Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ο μεγάλος ασθενής... (Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Αγια Πελαγία)

Ο μεγάλος ασθενής... (Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Αγια Πελαγία)

Ηράκλειο | 19/01/2018 - 00:16
Ο μεγάλος ασθενής... (Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Αγια Πελαγία)
Ο όρος «μεγάλος ασθενής» αποδόθηκε για πρώτη φορά στην Οθωμανική αυτοκρατορία από τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας το 1853, όταν οι βαλκανικοί λαοί είχαν ξεσηκωθεί, για να ζητήσουν την ελευθερία τους από τον τουρκικό ζυγό.

 Ωστόσο, κανείς δεν τόλμησε τότε να διαλύσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, από το φόβο μήπως κάποια από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής επωφεληθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να παραταθεί η ζωή της, ώσπου ο Α΄ Παγκ. Πόλεμος σάρωσε όλες τις αυτοκρατορίες και μαζί την Οθωμανική. 

 Ωστόσο, ο σκοπός τούτου του άρθρου δεν είναι η ιστοριογνωσία. Σκοπός του είναι να αναφερθεί σε μια άλλη μεγάλη «ασθένεια»που αφορά την καθημερινότητά μας, αφορά τον εαυτό μας. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο φρικτό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε ένα νέο ζευγάρι, το οποίο δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή και την αγάπη, και σε μια νέα γυναίκα που δεν πρόλαβε να δει το γάμο της αγαπημένης της κόρης. Το δυστύχημα αυτό ήταν, θα λέγαμε, το αποκορύφωμα μιας μακράς σειράς δυστυχημάτων που συνέβησαν στο νησί μας (αφήνω τα δυστυχήματα που συνέβησαν σε άλλα μέρη της Ελλάδας), που ήλθε να συνταράξει κάπως τις συνειδήσεις όλων και να γεννήσει μια πληθώρα ερωτημάτων περί του «τις πταίει;». Οι σχετικές με τις αιτίες αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας αναλύσεις  είναι πολλές, ως αίτια δε προβάλλονται το κακό οδόστρωμα,  η βροχή, τα φθαρμένα ελαστικά, η κακή συντήρηση των οχημάτων, η απροσεξία των οδηγών, η κακή εκτίμηση της συγκεκριμένης στιγμής της οδήγησης, η μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. κλπ. 

 Κανείς από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί  εύκολα να αγνοηθεί. Τελικώς, όμως, καθώς πιστεύω, ο βασικός αίτιος είναι ένας: ο οδηγός του αυτοκινήτου. Αυτός είναι ο «μεγάλος ασθενής». Κι επειδή οι περισσότεροι είμαστε οδηγοί, γι’ αυτό «μεγάλος ασθενής»είναι ο εαυτός μας. Παρατηρεί κανείς ότι, για μια-δυο μέρες μετά από ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα, οι οδηγοί είναι κάπως προσεκτικοί, στη συνέχεια, όμως, συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα: αδιαφορία για τον Κ.Ο.Κ. με ένα σωρό επικίνδυνες παραβάσεις: υψηλές ταχύτητες, αδικαιολόγητα και απαγορευμένα προσπεράσματα, κόντρες, αδιαφορία για τους άλλους οδηγούς κ.ά. Ο Έλληνας οδηγεί σαν να είναι μόνος στο δρόμο, σαν ο δρόμος να είναι αποκλειστικά δικός του. Και το ερώτημα τίθεται αμείλικτο: αφού θες να φτάσεις σώος στον προορισμό σου, γιατί κάνεις τόσες τροχαίες παραβάσεις; Και γίνεται ακόμη πιο οδυνηρό, από τη στιγμή που ο οδηγός, ενώ  έχει δει κι έχει πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ή γνωρίζει από δική του εμπειρία σε τι κίνδυνο βάζει τον εαυτό του και τους άλλους, αδιαφορεί κι εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ανεύθυνα στο δρόμο. Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι για μια τέτοια συμπεριφορά; Τι είναι εκείνο που μας κάνει να αδιαφορούμε για τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων; Ποια είναι η αιτία της «ασθένειάς»μας;

 Θα κάμω εδώ μια σκέψη, που μπορεί να φαίνεται παράδοξη, αλλά δίνει την αφορμή για το ξετύλιγμα των υπόλοιπων σκέψεών μου. Ο αρχαίος φιλόσοφος, ο μέγας Πλάτων,  αναφέρει την εξής φράση που ένας Αιγύπτιος ιερέας είπε για τους Έλληνες στον Σόλωνα: «Οι Έλληνες είστε πάντοτε παιδιά και γέρος Έλληνας δεν υπάρχει» (Τίμαιος, 22b). Αν δεχτούμε αυτή την άποψη του Αιγύπτιου ιερέα, τότε οι Έλληνες είμαστε αιωνίως παιδιά, δηλαδή άνθρωποι που δεν ωριμάζουμε ποτέ λογικά, αλλά ζούμε και πράττουμε κατά κύριο λόγο με το θυμικό. Είμαστε λαός παρορμητικός, συναισθηματικός, λαός που δεν έχει μάθει να σκέφτεται προτού προβεί σε κάποια πράξη. Είμαστε ένας λαός βιαστικών ανθρώπων, που θέλουν να γίνει το δικό τους, να φτάσουν στον προορισμό τους, με το νου απόλυτα στραμμένο στο σκοπό και όχι στη διαδρομή. Ξεχνούμε ότι, για να φτάσουμε στο σκοπό μας, πρέπει να περάσουμε από κάποια στάδια, να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους, που κι αυτοί πορεύονται προς ένα σκοπό, τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε· ότι θα συναντήσουμε εμπόδια, που για να τα ξεπεράσουμε, χρειάζεται σκέψη και υπομονή. Έτσι, ως οδηγοί τρέχουμε για να φτάσουμε στο σκοπό μας, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της διαδρομής, για τους άλλους, για τους κανόνες οδήγησης. 

Ο Έλληνας, έχει πει σωστά ο Στέλιος Ράμφος, σκέφτεται «με όρους «θέλω», όχι με όρους «είναι» (Συνέντευξη στο Θανάση Λιακόπουλο, diastixo.gr,  3 Ιανουαρίου 2017). Αυτό σημαίνει πως, από τη στιγμή που το «θέλω» προηγείται αξιολογικά, ο Έλληνας θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, να πράττει όπως του αρέσει, να ζει με φαντασιώσεις, μακριά από τον ρεαλισμό. Αυτό τον κάνει να πιστεύει πως σ’ αυτόν δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ το «κακό» αλλά και ότι δεν κάνει ούτε και πρόκειται να κάμει λάθος. Αυτός ο «αλάθητος» Έλληνας πώς είναι δυνατόν να μην είναι αυτοκαταστροφικός; Διότι, από τη στιγμή που κάποιος έχει το «αλάθητο», γιατί να σκεφτεί; Και ο Έλληνας δεν σκέφτεται ούτε προτού πράξει αλλά ούτε και μετά την πράξη του, ακριβώς γιατί δεν έχει μάθει να σκέφτεται, αλλά μόνο να λειτουργεί παρορμητικά. Από τον Έλληνα λείπει ο στοχασμός και προπάντων ο αναστοχασμός, δηλαδή η σκέψη πάνω στα αποτελέσματα των πράξεών του. Πρέπει, λέει και πάλι ο Σ. Ράμφος, «να ξανασκεφτείς αυτό που έχεις κάνει. Να ξανακοιτάξεις τι έχεις κάνει, θα σου υποδείξει και θα ελέγξει αλλά και θα σου διευκολύνει τον αναστοχασμό, για να μπορέσεις να το διορθώσεις»(ό.π.). 

Ίσως πει κάποιος ότι δεν πρέπει να γίνουμε ως λαός ψυχροί ορθολογιστές και να απεμπολήσουμε το συναίσθημα, που δίδει στη ζωή ομορφιά και αξία και δημιουργεί θερμές ανθρώπινες σχέσεις. Το πρόβλημα, πράγματι, δεν επικεντρώνεται στο συναίσθημα καθεαυτό, αλλά στην απουσία έλεγχου του από το λόγο. Το συναίσθημα είναι καλό, όταν αφήνει περιθώρια στη σκέψη και όταν στην ανθρώπινη ζωή λειτουργούν οι αξίες. Και ο Έλληνας κάποτε είχε αυτές τις αξίες, είχε το φιλότιμο, που τώρα έχει εξανεμιστεί. Σήμερα όλοι μας έχουμε μάθει  μόνο τη διεκδίκηση δικαιωμάτων κι έχουμε ξεχάσει τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες και άνθρωποι. Μας ενδιαφέρει να γίνει «το δικό μας», όπως πράττουν τα μικρά και ανώριμα παιδιά, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος όχι μόνο των άλλων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού, από τον οποίο δεν ζητάμε ποτέ λογοδοσία για ό, τι πράττει. 

Προσπάθησα να περιγράψω στο πλαίσιο αυτού του μικρού κειμένου την «ασθένειά» μας ως ανθρώπων και πολιτών. Εδώ οφείλονται, αν όχι όλα, τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, αν είμαστε «ασθενείς», αυτό σχετίζεται με το μεγάλο έλλειμμα παιδείας. Διότι και Κ.Ο.Κ. υπάρχει και πρόστιμα επιβάλλονται και οι δρόμοι αστυνομεύονται (στο βαθμό που  αστυνομεύονται)  και κάμερες έχουν μπει στους δρόμους κλπ. Παρ’ όλα αυτά οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από αυτοκινητικά δυστυχήματα εξακολουθούν να είναι καθημερινό φαινόμενο. Επομένως, όπως υποστήριξε αυτό το άρθρο εξαρχής, η μεγάλη ευθύνη πέφτει στον ανθρώπινο παράγοντα, που αποδεικνύεται «ασθενής»και «ελλειμματικός». Το φάρμακο που του λείπει δεν είναι άλλο από την παιδεία, μια παιδεία, όμως, δια της οποίας οι άνθρωποι μαθαίνουν από μικροί να σκέφτονται, μαθαίνουν να «βασανίζουν» τη σκέψη τους για να φτάσουν στην αλήθεια, μαθαίνουν να ζουν μέσα στην πραγματικότητα και όχι με φαντασιώσεις. Αυτή η παιδεία είναι και θα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όσο η παιδεία μας δεν πραγματώνει αυτούς τους σκοπούς, θα εξακολουθούμε να είμαστε όλοι θύματα της «ασθένειάς» μας, να είμαστε οι «μεγάλοι ασθενείς» που θα θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους.

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.