Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και η βαλλιστική έρευνα θα ρίξουν «φως» στην τραγωδία

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και η βαλλιστική έρευνα θα ρίξουν «φως» στην τραγωδία

Κρήτη | 05/05/2020 - 11:01
Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και η βαλλιστική έρευνα θα ρίξουν «φως» στην τραγωδία
Οι διαφορετικές εκδοχές-Συγκλονισμένο το πανελλήνιο και η τοπική κοινωνία

Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι η κοινωνία της Κρήτης από το διπλό φονικό στα Ανώγεια την ώρα που οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται ώστε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο οικογένειες θρηνούν δύο ανθρώπους τους.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις αλλά και στη βαλλιστική έρευνα που θα ρίξουν φως στα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη και του 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη.

Ως γνωστόν ο 29χρονος Μανώλης Καλομοίρης αναμένεται  να απολογηθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι για το διπλό φονικό.

Χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε τρίτο πρόσωπο.

Τι είπε ο Καλομοίρης στην προανακριτική του απολογία

Ο 29χρονος Καλομοίρης, είπε στην προανακριτική του απολογία ότι μόλις είδε τον πατέρα του νεκρό  θόλωσε, σα να μπήκε ένα σεντόνι μπροστά του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τότε πήρε το όπλο του και το άδειασε πάνω στον Γιώργο Ξυλούρη.

Καλομοίρης: Δεν είχα διαφορές με τον Ξυλούρη

Ο 29χρονος είπε στους αστυνομικούς πως δεν είχε διαφορές με τον Γ. Ξυλούρη, αλλά πως ο πατέρας του είχε κάποιες διαφορές για «ασήμαντα κτηματικά θέματα» όπως είπε. Είπε ότι ο Ξυλούρης του επιτέθηκε χωρίς λόγο, ενώ παραδέχτηκε πως τον γρονθοκόπησε πριν εκείνος αποχωρήσει για να επιστρέψει αργότερα  με το όπλο του, στο σημείο της τραγωδίας.

Τι αναφέρει στην κατάθεση του

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην κατάθεση του: “Την 02-05-2020 και ώρα 22.00 βρισκόμουν στο πατρικό μου στα Ανώγεια και καθόμουν στο πεζοδρόμιο έξω από αυτό. Ενώ καθόμουν, ήρθε και πάρκαρε έξω από το σπίτι το αυτοκίνητο του ο Ξυλούρης και εν συνεχεία ήρθε προς το μέρος μου και φαινόταν αγριεμένος. Εγώ τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα. Εν συνεχεία τον ρώτησα για ποιο λόγο τον ψάχνει και αυτός μου απάντησε “Ρουφιάνος είναι και γκεσταπίτες είστε” και με απώθησε σπρώχνοντας με. Τότε εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο με την γροθιά μου και εν συνεχεία αυτός έφυγε τρέχοντας, προς την οικεία του η οποία είναι σε απόσταση τριάντα μέτρων από το πατρικό μου. Μετά εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας μου Λευτέρης Καλομοίρης και η μητέρα μου, Δέσποινα, στους οποίους είπα το περιστατικό. Εν συνεχεία πήγα στο μπάνιο να πληθώ, μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και ένα πυροβολισμό χωρίς να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου, το οποίο είχε φυλαγμένο σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης και βγήκα στο δρόμο να δω τι συμβαίνει. Τότε πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος, κοιτώντας προς τα πάνω και δίπλα του πεσμένος ο Γιώργος Ξυλούρης, κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο. Έπιασα τον πατέρα μου και είδα ότι είχε μια ανοιχτή τρύπα στο στήθος, ενώ τα μάτια και το στόμα του ήταν ανοιχτά. Άρχισα να πυροβολώ τον Ξυλούρη πολλές φορές χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς, στη συνέχεια πέταξα το όπλο στο δρόμο και προσπάθησα να σηκώσω τον πατέρα μου, φωνάζοντας προς τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να τον βοηθήσουν. Σήκωσα τον πατέρα μου και τον έβαλα στη καρότσα του οχήματος του Εμμανουήλ Νταγιάντα, ο οποίος ήταν επίσης στο σημείο και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Όταν φτάσαμε, κατέβασα τον πατέρα μου και τον έβαλα, σέρνοντας μέσα, όπου και τον έβαλα σε ένα φορείο. Μετά από λίγο που κατάλαβα ότι ήταν νεκρός, έφυγα από το Κέντρο Υγείας. Όσον αφορά τον τραυματισμό του Νταγιάντα, δεν γνωρίζω πως τραυματίστηκε, εγώ σίγουρα δεν έστρεψα το όπλο μου προς το μέρος του”.

Οι δύο εκδοχές

Στοιχείο «κλειδί» είναι να εξακριβωθεί από ποιο όπλο «έφυγε» η σφαίρα που σκότωσε τον Καλομοίρη στο σώμα του οποίου βρέθηκαν επτά σφαίρες.

Στην πρώτη εκδοχή για τις συνθήκες του φονικού, οι νεαροί 29 και 30 ετών, μετά από έντονο διαπληκτισμό βρέθηκαν αντιμέτωποι κρατώντας όπλα. Ο 63χρονος μπήκε στη μέση και έπεσε νεκρός από τα πυρά του Ξυλούρη.

Στην δεύτερη εκδοχή, ο Καλομοίρης έπεσε νεκρός από τα πυρά του ίδιου του του γιου κατά λάθος. «Στα χέρια του παιδιού μου δε βρέθηκε πυρίτιδα» τόνισε χθες εξάλλου ο πατέρας του 30χρονου.

Σαφές ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, ωστόσο είπε πως υπήρξαν πυροβολισμοί μόνο από ένα όπλο. Όπως είπε «είναι ξεκάθαρο ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη» καθώς «έχουμε δυο διαφορετικά όπλα και αυτό δεν αμφισβητείται».

Ο κ. Βέρρας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι σαφές ποιος σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη. Δικονομικά έχουν διαχωριστεί οι δυο υποθέσεις, τονίζοντας ότι έχουμε δυο διαφορετικά όπλα και αυτό δεν αμφισβητείται, δήλωσε.

Τι λέει για την τραγωδία ο Διονύσης Βέρρας

«Είχαμε την πρώτη φάση που συνέβη μπροστά στην οικία του κατηγορούμενου. Υπήρχε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του κατηγορούμενου και του θανόντα, όχι ιδιαίτερα σημαντικός- με αμυχές ένθεν κι ένθεν- η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετική.  Ο 30χρονος έφυγε από το συμβάν όπως και ο κατηγορούμενος, οι οποίοι πήγαν στα σπίτια τους.

Δυστυχώς ο 30χρονος επέστρεψε έπειτα οπλισμένος και έξω πάλι από το σπίτι του κατηγορούμενου συνεχίζοντας τον καβγά, αυτή τη φορά με τον πατέρα του κατηγορούμενου ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε γρονθοκοπηθεί.

Αυτό το γεγονός βγάζει από το σπίτι τον 30χρονο, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στη θέα του σκοτωμένου πατέρα, τον άλλο 30χρονο πάνω του και τη μητέρα του να ουρλιάζει. Σε μία κατάσταση πανικού και με το είναι μέσα του όλο ισοπεδωμένο, και με το μυαλό του σαν να είχε σεντόνι, αδειάζει το πιστόλι πάνω στον θανόντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρας.

Οικογένεια Ξυλούρη: Δεν σκότωσε τον Καλομοίρη ο γιος μας

Ωστόσο, η οικογένεια του Ξυλούρη επιμένει πως δεν σκότωσε τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη ο 30χρονος Γιώργος.

Σύμφωνα με τον πατέρα του, δεν πυροβόλησε, αλλά ο ίδιος ο Μανώλης Καλομοίρης αφαίρεσε την ζωή του πατέρα του.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πατέρα του Γ. Ξυλούρη ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του δεν πυροβόλησε καθώς στα χέρια του δεν βρέθηκε πυρίτιδα, ο κ. Βέρρας δήλωσε ότι η ανυπαρξία πυρίτιδας δεν απαλλάσσει από την κατηγορία του πυροβολισμού.

«Αναμένουμε τα εργαστηριακά ευρήματα»

«Καλό θα είναι ό,τι έχουμε να πούμε, να το λέμε μέσω της ανακριτικής διαδικασίας και να μην πυροδοτούμε καταστάσεις, ειδικά εν όψει του γεγονότος ότι αναμένουμε εργαστηριακά ευρήματα. Μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, είπε με τη σειρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Ξυλούρη, Γιώργος Κοκοσάλης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τις πρωινές ώρες της 03-05-2020 κατά την διάρκεια αστυνομικής έρευνας, στα δυο σπίτια, κατασχέθηκαν τα εξής ευρήματα. Στο σπίτι του Μανώλη Καλομοίρη, βρέθηκαν 20 πλήρη φυσίγγια πιστολιού διαμετρήματος 9 mm και μια κενή γεμιστήρα πιστολιού μάρκας Walhter. Στο σπίτι του Ξυλούρη βρέθηκε μια γεμιστήρα μάρκας Glock, καθώς και μια κυνηγετική καραμπίνα, της οποίας η Α.Κ.Κ.Ο είχε λήξει το 2017, ενώ στερείτο μειωτήρα για τον περιορισμό του αριθμού φυσιγγίων, στο νομίμως προβλεπόμενο.

Από την εξέταση – πραγματογνωμοσύνη που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο τραυματισμός του Εμμανουήλ Νταγιάντα που σταμάτησε να βοηθήσει, προέκυψε από τα πυρομαχικά που δέχεται το πιστόλι του Μανώλη Καλομοίρη.

Σημειώνεται ακόμη, ότι οι τρεις σφαίρες πυροβόλου όπλου που βρέθηκαν στο σώμα του κτηνοτρόφου, ταιριάζουν ομοίως με το διαμέτρημα του παραδοθέντος όπλου που έφερε πάνω του ο Μανώλης Καλομοίρης, όταν και παραδόθηκε στις αστυνομικές Αρχές, επί της εθνικής οδού Ρεθύμνου- Ηρακλείου στο ύψος του Μπαλίου δήμου Μυλοποτάμου. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη αν η σφαίρα που διαπέρασε το σώμα του άτυχου λυράρη ανήκει στο όπλο που κρατούσε ο 30χρονος κτηνοτρόφος.

Παρέδωσε το όπλο η οικογένεια Ξυλούρη

Η οικογένεια του 30χρονου κτηνοτρόφου παρέδωσε το όπλο στην αστυνομία. Η βαλλιστική έκθεση που θα γίνει στην Αθήνα, αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το Gavdos 88.8 FM και η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη, παρουσίασαν φωτογραφίες από το όπλο που παρέδωσε στις αρχές η οικογένεια Ξυλούρη.

Η κατάθεση του Μανώλη Νταγιαντά

Νταγιαντάς: Δεν θυμάμαι ποιος πυροβόλησε

Την ίδια ώρα, η κατάθεση του βασικού μάρτυρα του φονικού στα Ανώγεια, του Εμμανουήλ Νταγιάντα, δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην υπόθεση. Ο άνδρας τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα, λέγοντας στους αστυνομικούς πως το μόνο που θυμάται είναι πως ξύπνησε πάνω σε φορείο.

«Είδα μία αναμπουμπούλα καθώς ήμουν στο αυτοκίνητό μου. Κατέβηκα να δω τι συμβαίνει και άκουσα τον πυροβολισμό. Ένοιωσα έναν πόνο στο αριστερό μου πόδι και έπεσα κάτω. Μία ώρα μετά ξύπνησα σε φορείο στο κέντρο Υγείας», είπε στους αστυνομικούς, αναφέροντας πως δεν θυμόταν ποιοι ήταν στο περιστατικό, ούτε ποιος πυροβόλησε. Είπε μάλιστα πως στο σημείο βρίσκονται 20 με 30 άτομα και δεν μπόρεσε να διακρίνει με λεπτομέρειες το τι συνέβαινε εκείνη την στιγμή.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.