Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΓΑΖΙ: Πήρε κιόλας επιστημονικό “διαβατήριο”

ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΓΑΖΙ: Πήρε κιόλας επιστημονικό “διαβατήριο”

Κρήτη | 06/02/2018 - 20:02
ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΓΑΖΙ: Πήρε κιόλας επιστημονικό “διαβατήριο”
Η Μαρία Χριστοφοράκη είναι ένα όμορφο κορίτσι που φοιτά στη Γ’ Λυκείου και αύριο θα γίνει μία σπουδαία επιστήμονας!

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ

Η Μαρία “σφράγισε”  το επιστημονικό της  διαβατήριο!

Η διάκρισή της κάνει μία ολόκληρη χώρα να χαμογελά και να ελπίζει ότι το αύριο της Ελλάδας είναι σε καλά χέρια!

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου Γαζίου Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός της ομάδας Diasat, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Science News for Students ως η πρώτη καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονας.

Η Μαρία, η οποία παραμένει προσγειωμένη και προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μιλά στην «Π» για την επιτυχία της.

Περήφανο το Λύκειο Γαζίου

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Ζαφειρούλα Λεμονή αναφέρει: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστήμη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις τέχνες, στηρίζουμε τα παιδιά και τους συναδέλφους που έχουν ενδιαφέρον να κάνουν κάτι παραπάνω με τους μαθητές».

Τονίζει πως με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ενισχύεται και υποστηρίζεται η υπόλοιπη μαθησιακή διαδικασία, ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τα παιδιά και ο κάθε μαθητής  τολμά, ρισκάρει και προχωράει.

Για τη Μαρία αναφέρει πως έχει κάνει πολλή δουλειά από την Α’ Λυκείου, έχει πολλή όρεξη, διαθέτει πολύ χρόνο και ξενύχτι για τον στόχο της, πηγαίνει στο σχολείο ακόμα και όταν δεν λειτουργεί, αφιερώνει Σαββατοκύριακα για να πετύχει. «Έχει βάλει την ψυχή της σε αυτό το κομμάτι, της αξίζει αυτή η διάκριση» σημειώνει.

Τυλιγμένη με την ελληνική σημαία”

Ο καθηγητής Φυσικής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συμμετοχή της ομάδας των μαθητών στον διαγωνισμό, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, τονίζει: «Είχα τη μεγάλη χαρά να την έχω μαθήτρια τα δύο τελευταία χρόνια. Από την αρχή ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές της για τη φιλομάθειά της και την αγάπη της για την επιστήμη».

Όπως λέει, η  καταπληκτική εργασία που υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ως αρχηγός της ομάδας Diasat, οδήγησε το Γενικό Λύκειο Γαζίου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, που έγινε στην πόλη Santa Cruz της Πορτογαλίας, μια διάκριση που ακόμα και σήμερα φαίνεται απίστευτη.

Αναφέρει πως η Μαρία διακρίνεται από απίστευτη εργατικότητα, ήθος και συνέπεια και δεν δίστασε να θυσιάσει όχι μόνο τον προσωπικό της χρόνο αλλά και τον ύπνο της τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας της ομάδας για τον διαγωνισμό, ενώ παρέμεινε άριστη μαθήτρια.

Όταν μάλιστα η ομάδα χρειάστηκε χρήματα πριν βρεθούν χορηγίες πρόσφερε τις αποταμιεύσεις και το χαρτζιλίκι της προκειμένου να αγοραστούν τα υλικά και τα εργαλεία που χρειάστηκαν.

«Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, έκλεψε τις εντυπώσεις όταν ακόμα και ταλαιπωρημένη και ασθενής παρέμεινε να αγωνίζεται με ένταση και πάθος μέχρι και την τελευταία στιγμή, τυλιγμένη μόνο με την ελληνική σημαία να την προστατεύει από το κρύο. Όταν στο τέλος του διαγωνισμού ζήτησα από τον έναν από τους τρεις κριτές να της δώσει κάποια συστατική επιστολή, αφού έχει ήδη προτάσεις για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό, αυτός μου απάντησε ότι θα είναι στη διάθεσή μου αλλά αυτό το κορίτσι είναι πολύ σπουδαίο για να χρειαστεί τη δική του συστατική επιστολή».

Επιστήμονας από τα θρανία

Η Μαρία ήταν αρχηγός της ομάδας Diasat, που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στον διαγωνισμό για την κατασκευή δορυφόρων και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν, μάλιστα, η μόνη ομάδα μαθητών που είχε τόσο υψηλή διάκριση.

Την περσινή χρονιά συμμετείχε στην ομάδα CURIEosity που ξεχώρισε σε διαγωνισμό του CERN, αφού έλαβε μία θέση στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων παγκοσμίως (43 χώρες, 180 σχολεία, 1.500 μαθητές) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Beamline For Schools. Πριν από λίγες βδομάδες η ομάδα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του CERN. Όμως, η Μαρία δεν συμμετείχε στο ταξίδι: «Λόγω πανελληνίων, είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου» εξηγεί.

Επίσης, έχει λάβει μέρος στο Athens Science Festival με διάφορα πειράματα χημείας,  στον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολογίας με μια εργασία με θέματα βιοηθικής, όπως τεχνητή γονιμοποίηση, άμβλωση, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ακόμα, η ομάδα στην οποία είναι μέλος συμμετέχει στο διαγωνισμό της NASA  για την κατασκευή μίας αποικίας στο διάστημα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει 30.000 άτομα.

Η αρχή έγινε στο Γυμνάσιο, όταν η Μαρία έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

«Αρχικά ο στόχος μου είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» αναφέρει και προσθέτει πως θα την ενδιάφεραν ακόμα η φαρμακευτική, η φυσική, η βιολογία και τα μαθηματικά.

Θέλει να συνεχίσει με  μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο εξωτερικό και να καταφέρει να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και σε έρευνες παγκόσμιας εμβέλειας για την προώθηση των θετικών επιστημών.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα ή να ακολουθήσει σταδιοδρομία στο εξωτερικό, απαντά πως «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, υπάρχει βέβαια ο φόβος να αφήσω την Ελλάδα. Έχω το συναίσθημα ότι αξίζει να προσπαθήσω στην Ελλάδα, που έχει πολύ καλά μυαλά, που πρέπει να αφιερωθούν στη χώρα μας». Ωστόσο, αν υπάρχουν καλές προοπτικές στο εξωτερικό, δεν θα τις αφήσει ανεκμετάλλευτες.

Η Μαρία χαράσσει δρόμο για την οικογένειά της, είναι η πρώτη που έχει πάθος με τις επιστήμες, η μητέρα της έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και πατέρας της είναι οδηγός σε επικαθήμενο.

Είχε στο πλευρό της, στο Γυμνάσιο αλλά και στο Λύκειο, καθηγητές που διέκριναν το ταλέντο της και την παρότρυναν να ασχοληθεί με τους διαγωνισμούς που διοργανώνονται, με τα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν!

Η ομάδα και η αρχηγός της

Στη σύνθεση της DIASat είχαν λάβει μέρος από την τότε Α’ Λυκείου του σχολείου η Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός ομάδας και υπεύθυνη για τον σταθμό εδάφους, την ανάλυση των δεδομένων και τη δημιουργία παρουσιάσεων, η Ειρήνη Χαριτάκη, υπεύθυνη για την επικοινωνία με τους χορηγούς, τη σχεδίαση γραφικών και την ενημέρωση των κοινωνικών δικτύων, η Άρτεμις Αθανασάκη, υπεύθυνη για τη θεωρητική τεκμηρίωση, τον συντονισμό και την προβολή της εργασίας στα ΜΜΕ και ο Μάνος Σκυβαλάκης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του δορυφόρου και την κατασκευή της κεραίας και του αλεξίπτωτου.

Από την τότε Β’ Λυκείου συμμετείχαν ο Γιώργος Ανδρουλάκης, υπεύθυνος για το σχεδιασμό της δομής και τη συναρμολόγηση του δορυφόρου, τις προσομοιώσεις και τα πειράματα, και ο Θεόφιλος Ζαϊμάκης, υπεύθυνος για το λογισμικό και τον προγραμματισμό των μικροελεγκτών, την έρευνα αγοράς και την προμήθεια των ηλεκτρονικών.

Την επιστημονική καθοδήγηση της ομάδας και την επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος είχε αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης.

πηγή patris.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.