Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΟ δάκος καραδοκεί... Πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί

Ο δάκος καραδοκεί... Πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί

Κρήτη | 03/05/2019 - 10:10
Ο δάκος καραδοκεί... Πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί
Ανησυχία στους αγρότες: «Ως τα τέλη του μήνα πρέπει να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί»

Ως τα τέλη Μαΐου πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί κατά του δάκου, κάτι που δε φαίνεται ορατό, γεγονός που προμηνύει δακοπροστασία από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς. Την εκτίμηση αυτή έκαναν από κοινού χθες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Νομού Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης όσο και ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης.

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ανησυχία του Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης για το ενδεχόμενο να γίνει από μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς κακή χρήση των ψεκασμών κατά του δάκου και να έχουμε υπολειμματικότητα στο παραγόμενο ελαιόλαδο.

Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε, συγκεκριμένα, σε συνάντηση του Συλλόγου με τη ΔΑΟΚ Χανίων, αλλά υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη λόγω της δικαιολογημένης έλλειψης εμπιστοσύνης όλου του ελαιοπαραγωγικού κόσμου του νησιού απέναντι στους χειρισμούς του κράτους και στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω της Περιφέρειας, αλλά με αδυναμίες και ελλείψεις που οφείλονται πάντοτε στην κεντρική εξουσία!

Αναλυτικότερα, οι τυποποιητές δεσμεύτηκαν ότι θα δράσουν όσο τον δυνατόν πιο άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί, οι ελαιουργοί αλλά και τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων σε όλο τον νομό Χανίων για τα μέτρα δακοκτονίας που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανίχνευσης υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο, από τη χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά ή από σκευάσματα που δεν έχει ανανεωθεί η έγκρισή τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, γεγονός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και κυρίως να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τη φήμη του χανιώτικου-κρητικού ελαιολάδου. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση του δάκου.

«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε στη “Νέα Κρήτη”  ότι «αυτά που υπόσχονται πρέπει και να τηρούνται», ξεκαθαρίζοντας πως, παρά τα λόγια τα μεγάλα και τις ανακοινώσεις για την έγκαιρη εφαρμογή φέτος του προγράμματος δακοκτονίας, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός και το πιο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και φέτος τα ίδια προβλήματα με πέρυσι.
«Το σύστημα δεν το βλέπω να είναι έτοιμο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και προσθέτει: «Πολλά λόγια, δε βλέπουμε έργα. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε από την αρχή ότι την όλη αρμοδιότητα την έχει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τις Κοινότητες. Γιατί με τις Κοινότητες; Διότι οι Κοινότητες γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, περιοχές για να ψεκαστούν κ.λπ. και σε συνεργασία με την Περιφέρεια κάνουν μια πολύ καλύτερη δουλειά.

Το υπουργείο δεν το δέχεται αυτό. Θέλει να έχει την επιτήρηση αυτό. Περιμένουμε λοιπόν, σε σχέση με το πότε θα γίνει το πρώτο ράντισμα, να βγουν οι επιστήμονες και να το πουν. Η εμπειρία μας όμως λέει ότι η φύση συνεχίζει την πορεία της. Και η εξέλιξη της ανθοφορίας προχωράει. Και κανονικά αυτή τη στιγμή έπρεπε ήδη οι εργολάβοι να έχουν αναλάβει ανά περιοχή και να είναι έτοιμοι. Τα φάρμακα να είναι αγορασμένα. Φάρμακα που να μην αφήνουν υπολειμματικότητα πολλών ημερών. Και αυτό δεν το βλέπουμε. Άρα λοιπόν όλα αυτά που έλεγαν από το υπουργείο ήταν φαμφάρες. Από τη δική μας εμπειρία όμως, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος του μήνα πρέπει να γίνει το πρώτο ράντισμα. Άρα ξαναρχίζουμε τα ίδια τα περυσινά»...

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα οργανώσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα και όλα αυτά τα ζητήματα θα τα βάζει επί τάπητος διαρκώς η οργάνωση στον συναρμόδιο υπουργό, χωρίς να σταματήσει ποτέ να τον θέτει προ των ευθυνών του, κάθε φορά που καταστρατηγούνται εκείνα τα οποία είχε στο παρελθόν υποσχεθεί.

«Τέλος του μήνα να ψεκάσουν»

«Να αρχίσουν να ψεκάζουν τέλος Μαΐου», καλεί τους ίδιους τους παραγωγούς ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης. «Εάν οι άνθρωποι κάνουν σωστή χρήση των φαρμάκων δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Ο κόσμος πρέπει, όταν θα δει τις ελιές του και έχουν “δέσει”, να συμβουλευτούν έναν αξιόλογο γεωπόνο, να τους δώσει φάρμακα ελεγμένα και εγκεκριμένα και να πάνε να ψεκάσουν»...
Στο ερώτημά μας αν πρέπει να κάνουν ολικής κάλυψης ψεκασμούς ή δολωματικούς, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης ξεκαθαρίζει ότι «σε περιοχές ΠΓΕ απαγορεύονται οι ψεκασμοί ολικής κάλυψης. Στις υπόλοιπες περιοχές ας γίνονται και δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί ολικής κάλυψης, ανάλογα με τον πληθυσμό του δάκου. Δηλαδή, αν κάνουν 6-7 ραντίσματα μέχρι τον Νοέμβριο, ας κάνουν 4 δολωματικά και 3 υλικά»...
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «όπου γίνεται ο δολωματικός ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται μαζικά. Διότι ο δολωματικός ψεκασμός, λόγω της μελάσσας που μπαίνει μαζί με το φάρμακο, τραβάει τον δάκο στο συγκεκριμένο λιόφυτο. Άρα, όπου γίνεται, θα πρέπει να γίνεται μαζικά και από τους γύρω παραγωγούς»...

«Μη βιάζεστε να “κόβετε”»

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, με έναν μέσο όρο που δε φαίνεται να ξεφεύγει στην Κρήτη από τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης “βλέπει” μέσα στο καλοκαίρι πιθανή ανάκαμψη, αλλά ξεκαθαρίζει ότι, αν συνεχίσουν οι παραγωγοί να θέλουν να “τιμολογούν” όλο το αποθηκευμένο και άκοπο μέχρι στιγμής λάδι τους, όχι μόνο δε θα αυξηθούν οι τιμές, αλλά θα πέσουν χαμηλότερα. «Να κόβουν λάδι συγκρατημένα και με βάση τις ανάγκες τους», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Από 1η Μαΐου απαγορεύεται η καύση σε αγροτικές εκτάσεις

Ανακοίνωση από τον δήμο Γόρτυνας

Τι ακριβώς συνέβη με το κρούσμα κορωνοϊού από τα Χανιά;…

14 παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη

Εξιτήριο για Κρητικιά που είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Η 53χρονη νοσηλευόταν για 14 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.