Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΝέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Κρήτη | 15/10/2018 - 20:00
Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;
Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Νέα στοιχεία για το πολυσυζητημένο πέρασμα του Μεγάλου Ναπολέοντα από την Κρήτη υποστηρίζει ότι έχει στα «χέρια» ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Ροβυθάκης. Τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου όπου διατηρείται το τηλεσκόπιο, που πιστεύεται ότι ανήκει στο Μ. Ναπολέοντα.

Η πρόσφατη έρευνα του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιάννη Ροβυθάκη, έρχεται να ενισχύσει με αδιάσειστα στοιχεία, την άποψη πολλών ιστορικών και συγγραφέων, ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, επισκέφτηκε ένα βράδυ την Ιεράπετρα και διέμεινε σε ένα σπίτι της παλιάς πόλης, το οποίο σήμερα ο Δήμος Ιεράπετρας ετοιμάζεται να επισκευάσει, ώστε να είναι επισκέψιμο από τους χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να το ιδούν και να το φωτογραφίσουν.

Ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, πέρασε μια νύχτα στην Ιεράπετρα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, υποστηρίζει ο αείμνηστος Γεώργιος Μαρκόπουλος, στο βιβλίο του «Γεράπετρος και Γεραπετρίτες» του 2002.

«Εκείνος», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης, «στηρίζεται στο βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ράδου όπου περιγράφεται από τον Γάλλο ναύαρχο Gravier, το ταξίδι του στόλου του Μ. Ναπολέοντα.

Ο ιστορικός και συγγραφέας της ιστορίας των Σφακίων Γρηγόρης Παπαδοπετράκης (αργότερα επίσκοπος Ιεροσητείας μέχρι το 1888), έχει αφιερώσει τέσσερις σελίδες για να περιγράψει το πέρασμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του στόλου του από το Λουτρό των Σφακίων και στη συνέχεια από την Ιεράπετρα.

Ο δε γυμνασιάρχης Ανδρέας Βουρδουμπάκης, σε έκθεση του που έχει κατατεθεί στα Γενικά Αρχεία του κράτους και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Δρήρος» και στην τοπική εφημερίδα της Ιεράπετρας, ο Γεραπετρίτης πρόκριτος Χατζή Λεωνίδας Καρυδάκης, διηγείται, πως, ο Ναπολέων αποβιβάστηκε κοντά στο μικρό λιμανάκι της κάτω πόλης, και πήγε ως το μεσακό πηγάδι, ενώ από το ψηλό μέρος του λόφου επισκόπησε τα πέριξ. Τον συνόδευε ο Γεραπετρίτης προύχοντας Ανδρέας Περουλιός και ένας ναύτης του Ναπολέοντα, που κρατούσε ένα βαρελάκι για να πάρει νερό», προσθέτει ο Γιάννης Ροβυθάκης.

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ανδρέας Περουλιός, περνώντας με το  Ναπολέοντα Βοναπάρτη από το σπίτι του, τον παρακάλεσε να μπουν για μια ρακή. Μετά το δείπνο που του πρόσφερε ο Περουλιός, ο Ναπολέων κουρασμένος όπως ήταν από το ταξίδι του, αποκοιμήθηκε στον καναπέ. Το ξημέρωμα ο Περουλιός και η σύζυγος του, είδαν ότι ο ξένος είχε φύγει αφήνοντας ένα χαρτί που έγραφε στα Γαλλικά: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Το 1811 πέρασε ένα εμπορικό Γαλλικό βαπόρι από την Ιεράπετρα όπου αγκυροβόλησε για τροφοδοσία. Ο καπετάνιος του έμαθε την ιστορία για τον Ναπολέοντα και ζήτησε να ιδεί το χαρτί που άφησε φεύγοντας . Πρότεινε στον Περουλιό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το αγόρασε σαν κειμήλιο. Από τότε χάθηκε, το πιο σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής του Μ. Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.

Το πέρασμά του αμφισβητεί ο καθηγητής Πωλ Φορ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Πωλ Φορ, υποστηρίζει ότι ο Ναπολέων δεν πέρασε ποτέ από την Ιεράπετρα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί στους επίσημους ναυτικούς χάρτες της εποχής εκείνης, αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες που πολλές φορές αιφνίδια, αλλάζουν τη ρότα των πλοίων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας πέτυχε την έγκριση ενός ποσού 70.000 ευρώ από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για να επισκευαστεί το σπίτι όπου έμεινε ο Μέγας Ναπολέων στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας.

Αυτό είναι το τηλεσκόπιο που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ναπολέοντα.

Τα νεότερα στοιχεία για το πέρασμα του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

Τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, μας έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου.

«Μιλώντας με τον πρόεδρο του ΚΟΙΝΣΕΠ "Επτάστικτος" Παύλο Δασκαλάκη, πληροφορήθηκα ότι, υπάρχει στον Ι.Ν. της Παναγίας Φανερωμένης στις Άνω Αρχάνες, μεταξύ άλλων εκθεμάτων (κειμηλίων) και ένα τηλεσκόπιο, το οποίο έγινε δώρο το 1897 στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών από τους Γεραπετρίτες.

Ήταν το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα. Το γεγονός μας επιβεβαίωσε ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Κασαβετάκης, σε επίσκεψη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας την περασμένη Κυριακή 14 Οκτωβρίου, δωρίζοντας μας και 5 βιβλία που έχει εκδώσει η ενορία του», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης.

Στο βιβλίο, που έχει γράψει ο Νίκος Γ. Χριστινίδης με τίτλο, «Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης των Αρχανών», αναφέρεται ότι υπάρχει στα εκθέματα και ένα τηλεσκόπιο.

«Στη σελίδα 48 αυτού του βιβλίου, διαβάσαμε ότι, στη μικρή βιτρίνα, βλέπουμε το τηλεσκόπιο, της Επαναστατικής Επιτροπής των Αρχανών του 1897.

Δώρο του Μ. Ναπολέοντα προς το σπίτι που τον φιλοξένησε στην Ιεράπετρα, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, καθώς διανυκτέρευσε ένα βράδυ σε αυτό.

Ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Εμμ. Λυδάκης, ως απόγονος του ιδιοκτήτη του σπιτιού εκείνου, το κληρονόμησε. Αυτός με τη σειρά του το δώρισε στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών το 1897. Είναι κατασκευή της νήσου Μάλτας και αποτελείται από πολλά μέρη. Χρησιμοποιούνταν μέρα και νύχτα για να κατασκοπεύει τις κινήσεις του Τουρκικού στρατού, από την κορυφή του Γιούχτα, τα χρόνια εκείνα.

Υπήρξε πολύτιμο στα χέρια των αγωνιστών του 1897 γιατί βοήθησε στην άμυνα των Αρχανών και στην πρόληψη των Τουρκικών επιθέσεων», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης προσθέτοντας άλλη μια ισχυρή απόδειξη στην Γεραπετρίτικη ιστορία περί της διαμονής του Ναπολέοντα, μια νύχτα στη γειτονιά των ψαράδων, επισημαίνοντας επίσης ότι, στους αγώνες των Αρχανιωτών κατά των Τούρκων συμμετείχε και η ομάδα των αγωνιστών που είχε συγκροτήσει ο π. Στέφανος Προβατάκης από το Μεταξοχώρι Ιεράπετρας.

Το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα που σώζεται στις Αρχάνες είναι χάλκινο, και κληροδοτήθηκε από τον Ανδρέα Περουλιό στον Εμμ. Λυδάκη, όταν εκείνος ήταν λιμενάρχης στην Ιεράπετρα, πριν γίνει Νομάρχης Ηρακλείου.

Για τη βοήθεια στην αποκάλυψη αυτή, ο Γιάννης Ροβυθάκης, ευχαριστεί θερμά τον εφημέριο της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών π. Γεώργιο Κασαβετάκη και τον Παύλο Δασκαλάκη που έδωσε την αφορμή με την πληροφορία του, για να ερευνηθεί περισσότερο αυτή η υπόθεση.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.