει ότι έχετε μια πολιτική από τη δική σας πλευρά που τα περισσεύματα είναι πολλά αλλά οι Χανιώτες δεν τα βλέπουν. Οι Χανιώτες πληρώνουν έναν ακριβό δήμο ο οποίος έχει μια πολιτική που στην ουσία δεν επιστρέφει αυτά που πληρώνουν οι Χανιώτες. Τα έσοδα του δήμου από τα πρόστιμα στους πολίτες είναι περισσότερα από τα χρήματα που δίνει το κράτος στον δήμο. Οι επιλογές που κάνετε είναι ταξικές. Μόνο 98.960 για κοινωνική πολιτική την ίδια στιγμή που στα έσοδα, σε μια πόλη ναυαρχίδα του τουρισμού, το τέλος παρεπιδημούντων είναι μόλις στις 309.000. Γι΄αυτό λέμε ότι είναι ταξικός ο τρόπος που σχεδιάζεται τα έσοδα και τα εξοδα. Άλλοι είναι αυτοί που πληρώνουν, άλλοι είναι αυτοί που κερδίζουν. Το πιο πλούσιο κομμάτι της πόλης φοροδιαφεύγει συστηματικά με τη βούλα του δήμου Χανίων. Αυτό δείχνουν τα νούμερα. 

Απαντήσεις Τ. Βάμβουκα και Μ. Βλαχάκη

Στις απαντήσεις τους ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Βλαχάκης, ανέφεραν ότι τα χρήματα κρατώνται στην τράπεζα γιατί έχει ψηλή απόδοση άνω του 3% και ότι η συμφέρουσα λύση είναι τα αποθεματικά να μένουν στην τράπεζα μέχρι να γίνουν έργα.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. "Παρών" ψήφισαν οι παρατάξεις των κυρίων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, απείχε ο κ. Σαρρής, κατά ψήφισαν οι κύριοι Παπαντωνάκης και Ρίζος. Επίσης, κατά ψηφισε ο κ. Φραγκάκης και "παρών" δήλωσε ο κ. Κοτζαμιχάλης.

flashnews.gr

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Τράπεζες Ηράκλειο Κρήτης
Όλες οι τράπεζες του Ηρακλείου, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.