Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΛάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής

Λάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής

Κρήτη | 14/02/2020 - 15:02
Λάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής
Η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο.

Και στον υπόλοιπο μέγα βαθμό, η προσβολή είναι από τη σαποβούλα, που πέρασε στον ελαιόκαρπο μέσω των δειγμάτων του δάκου» 

Ένα ποσοστό που δεν το λες και λίγο, αφού δεν πέφτει κάτω από το 15 με 20%, καταλαμβάνει ο μύκητας “γλοιοσπόριο” στα αίτια της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης.

Αυτό το νέο στοιχείο προκύπτει από το νέο πόρισμα που εκδόθηκε για λογαριασμό της Ομάδας Εργασίας Κλιματικής Αλλαγής τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα.

Η διαφορά με τα άλλα πορίσματα που ήδη έχουν ανακοινώσει η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” είναι ότι, εδώ, το γλοιοσπόριο εμφανίζεται να συμμετέχει σημαντικά στην τεράστια καταστροφή, σε σχέση με τα προηγούμενα. Ωστόσο, σε όλα τα πορίσματα, ο δάκος εμφανίζεται να είναι ο “μεγάλος ένοχος” της καταστροφής, με τον μύκητα “βούλα” να κατέχει τη δεύτερη θέση, αλλά σε αντίθεση με το γλοιοσπόριο να είναι ένας μύκητας που εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον δάκο!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, αποκάλυψε τα πρώτα συμπεράσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία και του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

«Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα στις αναλύσεις των δειγμάτων που με πρωτοβουλία της Επιτροπής απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια Φυτοπαθολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο. Και στον υπόλοιπο μέγα βαθμό, η προσβολή είναι από τη σαποβούλα, που πέρασε στον ελαιόκαρπο μέσω των δειγμάτων του δάκου.

Αρχικό, δηλαδή, σημαντικό αίτιο ο δάκος. Δευτερογενές αίτιο, μέσω των νυγμάτων του δάκου, η “βούλα” και ακολουθεί σε ένα ποσοστό 15 με 20% η προσβολή από το γλοιοσπόριο».

Αναφορικά εξάλλου με τα προηγούμενα πορίσματα, ο Χρήστος Αυγουλάς επισημαίνει ότι «σε κείνα τα δείγματα η συμμετοχή του γλοιοσπορίου ήταν μικρή. Σε μας, μεσοσταθμικά, έδειξαν την προσβολή του 15 με 20%, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα δείγματα αυτά προέρχονται από ελαιώνες και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση. Τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά από την εξέταση και μερικών δειγμάτων που υπολείπονται ακόμα για να εξεταστούν. Το σύνολο όμως των δειγμάτων θα είναι 20.

Αλλά τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη είναι αντιπροσωπευτικά και αποτελούν τα περισσότερα σε αριθμό από τα δείγματα που θα εξεταστούν συνολικά. Και να αλλάξει κάτι, η αλλαγή θα είναι ανεπαίσθητη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Κλιματική Αλλαγή στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, ο κ. Αυγουλάς ξεκαθαρίζει προς την εφημερίδα μας αυτό που η “Νέα Κρήτη” είχε εγκαίρως γράψει... Ότι δηλαδή οι μεγάλες οξύτητες δεν προκαλούνται από τον δάκο. «Το γλοιοσπόριο είναι ένας παράγοντας που ευθέως συμβάλλει στην αύξηση της οξύτητας. Επηρεάζει δραστικά και σημαντικά την ποιότητα του ελαιολάδου, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι επηρεάζει και την ποσότητα...».

Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα έχουν πει μέχρι τώρα στη “Νέα Κρήτη” άλλοι συνάδελφοί του, ο εν λόγω επιστήμονας καταθέτει την άποψη ότι το γλοιοσπόριο μπορεί να καταστρέψει τον ελαιόκαρπο ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί η δακοπροσβολή. Χωρίς να πάει, δηλαδή, πρώτα ο δάκος και να τον τρυπήσει για την απόθεση των αβγών του. «Η “βούλα” είναι δευτερογενής προσβολή μετά την προσβολή του ελαιοκάρπου από τον δάκο. Δηλαδή, για να υπάρξει, πρέπει να προηγηθεί η προσβολή από τον δάκο. Το γλοιοσπόριο δρα “αυτοβούλως”. Δε χρειάζεται δηλαδή να έχει προηγηθεί προσβολή από τον δάκο ή από κάποιο άλλο έντομο. Μπορεί να δράσει από μόνο του και να περάσει μέσα στον καρπό και να τον σαπίσει χωρίς να υπάρχει τρύπα, εφόσον οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι κατάλληλες όπως και ήταν το 2019, και είναι ένα από τα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά την παραδοχή ότι και εκεί οφείλεται η ποσοτική υστέρηση και η ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής στην Κρήτη τη χρονιά που μας πέρασε...».

Επίσης, ο κ. Αυγουλάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «το γλοιοσπόριο συνήθως προσβάλλει τον ώριμο καρπό. Και μπορεί να προσβάλει και τον ανθό της ελιάς κατά το στάδιο της ανθοφορίας...».

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, εξάλλου, υπήρξαν και μερικοί ακόμα άλλοι “σαπροφυτικοί οργανισμοί” που ήταν όμως δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης και μέλος της Επιτροπής ξεκαθάρισε χθες ότι στις 25 και στις 27 Φεβρουαρίου θα οργανώσει σε παγκρήτιο επίπεδο σχετικές ημερίδες για να αναλυθούν όλοι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. «Θα οργανωθούν διάφορες ημερίδες στην Κρήτη για τον δάκο και τους μύκητες, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον», είπε χθες στην εφημερίδα μας ο κ. Αυγουλάς.

Πολύ προσεκτικά τα βήματα

Χθες, εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Αυγουλάς ως πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε, όπως και όλα τα άλλα μέλη, ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, οι δύο βδομάδες που απομένουν, θα αφιερωθούν στη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε από προσωπικό ενδιαφέρον και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την απόλυτα θετική του θέση για την αναγκαιότητα όλης αυτής της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επισημαίνει πάντοτε πως και στο παρελθόν ένας ανάλογος φάκελος για τον περονόσπορο στην Κρήτη ήταν το εργαλείο εκείνο με το οποίο κατάφεραν οι αμπελουργοί να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Ε.Ε.

«Μην ξεχνάτε ότι είναι επίπονη και η επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων μας πρέπει και θα εντοπιστεί εκεί. Εμείς εξετάζουμε ακόμα και τον παράγοντα “γήρανση των φύλλων της ελιάς”, διότι και αυτός είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς, επομένως και στη δακοπροσβολή», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Κρήτη, Χρήστος Αυγουλάς.

Από ’κει και πέρα, ο Μάρτιος θα αφιερωθεί στο γράψιμο της μελέτης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ο πιο επίμοχθο θέμα. «Πρέπει να γίνει σύνθεση όλων των επιμέρους θεμάτων. Και μάλιστα σήμερα (σ.σ. χθες) μοιράσαμε και δουλειά μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το τι θα γράψει ποιος. Ήδη 15 μέρες πριν είχαμε κάνει τον διαχωρισμό της μελέτης του φακέλου σε κεφάλαια»

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Αυγουλάς αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή θα έρθει στην Κρήτη, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Καταιγιστικές εξελίξεις στο «θρίλερ» του λογιστή στη Σητεία

Διώκονται για κακουργήματα οι πελάτες του λογιστή…

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αύξηση θερμοκρασίας -Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης…

Tι αναφέρει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης

Θαλάσσια ρύπανση στην Αμμουδάρα

Επιμελήθηκε το περιστατικό το λιμενικό σώμα

Έσπασαν σε αρκετές περιοχές τα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών…

Κοντά στους 41 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία

Αυτές είναι οι 115 παραλίες που ανοίγουν στην Κρήτη

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες

Εκκρεμούσε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης για ληστεία

Συνελήφθη το πρωί στο Ηράκλειο

ΙΤΕ: Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο Ηράκλειο εξαιτίας…

Τι δείχνει η έρευνα σε επτά Ευρωπαϊκές Πόλεις

Κορωνοϊός: Οι Αισθητικοί της Κρήτης έχουν την κατάρτιση…

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους – «Η αισθητική πάνω απ’ όλα είναι υγεία»

Η Air France ξεκινά πτήσεις προς Ηράκλειο τον Ιούνιο

Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών

83χρονη βγήκε να μαζέψει σαλιγκάρια και δεν ξαναγύρισε…

Την τελευταία της πνοή άφησε στο χωράφι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.