Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΛάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής

Λάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής

Κρήτη | 14/02/2020 - 15:02
Λάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι» της καταστροφής
Η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο.

Και στον υπόλοιπο μέγα βαθμό, η προσβολή είναι από τη σαποβούλα, που πέρασε στον ελαιόκαρπο μέσω των δειγμάτων του δάκου» 

Ένα ποσοστό που δεν το λες και λίγο, αφού δεν πέφτει κάτω από το 15 με 20%, καταλαμβάνει ο μύκητας “γλοιοσπόριο” στα αίτια της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης.

Αυτό το νέο στοιχείο προκύπτει από το νέο πόρισμα που εκδόθηκε για λογαριασμό της Ομάδας Εργασίας Κλιματικής Αλλαγής τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα.

Η διαφορά με τα άλλα πορίσματα που ήδη έχουν ανακοινώσει η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” είναι ότι, εδώ, το γλοιοσπόριο εμφανίζεται να συμμετέχει σημαντικά στην τεράστια καταστροφή, σε σχέση με τα προηγούμενα. Ωστόσο, σε όλα τα πορίσματα, ο δάκος εμφανίζεται να είναι ο “μεγάλος ένοχος” της καταστροφής, με τον μύκητα “βούλα” να κατέχει τη δεύτερη θέση, αλλά σε αντίθεση με το γλοιοσπόριο να είναι ένας μύκητας που εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον δάκο!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, αποκάλυψε τα πρώτα συμπεράσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία και του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

«Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα στις αναλύσεις των δειγμάτων που με πρωτοβουλία της Επιτροπής απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια Φυτοπαθολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο. Και στον υπόλοιπο μέγα βαθμό, η προσβολή είναι από τη σαποβούλα, που πέρασε στον ελαιόκαρπο μέσω των δειγμάτων του δάκου.

Αρχικό, δηλαδή, σημαντικό αίτιο ο δάκος. Δευτερογενές αίτιο, μέσω των νυγμάτων του δάκου, η “βούλα” και ακολουθεί σε ένα ποσοστό 15 με 20% η προσβολή από το γλοιοσπόριο».

Αναφορικά εξάλλου με τα προηγούμενα πορίσματα, ο Χρήστος Αυγουλάς επισημαίνει ότι «σε κείνα τα δείγματα η συμμετοχή του γλοιοσπορίου ήταν μικρή. Σε μας, μεσοσταθμικά, έδειξαν την προσβολή του 15 με 20%, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα δείγματα αυτά προέρχονται από ελαιώνες και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση. Τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά από την εξέταση και μερικών δειγμάτων που υπολείπονται ακόμα για να εξεταστούν. Το σύνολο όμως των δειγμάτων θα είναι 20.

Αλλά τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη είναι αντιπροσωπευτικά και αποτελούν τα περισσότερα σε αριθμό από τα δείγματα που θα εξεταστούν συνολικά. Και να αλλάξει κάτι, η αλλαγή θα είναι ανεπαίσθητη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Κλιματική Αλλαγή στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, ο κ. Αυγουλάς ξεκαθαρίζει προς την εφημερίδα μας αυτό που η “Νέα Κρήτη” είχε εγκαίρως γράψει... Ότι δηλαδή οι μεγάλες οξύτητες δεν προκαλούνται από τον δάκο. «Το γλοιοσπόριο είναι ένας παράγοντας που ευθέως συμβάλλει στην αύξηση της οξύτητας. Επηρεάζει δραστικά και σημαντικά την ποιότητα του ελαιολάδου, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι επηρεάζει και την ποσότητα...».

Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα έχουν πει μέχρι τώρα στη “Νέα Κρήτη” άλλοι συνάδελφοί του, ο εν λόγω επιστήμονας καταθέτει την άποψη ότι το γλοιοσπόριο μπορεί να καταστρέψει τον ελαιόκαρπο ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί η δακοπροσβολή. Χωρίς να πάει, δηλαδή, πρώτα ο δάκος και να τον τρυπήσει για την απόθεση των αβγών του. «Η “βούλα” είναι δευτερογενής προσβολή μετά την προσβολή του ελαιοκάρπου από τον δάκο. Δηλαδή, για να υπάρξει, πρέπει να προηγηθεί η προσβολή από τον δάκο. Το γλοιοσπόριο δρα “αυτοβούλως”. Δε χρειάζεται δηλαδή να έχει προηγηθεί προσβολή από τον δάκο ή από κάποιο άλλο έντομο. Μπορεί να δράσει από μόνο του και να περάσει μέσα στον καρπό και να τον σαπίσει χωρίς να υπάρχει τρύπα, εφόσον οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι κατάλληλες όπως και ήταν το 2019, και είναι ένα από τα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά την παραδοχή ότι και εκεί οφείλεται η ποσοτική υστέρηση και η ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής στην Κρήτη τη χρονιά που μας πέρασε...».

Επίσης, ο κ. Αυγουλάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «το γλοιοσπόριο συνήθως προσβάλλει τον ώριμο καρπό. Και μπορεί να προσβάλει και τον ανθό της ελιάς κατά το στάδιο της ανθοφορίας...».

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, εξάλλου, υπήρξαν και μερικοί ακόμα άλλοι “σαπροφυτικοί οργανισμοί” που ήταν όμως δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης και μέλος της Επιτροπής ξεκαθάρισε χθες ότι στις 25 και στις 27 Φεβρουαρίου θα οργανώσει σε παγκρήτιο επίπεδο σχετικές ημερίδες για να αναλυθούν όλοι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. «Θα οργανωθούν διάφορες ημερίδες στην Κρήτη για τον δάκο και τους μύκητες, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον», είπε χθες στην εφημερίδα μας ο κ. Αυγουλάς.

Πολύ προσεκτικά τα βήματα

Χθες, εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Αυγουλάς ως πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε, όπως και όλα τα άλλα μέλη, ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, οι δύο βδομάδες που απομένουν, θα αφιερωθούν στη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε από προσωπικό ενδιαφέρον και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την απόλυτα θετική του θέση για την αναγκαιότητα όλης αυτής της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επισημαίνει πάντοτε πως και στο παρελθόν ένας ανάλογος φάκελος για τον περονόσπορο στην Κρήτη ήταν το εργαλείο εκείνο με το οποίο κατάφεραν οι αμπελουργοί να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Ε.Ε.

«Μην ξεχνάτε ότι είναι επίπονη και η επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων μας πρέπει και θα εντοπιστεί εκεί. Εμείς εξετάζουμε ακόμα και τον παράγοντα “γήρανση των φύλλων της ελιάς”, διότι και αυτός είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς, επομένως και στη δακοπροσβολή», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Κρήτη, Χρήστος Αυγουλάς.

Από ’κει και πέρα, ο Μάρτιος θα αφιερωθεί στο γράψιμο της μελέτης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ο πιο επίμοχθο θέμα. «Πρέπει να γίνει σύνθεση όλων των επιμέρους θεμάτων. Και μάλιστα σήμερα (σ.σ. χθες) μοιράσαμε και δουλειά μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το τι θα γράψει ποιος. Ήδη 15 μέρες πριν είχαμε κάνει τον διαχωρισμό της μελέτης του φακέλου σε κεφάλαια»

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Αυγουλάς αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή θα έρθει στην Κρήτη, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αμετανόητοι: Πιάνουν το τιμόνι μετά από αλκοόλ πολλοί Κρητικοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 38χρονος που άνοιξε…

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή

Λασίθι: Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ντόπιων από Αμερικανούς πεζοναύτες…

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αντίστασης»

Φοιτητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Δε με έλεγξε κανείς για…

Απροετοίμαστη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.