Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Κρήτη | 14/09/2019 - 18:04
Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο
Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Μπορεί οι μακροπρόθεσμες καιρικές προγνώσεις να είναι ακόμα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο δίνουν ένα στίγμα για το πώς αναμένεται να κυλήσει μια εποχή, πόσο μάλλον σε καιρούς σαν κι αυτούς που ο... καιρός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και αν η γνωστή αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, που επιμένει σε αυτού του είδους τις εποχικές εκτιμήσεις, έχει δίκιο, τότε το φθινόπωρο που βρίσκεται προ των πυλών έχει νερό στις... “αποσκευές” του για την Ελλάδα και την Κρήτη - αν και «κατά περιόδους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσιοποιώντας τον χάρτη της πρόγνωσης για την Ευρώπη, ο οποίος έχει κακά νέα για τους κατοίκους της Κεντρικής και Δυτικής Γηραιάς αλλά και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Αν και για την Ελλάδα, ολόκληρη τη Βαλκανική και την Ιταλία οι μετεωρολόγοι του AccuWeather “βλέπουν” τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες να έρχονται και να... μουσκεύουν το χάρτη, για την Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη τη Γαλλία το καλοκαίρι δείχνει ότι θα επιμείνει. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που αν επιβεβαιωθεί η πρόγνωση του AccuWeather θα πουν το νερό νεράκι το φθινόπωρο, καθώς ο χάρτης δείχνει παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία.

Η Ανατολική Ευρώπη ανοίγει, πάντως, τις πύλες της στο ψύχος έστω και στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ σε μια μέση κατάσταση θα “ακροβατήσει” η Σκανδιναβία, που έχει μετατραπεί σε δείκτη των κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, με καιρικές και κυρίως θερμοκρασιακές... ακρότητες.

Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με την ανάλυση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής μετεωρολόγος του AccuWeather, Έρικ Λέιστερ, οι θύελλες - και όχι βεβαίως εκείνες του Brexit - θα πλήξουν μέσα στο φθινόπωρο τη Γηραιά Αλβιόνα και την Ιρλανδία, όπως και τις Κάτω Χώρες, με ισχυρούς ανέμους. Για τη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία που βρίσκεται στην ίδια καιρική... μοίρα, για αυτό το φθινόπωρο το AccuWeather “βλέπει” κίνδυνο πλημμυρών, καθώς καταιγίδες θα ξεσπούν από εδώ και από εκεί, όπως συνέβη και στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ένα μοτίβο επίμονο που προβλέπεται ότι θα πλήξει μια μεγάλη περιοχή της Ευρώπης, από την Ιταλία ως τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Μάλιστα, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για φαινόμενα διαρκείας ικανά να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις ανά περιοχή.

Το μοτίβο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από την περιοχή μας, ενώ οι θερμοκρασίες εκτιμώνται στο φυσιολογικό ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο για ολόκληρη την εποχή. Όσον αφορά στις πρώτες εισβολές ψυχρών αέριων μαζών από το Βορρά και την Ανατολή, αυτές εκτιμάται ότι θα “χτυπήσουν” πρώτα στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα τέλη του φθινοπώρου.

Και όλα αυτά μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο παραδοξότητες, που σημαδεύτηκε από τους δύο ευρωπαϊκούς καύσωνες- “μαμούθ” που έσπασαν όλα τα ρεκόρ θερμοκρασιών, είτε σε επίπεδο χωρών είτε σε εκείνο πόλεων.

Αν και οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, πάντως, προβλέπουν ότι θα παραταθεί το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο αυτό το φθινόπωρο, δε διακρίνουν στον ορίζοντα κάποιο νέο κύμα καύσωνα ή θερμοκρασίες που να μπορούν να το προσεγγίσουν. Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί πάντως σε... κέφια για καιρό σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και μεγάλο τμήμα της Γαλλίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών μετά και την παρατεταμένη ξηρασία του θέρους.

Νερό πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι της χερσονήσου από τον Οκτώβρη, με το Βορρά να μπαίνει στο “κόκκινο” λόγω του κινδύνου θυελλωδών ανέμων... Σκηνικό που θα ζήσουν και οι κάτοικοι των βρετανικών νήσων αλλά και εκείνοι περιοχών από τη Βόρεια Γαλλία ως την Ολλανδία και τη Δανία.

Ο χειμώνας φαίνεται ότι θα “δρασκελίσει το κατώφλι” αρχικά της Ανατολικής Ευρώπης από τα μέσα του Νοέμβρη, με τις πρώτες εισβολές παγωμένων αέριων μαζών που από τη Ρωσία θα επεκταθούν στη Γηραιά Ήπειρο. Πρώτα “θύματα” το Βερολίνο, η Πράγα και η Βαρσοβία που αναμένεται να μπουν από νωρίς στην... κατάψυξη. Τώρα βέβαια, αν όλα αυτά αποδειχτούν στην πράξη ή μείνουν απλά ως ανεπιβεβαίωτες προβλέψεις... ο καιρός θα δείξει. “Απρίλης-Μάης κοντά το θέρος”, που λέει και η παροιμία.

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά αυξημένες στη Βόρεια Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο περιμένουμε σήμερα Σάββατο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 19 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 16 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 20 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 19 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στη συνέχεια, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες και ενισχυμένους βοριάδες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Νότιο Ευβοϊκό πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία 

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας λόγω των θυελλωδων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και που φτάνουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ. Και από το λιμάνι του Πειραιά όμως τα μόνο δρομολόγια που εκτελούνται είναι αυτά με πλοία κλειστού τύπου για τον Αργοσαρωνικό

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.