Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΨάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα

Κρήτη | 26/10/2018 - 08:57
Ψάχνουν λύση για να ξεδιψάσει η Ιεράπετρα
Η αφαλάτωση ως έσχατη λύση για την Ιεράπετρα - Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας, αλλά και οι λύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, θέμα ημερίδας

Η αφαλάτωση δεν αποτελεί ευχή, ούτε κατάρα, για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και της Κρήτης γενικότερα, αλλά είναι επιλογή, στην οποία πιθανώς να αναγκαστούν οι φορείς να καταφύγουν λόγω εξωγενών συνθηκών.

Οι αρμόδιοι, πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες υλοποίησης τέτοιων μονάδων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και σχήματα, προκειμένου να αποκτηθεί η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας του πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, με θέμα: «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά - Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη».

Την ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.

Αποτέλεσε κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων, ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας πρέπει άμεσα να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Τα αίτια του φαινομένου της λειψυδρίας (που προς το παρόν είναι περιοδική) εντοπίζονται κυρίως, στην υπερκατανάλωση των υδατικών πόρων, στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών (ή στη μη επικαιροποίηση των ήδη υπαρχόντων ώστε να καλύπτουν σημερινές ανάγκες) και στις ήδη ορατές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Οι υπολογιζόμενες, ήδη υπάρχουσες, ποσότητες υπόγειων και επιφανειακών υδάτων που δεν χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο, πιθανώς να είναι επαρκείς για την κάλυψη τμήματος ή και ολόκληρων των αναγκών για άρδευση και ύδρευση, τουλάχιστον σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Η Πολιτεία έχει εξαγγείλει την υλοποίηση τεχνικών έργων για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών (που αφορούν κυρίως στο φράγμα των Μπραμιανών), τα οποία με την υλοποίησή τους θα βελτιώσουν σημαντικά τα υδατικά αποθέματα του φράγματος.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όποιες τεχνικές προτάσεις και λύσεις προκριθούν για τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα πρέπει να είναι έγκαιρες και μακροπρόθεσμες, καθώς οι αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αύξησης της ζήτησης θα έχουν επίδραση στις ανάγκες για παροχή ποιοτικού νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.

Είναι δεδομένο ότι πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας θα επηρεάσουν (σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και να ποσοτικοποιηθεί) όλους τους καταναλωτές και χρήστες νερού για οικιακή, επαγγελματική αλλά και αρδευτική χρήση.

 

Αφαλάτωση με ΑΠΕ

Η τεχνολογία της αφαλάτωσης αποτελεί μία τεχνικά δοκιμασμένη λύση και υπάρχουν φορείς με εκτεταμένη εμπειρία υλοποίησης και λειτουργίας σχετικών μονάδων μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Είναι δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ύδρευση (με εξαιρετικά μεταβαλλόμενη ζήτηση λόγω εποχικότητας και τουρισμού) και για άρδευση (λόγω των εκτεταμένων θερμοκηπιακών καλλιεργειών) αλλά και εξαιρετικό δυναμικό για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (με έμφαση σε ηλιακές ή αιολικές εγκαταστάσεις).

Η συνδυασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης αποτελεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για παροχή ποιοτικού νερού.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, η παροχή νερού με εξαιρετικές ιδιότητες, η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων μικρής έως και πολύ μεγάλης δυναμικότητας σε διαφορετικές τοποθεσίες, και η δυνατότητα ενοικίασης και χρήσης μονάδων αφαλάτωσης για ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Ως βασικά μειονεκτήματα της αφαλάτωσης αναφέρθηκαν, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κόστος παρεχόμενου νερού σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τιμές, η απαίτηση για συνεχή επίβλεψη και η συντήρηση κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Σημαντικά θέματα που αφορούν στους τοπικούς φορείς υλοποίησης (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις - ΔΕΥΑ, Περιφέρεια) είναι το ασαφές πλαίσιο υλοποίησης σχετικών έργων καθώς απαιτείται πιθανή δέσμευση του φορέα υλοποίησης με συμβάσεις που η χρονική τους διάρκεια θα υπερβαίνει τη θητεία των υπογραφόντων - διοικούντων, η ανάγκη για πολύ προσεκτική τεχνική μελέτη χωροθέτησης πιθανών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος αλλά και προκειμένου να μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις χρηματοδότησης σχετικών έργων, και η μη ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού στους φορείς (π.χ. ΔΕΥΑ) για την εύρυθμη λειτουργία των σχετικών μονάδων.

Κοστολόγηση υπηρεσιών ύδατος

Είναι δεδομένη η υποχρέωση των φορέων διαχείρισης υδάτων (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, κ.λπ.) να προχωρήσουν σε αναλυτική κοστολόγηση και τεκμηριωμένη τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με βάση την σχετική κοινοτική οδηγία που υλοποιεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και «ο χρησιμοποιών νερό πληρώνει» και εισάγει το εργαλείο της ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών νερού.

 Μεσοπρόθεσμα, όλες οι υλοποιούμενες επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές στους τομείς του ύδατος, θα πρέπει να αποπληρώνονται από τους χρήστες με ενσωμάτωση του κόστους απόσβεσης παγίων στα τιμολόγια των φορέων.

Η αναμενόμενη υλοποίηση όλων αυτών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των σχετικών τιμολογίων ή στην αναγκαιότητα για υλοποίηση επενδύσεων μείωσης του κόστους λειτουργίας των φορέων.

     

Χρηματοδοτικά σχήματα και ευκαιρίες

Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με μονάδες αφαλάτωσης, αποτελεί τεχνικά αποδεδειγμένη και βιώσιμη λύση, η οποία συνήθως αποτελεί προτεραιότητα σε χρηματοδοτικά σχήματα που αφορούν σε νησιά και ευπαθείς περιοχές.

Η ύπαρξη χρηματοδοτικών ευκαιριών για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης σε συνδυασμό (ή και όχι) με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι δεδομένη και πολλοί φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο (κυρίως Δήμοι και Δημοτικές επιχειρήσεις) έχουν ενταχθεί σε σχετικά χρηματοδοτικά πακέτα.

Η δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν μονάδες αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης που προβλέπονται, προσφέρουν νέες επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Η διεκδίκηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων απαιτεί πολιτική βούληση, τεχνική επάρκεια και προετοιμασία των φορέων.

Ενώ δίνονται από τον ΤΟΕΒ στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της ημερίδας για την αφαλάτωση, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, έχουν μείνει μόνο 1.200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού, επίπεδο στο οποίο είχε κατέβει η στάθμη ξανά πριν από 30 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή άμεσες λύσεις για να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας με ποιοτικό νερό δεν φαίνονται στον ορίζοντα και η αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Η Πλατεία Ελευθερίας το 1908 - Μοναδικό ντοκουμέντο για την…

Τι κάνει «όμορφη» μια πόλη; Μα οι ιστορίες της…

«Η Κρήτη μας ανήκει»! Ανιστόρητοι, προκλητικοί και επικίνδυνοι…

Νέο ανθελληνικό παραλήρημα στην τουρκική πολιτική σκηνή

Σεισμός με το… καλημέρα στην Κρήτη

Έντασης 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Γρίπη: Η Κρήτη πρώτη στους εμβολιασμούς – Τι δείχνουν τα…

Αντιγριπικό μέτωπο χτίζεται στο ΕΣΥ - Ρεκόρ 5ετιας στους εμβολιασμούς

Αυξημένα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη…

To υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ευρώπης στην κακοποίηση των γυναικών

Επιτέθηκε στο θηροφύλακα ο… παράνομος κυνηγός

Του προκάλεσε σωματικές βλάβες

Συννεφιασμένος ο ουρανός στην Κρήτη

Η πρόγνωση του καιρού

Ρέθυμνο: Μετά τα “νανάκια” εντοπίστηκαν και οι καλλιεργητές…

Σχηματίστηκε δικογραφία, σε βάρος δύο Ελλήνων 49 και 47 ετών

Εγκρίθηκαν τα δρομολόγια Golden Star Ferries και Fast Ferries

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πέντε στο σκαμνί για τον ξυλοδαρμό μεταναστών

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση της άγριας επίθεσης στη Βαϊνιά

Άγριος ξυλοδαρμός στον Άγιο Νικόλαο – Του έστησε παγίδα…

Απίστευτο περιστατικό βίας στον Άγιο Νικόλαο, επίθεση και ξυλοδαρμός ηλικιωμένου κτηνοτρόφου από την Κριτσά

«Aπαγορευμένη» η λέξη ... ρακή!

Μόνο οι ποτοποιοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “τσικουδιά” ή “τσίπουρο”

Αποκαλύπτουν τα μυστικά του δίκταμου επιστήμονες ΙΤΕ -…

Τα μυστικά των φυτών βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα γονιδίωμά τους

Προστατέψτε την υγεία του δέρματος σας …..αλλά και την…

Τι αναφέρει η Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης

Προσφυγικό: Η εναλλακτική της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία…

Εμμένει στο «όχι» για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί

Creta Farms: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο

Δείτε ποιοι το απαρτίζουν

Αναβιώνει στο δικαστήριο το άγριο έγκλημα με τις… μαγκούρες

Η δολοφονία του Κ. Προβιδάκη εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

Μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Μιχάλης Χωραφάς

Ο Γιώργος Ταβερναράκης θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου από το 2022 έως και τον Μάιο του 2024

Μητέρα βρέφους που πέθανε σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο:…

Οι γονείς περιγράφουν πως «έχασαν» το 3 μηνών «αγγελούδι» τους, ενώ έκαναν διακοπές στην Κρήτη

Κακοκαιρία στην Κρήτη : Έτσι θα προφυλαχτούμε από τα ακραία…

Κακοκαιρία από την Τετάρτη στην Κρήτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους- Τι να προσέξουν οι πολίτες και δη αγρότες και κτηνοτρόφοι

Τουρκία: Νέα NAVTEX νότια της Κρήτης

Συνεχίζει τις προκλήσεις

Λαγοκέφαλοι μέσα στο Ενετικό Λιμάνι!

'Εχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες

Εξομολόγηση Κρητικιάς: «Με έδερνε άγρια όταν ήμουν έγκυος,…

«Θα είχα την ίδια τύχη της Αδαμαντίας που δολοφονήθηκε από τον άντρα της στην Αλικαρνασσό» τόνισε στην «Ώρα Αιχμής»

Καιρός στην Κρήτη: Νοτιάδες με σκόνη στο καταχείμωνο, βροχές…

Από αύριο έρχονται νοτιάδες στην Κρήτη

Εκπτώσεις: Σε αυτές ποντάρουν οι έμποροι της Κρήτης

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Σύλληψη ηλικιωμένου που ψάρευε με δυναμίτη

Πάνω από 12 κιλά τα αλιεύματα!

«Τρέχουν» οι εξελίξεις για το καζίνο στην Κρήτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προκρινόμενο σενάριο διασφαλίζει την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος

Κυριακή στα χιόνια... Καλή ιδέα ή μήπως όχι;

Όμορφες, χειμερινές εξορμήσεις αλλά με αναπάντεχες εκπλήξεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Προειδοποίηση από το Λιμεναρχείο

Έρχονται άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ

Μέχρι και σπίτι “σήκωσε” ο αέρας στα Χανιά

Ξεκόλλησε η στέγη αλλά και τα σιδερένια στηρίγματα

Προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου – Συνεχίζεται η…

Οδηγίες στους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θάλασσα... ο κάμπος του Οροπεδίου…

Πλημμύρισε ο κάμπος του Οροπεδίου - Έκλεισε η πρόσβαση στον κάμπο

Χειροπέδες για παράνομο κυνήγι

Ο δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ

Παραλίγο τραγωδία στα Χανιά: Κινδύνευσε κολυμβητής που…

Τον έβγαλε από τα παγωμένα νερά ναυαγοσώστης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.