Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο

«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο

Κρήτη | 16/05/2019 - 20:06
«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και εργαζόμενοι-λάστιχο
Επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση!

Ο “εργασιακός μεσαίωνας”... καλά κρατεί στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, ωστόσο η κατάσταση είναι απολύτως χειρότερη στον κλάδο του τουρισμού. Ο οποίος μάλιστα... ανθεί και παρουσιάζει τεράστια έσοδα και κέρδη, τα οποία αυξάνονται σταθερά σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.


Μια από τις πιο προφανείς ενδείξεις αυτής της κατάστασης είναι η ανασφάλιστη εργασία, η οποία στον τουρισμό της Κρήτης κυμαίνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Αλλά αυτή είναι μόνο η... κορυφή του παγόβουνου, αφού η υπερεντατικοποιηση της εργασίας, τα ωράρια-λάστιχο, η βάναυση καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι... καθημερινότητα.


Στη μάχη για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας στην Κρήτη ρίχνεται το προσωπικό των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, το οποίο διαπιστώνει εκατοντάδες περιπτώσεις παραβάσεων, μόλις σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση!
«Δε θέλουμε να μας βλέπουν ως μπαμπούλες, αλλά ως συνεργάτες για μια ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ελέγχων του ΕΦΚΑ Γιάννης Τριάντος, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο σεμιναρίου εκπαίδευσης του προσωπικού σε Ηράκλειο και Χανιά, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν τις εισφορές, στο πλαίσιο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ελεγκτικός αυτός μηχανισμός ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές Απριλίου στο Ηράκλειο, όπου είναι και η έδρα των ΠΕΚΑ στο νησί, πέρα από το αποκεντρωμένο τμήμα ασφάλισης στα Χανιά, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Ειδικά στα ξενοδοχεία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο δεν ασφαλίζεται, ιδιαίτερα σε βοηθητικές εργασίες. Συνολικά μιλάμε για εκατοντάδες περιστατικά». Αυτό δήλωσε από το Ηράκλειο ο γενικός διευθυντής Ελέγχων ΕΦΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας καθώς και στη συμμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.


«Παντού υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Το ζητούμενο είναι να μειωθεί, διότι, εάν δε συμβεί αυτό, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Κρήτη μαζί με κάποια άλλα νησιά που έχουν τουρισμό είναι σε υψηλά ποσοστά εισφοροδιαφυγής. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και θα επιβάλλονται πάντα», πρόσθεσε ο κ. Τριάντος.
Σε σχέση με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, γίνεται κατάχρηση σε αρκετές περιπτώσεις σε επίπεδο χώρας, όπως δήλωσε ο κ. Τριάντος, περιγράφοντας καταστάσεις εξαθλίωσης των εργαζομένων με ωράρια-λάστιχο. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υποαπασχόλησης, που όμως είναι υπεραπασχόληση. Σε όλη την Ελλάδα, και περισσότερο στα νησιά, παρατηρείται μεγάλο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων. Για παράδειγμα, ασφαλίζονται εργαζόμενοι για δυο-τρεις ώρες ή για μια ημέρα, ενώ δουλεύουν καθημερινά και πολλές φορές πάνω από οκτώ ώρες. Εμείς με την παρουσία μας εδώ προσπαθούμε να περάσουμε την ασφαλιστική συνείδηση», σημείωσε ο κ. Τριάντος.

Κινητοποιήσεις

Μέσα σε όλα αυτά, σε μεγάλα ποσοστά βέβαια “ανθεί” και η λεγόμενη “Μαθητεία”, με ορισμένους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους μαθητευόμενους αναγκάζοντάς τους να εργάζονται με εξουθενωτικά ωράρια. Για τα προβλήματα που βιώνει για μια ακόμα φορά ο κλάδος των εργαζομένων από την αρχή κιόλας της τουριστικής σεζόν μίλησαν οι συνδικαλιστές, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, να προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις εισόδους των ξενοδοχείων, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, προκειμένου να μπει “φρένο” στη “μαύρη” εργασία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από μια μερίδα εργοδοτών, καθώς δεν παρανομούν όλοι οι εργοδότες. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία το ίδιο το όργανο των ξενοδόχων υπέγραψε. Έχουμε προειδοποιήσει κάποιους συγκεκριμένους ξενοδόχους και παρ’ όλα αυτά δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Τις επόμενες μέρες λοιπόν προγραμματίζουμε να βρεθούμε μπροστά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία για να διαμαρτυρηθούμε», τόνισε ο κ. Κοκολάκης.

Ίδια κατάσταση υπάρχει και στον νομό Λασιθίου, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μανόλη Πεπόνη, να σημειώνει και το πρόβλημα όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων, αλλά και των υποστελεχωμένων ελεγκτικών μηχανισμών. «Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι σκαρφίζεται ο ανθρώπινος νους για να γλιτώσει τις υποχρεώσεις. Από την άλλη υπάρχει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Στον Άγιο Νικόλαο μόλις εννέα εργαζόμενοι προσπαθούν να τα κάνουν όλα. Οι αρμόδιοι βέβαια πρέπει να δουν και το θέμα απονομής των συντάξεων, γιατί, ενώ μας λένε ότι θα λυθεί, αυτή τη στιγμή παραμένει οξυμμένο», υπογράμμισε.

Συνθήκες “γαλέρας” στο Ρέθυμνο

Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες εργασίας και στο Ρέθυμνο με το “καλημέρα” της νέας τουριστικής περιόδου. Καθημερινά τα συνδικάτα των εργαζομένων δέχονται καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες επιχειρηματιών που καταπατούν τα ήδη βεβαρημένα από την κρίση δικαιώματα των εργαζομένων: καταγγελίες που αφορούν αδήλωτη εργασία, απλήρωτη υπερεργασία, συνθήκες φόβου υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις για χρήματα λιγότερα όσων προβλέπει η συλλογική σύμβαση, κ.λπ. «Κάποιοι ξενοδόχοι επιμένουν να παρανομούν και να προσπαθούν να πιέσουν τους εργαζόμενους για πράγματα παράνομα», είπε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο Ρέθυμνο είναι στελεχωμένο με μόλις δύο επιθεωρήτριες και έναν οδηγό, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά ανέφικτο να ελεγχθεί η αγορά εργασίας. Σύντομα πάντως θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε συνεργασία και με ειδικά κλιμάκια που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο, από την Αθήνα, ενώ έχουν γίνει εξαγγελίες για πρόσληψη δύο-τριών ατόμων στην υποστελεχωμένη υπηρεσία. «Χρειάζονται επιπλέον άτομα ακόμα ούτως ώστε να έχει η υπηρεσία στο Ρέθυμνο μόνιμο προσωπικό. Αυτό όμως προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά και η υπηρεσία δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει το έργο της. Το θετικό είναι ότι κάθε χρόνο κατεβαίνουν για αυτή τη δουλειά ειδικά κλιμάκια από την Αθήνα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Καιρός: Άνεμοι έντασης 8 μποφόρ στην Κρήτη - Που έβρεξε

Αναλυτική πρόβλεψη του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Θλίψη για το θάνατο του Διοικητή Γιώργου Χλουβεράκη

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών - Πένθος στην Αστυνομία

Στρατιωτική δύναμη στη Γαύδο

Γιατί βρέθηκαν στρατιώτες στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης;

Τους τσάκωσαν να κυνηγούν χωρίς άδεια και τράπηκαν σε φυγή

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κατέθεσαν μήνυση σε βάρος τους

Περιπέτεια για λουόμενο από δάγκωμα ψαριού

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία

Καθηλώνει η γιαγιά από το έγκλημα στη Σητεία: «Το παιδί…

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα της αδικοχαμένης Κατερίνας

ΒΟΑΚ: Η Κρήτη δε θέλει διόδια – «Φιτιλιές» από το Υπουργείο…

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, ελλείψει και εναλλακτικού οδικού άξονα για όσους δε θέλουν να πληρώνουν

Ο καιρός αλλάζει στην Κρήτη: Πως θα κυμανθεί το τετραήμερο

Η Κρήτη θα επηρεαστεί κυρίως το Σάββατο

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school”

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στα ίχνη του κυκλώματος που εξαπατούσε επιχειρηματίες…

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης στο Ηράκλειο και την Αττική - Προσέγγιζαν τηλεφωνικά τους επιχειρηματίες

Επέβαινε σε jet ski και τραυματίστηκε

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Έρχονται διόδια στον ΒΟΑΚ; Οι δηλώσεις που... άναψαν «φωτιά»

Οργή για τις αναφορές Κεφαλογιάννη στα διόδια - Μπαράζ αντιδράσεων

«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το…

Δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις μονάδες λέει τώρα η ΔΕΗ

Ραγίζει καρδιές το ποίημα της μητέρας της 32χρονης Κάλλιας

Οι παίχτες της ΔΟΞΑΣ συγκέντρωσαν χρήματα στη μνήμη της Κάλλιας

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ: Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αλλαγές στο δρομολόγιο του «Πρέβελη»

Λόγω καθυστερημένου κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά

Δολοφονία Δουρουντάκη: «Μύριζε μπαρούτι» το κλίμα - Διακόπηκε…

Ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Βασίλης Κατσούλης: «Έγκλημα καλά οργανωμένο» ο θάνατος…

Ακόμη περιμένει δικαίωση η οικογένεια Κατσούλη: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», λέει στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου

Πένθος για τον Διευθυντή της ΜΕΘ: Έχασε την ανιψιά του ανήμερα…

Η συγκινητική ανάρτηση του κ. Χανί Μασούντ

Φωτιά σε απορριμματοφόρο

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Νεοζηλανδή γνώρισε τον Κρητικό που έσωσε τον παππού της…

78χρόνια μετά η μεγάλη και συγκινητική συνάντηση στην Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.