Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΛιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια

Κρήτη | 07/09/2019 - 16:27
Λιγότερο ελαιόλαδο στην Κρήτη - Έρχονται «κρίσιμα» χρόνια
Μειωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις φαίνεται να είναι η παραγωγή

Την πρώτη εκτίμηση, ερευνώντας όλα τα δεδομένα της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, έκανε για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ο Βασίλης Ζαμπούνης, μέσα από την ιστοσελίδα του για την ελιά και το ελαιόλαδο (olivenews.gr), αξιοποιώντας τις πληροφορίες του για να εκτιμήσει ότι η παραγωγή στη χώρα μας θα κινηθεί μεταξύ 214.000 τόνων η ελάχιστη έως 266.000 τόνων η μέγιστη, σε μια μέση παραγωγή δηλαδή 240.000 τόνων, που είναι μειωμένη σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η ιστοσελίδα κάνει λόγο για 62.000 τόνους ελάχιστη, έως 76.000 τόνους μέγιστη, δηλαδή για έναν μέσο όρο 69.000 τόνων.

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλης Γιαννούλης, αποκαλύπτουν προς την εφημερίδα μας και τις δικές τους πληροφορίες τόσο για τη διεθνή αγορά φέτος όσο και για τις ποιότητες, την τυποποίηση του ελαιολάδου, τον δάκο και πολλά άλλα ζητήματα, για τα οποία καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν από τώρα “στις επάλξεις”!

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του Βασίλη Ζαμπούνη, η ελάχιστη παραγωγή για τον νομό Ηρακλείου είναι στους 25.000 τόνους, η μέγιστη στους 30.000 τόνους και ο μέσος όρος στους 27.500, για τον νομό Χανίων στους 19.000 τόνους η ελάχιστη, στους 23.000 τόνους η μέγιστη και στους 21.000 τόνους ο μέσος όρος παραγωγής, για τον νομό Ρεθύμνου 9.000 τόνοι η ελάχιστη, 11.000 τόνοι η μέγιστη και 10.000 τόνοι ο μέσος όρος παραγωγής, και για τον νομό Λασιθίου 9.000 η ελάχιστη, 12.000 η μέγιστη και ο μέσος όρος παραγωγής 10.500 τόνοι ελαιολάδου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο κάνει λόγο, εξάλλου, για αποθέματα 30.000 τόνων ελαιολάδου από την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.

Λόγω ανομβρίας των τελευταίων μηνών

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ανομβρία των τελευταίων τριών μηνών δημιούργησε νέα δεδομένα κατεβάζοντας τον πήχη της προβλεπόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα στους 240 περίπου χιλιάδες τόνους, έναντι 300 χιλιάδων της προηγούμενης εκτίμησης.

Ανάλογες είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή να έχει κατέβει από τον 1,35 εκατομμύριο τόνους στον 1,0 με 1,1 εκατομμύριο τόνους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις για την Τυνησία (300-330 χιλιάδες τόνους), την Ιταλία (290-310 χιλ. τόνους), την Τουρκία (170-180 χιλιάδες τόνους), την Πορτογαλία (120-140 χιλ. τόνους) και τη Συρία (90-100 χιλιάδες τόνους).

Η Εθνική Οργάνωση Ελαιολάδου

«Όντως, με βάση τις βροχές του περασμένου χειμώνα και την ανθοφορία που είχε, δεν είναι η υπερπαραγωγή που περιμέναμε. Αλλά είναι μια καλή παραγωγή. Είναι μια καλή χρονιά. Πέραν αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν έχουμε την υπερπαραγωγή, την επόμενη χρονιά δεν έχουμε τίποτα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

«Αυτή τη στιγμή είναι η εποχή τέτοια, που ποικίλλουν οι εκτιμήσεις. Εξαρτάται και από το πόσο θα βρέξει, αν θα βρέξει κ.λπ. Με απόλυτη σιγουριά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα. Εάν δε βρέξει τους επόμενους μήνες, άλλα θα είναι το νούμερα και άλλα θα είναι αν θα κάνει βροχή μετά από δέκα μέρες», λέει στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης.

«Μπρος στα δέντρα, το κόστος ελάχιστο»

Στο μεταξύ, αναφορικά με την πτώση της θερμοκρασίας και τη σταδιακή επιστροφή του δάκου στην Κρήτη, ο Μανόλης Γιαννούλης επιμένει ότι, με βάση την πανελλαδική εικόνα που έχει, «μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί. Δεν μπορώ να ξέρω πού έχει εμφανιστεί και αν έχει εμφανιστεί. Εγώ τα μηνύματα που έχω πάρει μέχρι στιγμής είναι ότι από ποιοτικής άποψης πάμε πάρα πολύ καλά. Έχει βοηθήσει το ξηρό καλοκαίρι που είχαμε. Συν ότι το υπουργείο φέτος, ύστερα από την περυσινή ζημιά, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στο θέμα της προετοιμασίας. Αυτό που έχουμε φέτος, και είναι σίγουρο, είναι ότι θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Τώρα, κατά περιοχές, η υγρασία και ίσως μια βροχούλα να έχει δημιουργήσει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννούλης λέει ότι «πρέπει και ο παραγωγός να σηκώσει κι αυτός τα μανίκια. Ας πάει στο χωράφι του να το ραντίσει λίγο. Η δακοκτονία είναι το φτηνότερο πράγμα. Λίγο δουλειά και κόπο θέλει. Αλλά το λάδι που θα σώσεις, σε σχέση με το κεφάλαιο που θα επενδύσεις στη δακοκτονία, είναι τέτοιο, που θα είσαι τρελός για να μη σώσεις το δέντρο και να χάσεις παραγωγή εξαιτίας της δακοκτονίας»!

«Έρχονται κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, λέει στην εφημερίδα μας ότι, «επειδή έχουμε μπροστά μας κρίσιμα χρόνια για το ελαιόλαδο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι και να αναδείξουμε το κρητικό ελαιόλαδο και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά, διότι συνεχώς φθίνει. Και όταν συμβαίνει αυτό, δε θα πρέπει να περιμένουν τιμές ούτε οι έμποροι, ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι τυποποιητές»...

Σε ό,τι αφορά τον δάκο στην Κρήτη, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης λέει ότι «μέχρι πριν από ένα 20ήμερο δεν είχαμε πρόβλημα. Όμως, μετά, άρχισε να εμφανίζεται μια γενιά δάκου, που, αν δεν τον προλάβουμε να τον αντιμετωπίσουμε, πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ γρήγορα. Και καταλαβαίνετε ότι θα πάει πολύ ψηλά η δακοπροσβολή. Οπότε θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν άμεσα ψεκασμό και να προλάβουν την εξάπλωσή του. Γιατί, ενώ ήταν πολύ καλές οι ενδείξεις φέτος για την ποιότητα στη νέα χρονιά, κινδυνεύουμε στον τελευταίο μήνα να έχουμε μια δακοπροσβολή η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της νέας χρονιάς»...

Η παγκόσμια παραγωγή

«Το να πιάσει η Ισπανία ένα εκατομμύριο τόνους δεν μπορούμε να λέμε “είναι μειωμένη η παραγωγή στην Ισπανία”», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ανδρεαδάκης. «Πέρυσι έβγαλε 1,7 εκατ. τόνους φέτος θα βγάλει 1 εκατομμύριο τόνους. Έχει όμως και αποθέματα 700 χιλιάδες τόνους. Άρα δεν είναι ότι δε θα έχει παραγωγή η Ισπανία - και μάλιστα οι τελευταίες βροχοπτώσεις τους ευνόησαν»...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών και Ελαιουργών Κρήτης λέει επίσης στην εφημερίδα μας ότι «η διεθνής αγορά έχει ζητήματα ανταγωνισμού και έχει και ζητήματα διαφορετικής προσέγγισης... Οι Ισπανοί με τους Πορτογάλους και η Βόρεια Αφρική. Οι Ιταλοί κι εμείς προσδοκούμε μια καλύτερη βελτίωση της ποιότητας. Αυτοί προσπαθούν να πάνε σε μια μαζικότερη παραγωγή, γιατί έχουν κάνει πάρα πολλές φυτεύσεις, για να μειώσουν το κόστος. Άρα σαν στρατηγική εμάς μας ευνοεί να πάμε σε ποιοτικότερη ακόμη διάκριση του ελαιολάδου κι επίσης οι παραγωγοί και οι ελαιουργοί και όλοι να αποκτήσουν την κουλτούρα ποιότητας»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.