Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣτα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Κρήτη | 09/12/2019 - 01:48
Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης
Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

“Φτερά” θα βγάλουν τα Χριστούγεννα όχι μόνο τα χοιρινά αλλά ίσως και άλλα είδη κρέατος, ιδιαίτερα στην Κρήτη που κάποτε ήταν σχεδόν αυτάρκης στον τομέα της χοιροτροφίας, αλλά εδώ και δεκαετίες είμαστε ανοχύρωτοι στην κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών στο χοιρινό κρέας, την ώρα που λόγω της πανώλης των χοίρων οι Κινέζοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους εισάγουν διαρκώς και αυξάνουν τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές.

Πώς, όμως, θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές και στα άλλα είδη κρέατος; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι η ζήτηση όσο θα αυξάνονται οι τιμές στο χοιρινό θα μετατοπίζεται και στα άλλα κρέατα, κάτι που το λένε και οι ίδιοι οι κρεοπώλες, ενώ ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, τονίζει κατηγορηματικά ότι όλο αυτό το ζήτημα έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να αποδείξει πόσο λάθος κάναμε, ως Κρήτη και ως χώρα, που χάσαμε την αυτάρκειά μας στον τομέα της ζωικής παραγωγής!

Την ώρα που οι χοιροτρόφοι στην Ελλάδα περιμένουν αύξηση των τιμών παραγωγού στο 1,70 ευρώ, ενώ στις 27 Νοεμβρίου ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό, η αυτάρκεια σε χοιρινό στη χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όχι άνω του 30%. Έτσι οι εισαγωγές που γίνονται για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε χοιρινό κρέας είναι μεγάλες και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

«Λόγω της αφρικανικής πανώλης η οποία έχει σκοτώσει το 50% των χοίρων της Κίνας, έχουν βγει οι Κινέζοι και αγοράζουν το χοιρινό από παντού. Άρα το χοιρινό στη χώρα μας - και όχι μόνο - είναι ήδη σε έλλειψη. Και αυτή η κατάσταση θα είναι ένα ντόμινο και θα παρασύρει τις τιμές σε όλα τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα η αυτάρκειά μας σε χοιρινό κρέας στην Κρήτη δεν ξεπερνάει το 15%. Εγκαταλείψαμε και τα οικόσιτα χοιρινά... Οπότε καταλαβαίνετε τι περιμένουμε να γίνει. Και όχι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα. Για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειμμα σε χοιρινό, γιατί οι Κινέζοι έχουν χρήματα. Έχει αρχίσει και ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο και αυξάνουν τις αγορές. Άρα θα υπάρχει συμπίεση στις τιμές. Και αυτό θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα κρέατα και ασφαλώς σε όλα τα ζωικά προϊόντα», δηλώνει με βεβαιότητα στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

«Να σας θυμίσω, εξάλλου, ότι το χοιρινό ήταν αυτό που, όταν έγινε το εμπάργκο από τη Ρωσία στην αγορά χοιρινού κρέατος, έριξε και κατρακύλησε στα τάρταρα τις τιμές του κρέατος. Σήμερα λοιπόν που γίνεται το ανάποδο εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, τρέχουμε... Και για όλα αυτά που λέμε τόσα χρόνια και δεν ακούει κανείς, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να έχουμε θεματάκια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για την Κρήτη προκειμένου να ξαναβάλει μπρος τη μηχανή της χοιροτροφίας της, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει απαισιόδοξος. «Ειδικά στην Κρήτη κατά την προσωπική μου άποψη, επειδή είναι ένα κόστος αρκετά μεγάλο κι έχει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην τουριστική Κρήτη είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο για να κάνει χοιροτροφική μονάδα. Όμως, όλα τα άλλα θα μπορούσαμε. Δηλαδή μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε κοτόπουλα. Ιδιαίτερα ειδικού τύπου εκτροφές που παράγουν εκπληκτικό κρέας, που είναι είδος πολυτελείας και δυσεύρετο. Και ασφαλώς πρέπει να προστατεύσουμε το αρνί και το κατσίκι μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε την κουνελοτροφία μας. Άμα έχουμε αυτά, μας εξασφαλίζουν έναν υπέροχο πλούτο και θα αγοράζουμε λιγότερο χοιρινό»...

«Λογικό δεν είναι ότι θα αυξήσουμε τις τιμές;»

«Λογικό δεν είναι με τέτοιες καταστάσεις να έχουμε αυξήσεις;». Τη δήλωση αυτή κάνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος, που τονίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής είναι νωρίς για συγκεκριμένες τιμές. Επισημαίνει, πάντως, ότι οι κρεοπώλες μέχρι σήμερα αποφεύγουν τις αυξήσεις, παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει με την αφρικανική πανώλη, με συνέπεια να έχουν “φορτωθεί” ζημιές που δεν τους επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση της τιμής του χοιρινού. Λογικό όμως χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Βερτούδος και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στα άλλα είδη κρέατος από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης, ως συνέπειας της αναζήτησης φτηνότερου, σε σχέση με το χοιρινό, κρέατος από τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων, στη γειτονική Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί πάνω από 10.000 χοιρομητέρες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του κεφαλαίου. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αγορά. Έτσι, στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την πανώλη των χοίρων, που έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα βόρεια σύνορά μας, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας ότι εντάσσονται σε μια ΚΥΑ, που μεταξύ άλλων επιδοτεί τη θανάτωση αγριόχοιρων σε ορισμένες ζώνες της χώρας και επίσης στα μέτρα που λαμβάνει γενικά η Κομισιόν για να περιορίσει το πρόβλημα. «Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός, ενώ η υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά και όχι στο κυνήγι της πανώλης, όπως συνέβη με άλλες ζωονόσους στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων στην ΚΥΑ προβλέπεται οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Παραδόθηκε οικίσκος στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου

Από τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο

Πυροσβεστικό όχημα και ΙΧ συγκρούστηκαν στο Τυμπάκι

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφριά

Γαύδος: «Συναγερμός» για Ιταλικά καΐκια που έδεσαν στο…

Άμεση κινητοποίηση από τις τοπικές αρχές - Το μήνυμα της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού

Εφιαλτικές στιγμές για ηλικιωμένη: Της έσφιξαν το λαιμό…

Σοκάρει η κατάθεση της 79χρονης στις αρχές – Απολογούνται οι δράστες

Ιατρικός αναπνευστήρας διά… χειρός φοιτητών της Κρήτης

Κατασκευάστηκε σε μία βδομάδα – Σε 3D εκτυπωτή

10 Πρακτικές Συμβουλές Διαχείρισης της Ενδο-οικογενειακής…

Την περίοδο του εγκλεισμού στο σπίτι λόγω COVIT-19

Τον Απρίλιο η μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον Κρητικό…

«Χείρα φιλίας από την Κρήτη στα Άδανα» το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ»

Το «στοίχημα» της Κρήτης και το δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού

«Βοήθησε ο έγκαιρος αποκλεισμός της Κρήτης», ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος

Η 53χρονη από το Λασίθι περιγράφει την εμπειρία της…με…

«Ευχαριστώ το Θεό που δεν κόλλησε κανένας άλλος»

Πανελλήνιες 2020: Τι προτείνουν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης

Τι αναφέρουν στο cretapost οι Ζ. Ρηγάκης (πρόεδρος ΕΛΜΕ) και Γ. Μακράκης (πρόεδρος Συλλόγου Δ. Θεοτοκόπουλος)

Ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών για τον 48χρονο ναυτικό…

«Τηρούμε πιστά τις οδηγίες και τις επισημάνσεις του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, για την πρόληψη και υγιεινή κατά της διασποράς του κορωνοϊού»

Οι εκτιμήσεις για έξοδο από την επιδημία στην Κρήτη - Τι…

Για να συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων πρέπει να φτάσουμε στο απόλυτο μηδέν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες όσον αφορά τα κρούσματα

Στο επίκεντρο οι ιρλανδικές διαβάσεις στο Λασίθι

Διανομή ενημερωτικών πινακίδων με προειδοποιητικό περιεχόμενο σε περίπτωση πλημμυρών, σε ιρλανδικές διαβάσεις

Ο αέρας έριξε… πεύκο σε ταράτσα σπιτιού

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Ενδο-οικογενειακή βία σε περίοδο καραντίνας - 10 συμβουλές…

Για κάποιες οικογένειες ή κάποιες σχέσεις, η καραντίνα κρύβει κινδύνους.

Αλλαγές στα δρομολόγια εξαιτίας… απαγορευτικού

Η ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμές

Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση…

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Συγκινημένη η 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που…

Πολύ καλά εξελίσσεται η υγεία της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πολύπλοκη η υπόθεση του 48χρονου - Εντετελμένος του υπουργείου…

Εργαζόμενος σε πλοίο νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Ρέθυμνο

Έραψαν μάσκες και τις παρέδωσαν στους αστυνομικούς του…

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Συνεχίζεται η διανομή κατ΄ οίκον στους ωφελούμενους του…

Συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 2.557

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της 63χρονης από την Αργεντινή

Το μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χάσικος

Ήταν ο εμπνευστής των βενετσιάνικων στολών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική και τα πρωτότυπα σχέδια κοσμούσαν κάθε χρόνο τα κοστούμια…

Ημερομηνία – σταθμός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει…

Πότε η Ελλάδα θα τελειώσει με τη δύσκολη "μάχη"

«Θεριεύει» η μαύρη αγορά της κομμωτικής για μια... φρεσκοβαμμένη…

Απίστευτες καταστάσεις για γέλια κ για κλάματα - Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου πριν προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου ελέω κορωνοϊού

"Στο 65% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη το τελευταίο εξάμηνο"

Σκάφος με έξι επιβάτες εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κρήτης

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Ηρακλείού

Καιρός:Βροχές, καταιγίδες και χιόνια,συνθέτουν το σκηνικό…

Κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας μέχρι και την Τρίτη

Κρητικός στο Λονδίνο περιγράφει τι βίωσε με τον κορωνοϊό

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο, μπαίνει στο σώμα σου να σε σκοτώσει»

Κέντρο Υγείας μόνο για κορωνοϊό όλο το 24ωρο και στην Κρήτη

Τα Κέντρα Υγείας COVID-19 θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα,…

Συγκεντρώνουν μέλι για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.