Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία

Κρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία

Κρήτη | 08/04/2020 - 17:01
Κρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία
Τι αναφέρει η Ελίνα Παπαδάκη

Από τη μακρινή Ταϊβάν, τη χώρα υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού- παρά το γεγονός ότι παραμένει αποκλεισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η Ηρακλειώτισσα Ελίνα Παπαδάκη στέλνει την αγάπη της στην Ελλάδα και μας εξηγεί, μέσα από την καθημερινότητα της, πώς κατάφεραν να αντισταθούν σθεναρά στον Covid-19.

Η βιωματική εξιστόρηση της 30χρονης, η οποία εργάζεται ως δασκάλα θεάτρου σε ένα από τα μεγαλύτερα international σχολεία της Ταιβάν, επιβεβαιώνει ότι η πειθαρχία είναι ισχυρό όπλο κατά του ιού. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται ως ανάχωμα εξάπλωσης του ιού ταιριάζειταμάμ με την ιδιοσυγκρασία των Ταϊβανέζων που περιγράφονται ως ανέκφραστοι και εσωστρεφείς. Αυτό αναμφίβολα καθιστά άθλο όσα έχουν επιτύχει οι αλέγροι Έλληνες, οι οποίοι είναι εξωστρεφείς, διαχυτικοί, αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Η Ελίνα Παπαδάκη είναι ένα ανήσυχο και ασυμβίβαστο πνεύμα. Και στα εργασιακά της. Η κατάσταση στην Ελλάδα την είχε απογοητεύσει. Εργασιακή εκμετάλλευση, μισθός ψίχουλα, δεν φοβήθηκε όμως να αναζητήσει την τύχη της αλλού. Και δικαιώθηκε!

Μας μιλάει για τη ζωή της στην Ταιβάν εν μέσω πανδημίας και μας παραθέτει, όπως λέει, την εμπειρία της μέσα από το δικό της πρίσμα αλήθειας. Νιώθει ασφαλής στη χώρα που ζει και εργάζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και θεωρεί ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πολίτες της και βρίσκεται αρκετά κοντά τους.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω και ακούγεται τόσο στα media ως η χώρα που αντιστέκεται στον ιό. Η κυβέρνηση φροντίζει και οι πολίτες την ακούνε. Θυμάμαι το σχολείο μας έστειλε γράμμα στην πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με ένα ζήτημα και εκείνη απάντησε εντός ολίγων ημερών σε όλες τις ερωτήσεις. Ερχόμενη από την Ελλάδα η εύκολη αυτή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών μου φάνηκε εξωπραγματική. Μπορεί και να κάνω λάθος».

Κεφάλαιο “Lockdown”

Όπως λέει, τα σχολεία έκλεισαν μόλις για δύο εβδομάδες στις αρχές Φεβρουαρίου. «Έκτοτε όλα δουλεύουν κανονικά. Μέτρα έχουν ληφθεί πάμπολλα ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλα».

Εξηγεί ότι η χώρα αρχικά είχε ελάχιστες περιπτώσεις νοσούντων, όμως επειδή δεν είχε κλείσει ακόμα τα σύνορα, υπήρξαν περιπτώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων με συνέπεια να αυξηθούν τα περιστατικά και να κλείσουν τα σύνορα ως αναγκαίο μέτρο. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε Ταϊβανέζους ή ξένους με βίζα εργασίας και για όλους

η 14ημερη καραντίνα είναι υποχρεωτική.

Κεφάλαιο “Μάσκες”: υποχρεωτική χρήση στα μέσα μεταφοράς

Η Ελίνα Παπαδάκη εξηγεί ότι οι μάσκες αποτελούν μέρος της κουλτούρας των Ταϊβανέζων. Πριν την πανδημία του Covid-19. Ίσως έπαθαν και έμαθαν λόγω …Κίνας.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ταϊβάν, πολύ πριν τον ιό, θυμάμαι ανθρώπους με μάσκες στο δρόμο. Πολλοί τις φορούσαν είτε από άποψη και μόδα, είτε όταν αρρώσταιναν, ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια σε άλλους, είτε από συνήθεια ή φόβο να μην κολλήσουν κάτι, είτε λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μετά τον ιό, όλοι έτρεξαν να αγοράσουν μάσκες χειρουργικές. Η κυβέρνηση για να ελέγξει την κατάσταση ανακοίνωσε ένα σύστημα αγοράς. Κάθε φαρμακείο είχε και έχει συγκεκριμένο αριθμό χειρουργικών μασκών και οι πολίτες μπορούσαν να αγοράσουν μόνο δύο την εβδομάδα και τώρα πλέον τρεις την εβδομάδα, πηγαίνοντας στο φαρμακείο με την ιατρική τους κάρτα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού της κάρτας τους (άρτιος ή περιττός)».

Δηλαδή μονά-ζυγά και στις μάσκες. Περιγράφει ότι με την σχετική ανακοίνωση, σχηματίζονταν ουρές έξω από τα φαρμακεία, πριν ακόμα ανοίξουν.

Τώρα πλέον οι πολίτες μπορούν να τις προ αγοράσουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της της NHI (National Health Insurance Administration Ministry of Health and Welfare). Και πάλι μιλάμε για τρεις μάσκες. Μάλιστα, από τις 4 Απριλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μασκών σε μετρό και λεωφορεία αλλιώς ο πολίτης «τρώει» πόρτα. «Κατά τη γνώμη μου απαραίτητο μέτρο καθώς η Ταιβάν είναι μια χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό και δυστυχώς δεν διαθέτει το καλύτερο μετρό (MRT) του κόσμου με αποτέλεσμα καθημερινά πολίτες να συνωστίζονται στα τρένα σε πολύ κοντινές αποστάσεις για να πάνε στις δουλειές τους, ιδιαίτερα σε γραμμές όπως η Brown Line που είναι και η παλαιότερη και έχει τα μικρότερα τρένα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που η Ταιβάν δεν έχει φροντίσει ακόμα και θα έπρεπε. Είμαι από τους άτυχους που παίρνουν τη γραμμή αυτή για να πάω στην δουλειά μου καθώς και χιλιάδες άλλοι πολίτες. Κάθε πρωί είναι πιθανό να χάσεις και ένα και δύο τρένα καθώς δεν χωράς να μπεις. Αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητο ήταν να παρθεί το μέτρο αυτό. Το καλό είναι ότι ακόμα και πριν, οι άνθρωποι φοράνε μάσκες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο δρόμο. Είναι κάτι που υπάρχει στην κουλτούρα, στη φιλοσοφία και στην καθημερινότητα τους. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι εργαζόμαστε με μάσκες».

Θερμικές κάμερες για θερμομέτρηση…

Η Ελίνα περιγράφει ότι για να μπουν στο σχολείο όπου εργάζεται, ψεκάζονται με αντισηπτικό σπρέι και τους μετράνε τη θερμοκρασία.

«Το ίδιο συμβαίνει και πριν οι μαθητές μεταβούν στην καφετέρια του σχολείου για μεσημεριανό φαγητό. Ένας προς έναν θερμομετρείται και απολυμαίνεται. Αρχικά η μέτρηση γινόταν με γρήγορα ηλεκτρονικά θερμόμετρα, τώρα όμως με θερμική κάμερα που περνώντας από μπροστά της μετράει τη θερμοκρασία σώματος. Την εβδομάδα αυτή μάλιστα, εγκαθιστούν ultraviolet lights σε όλες τις αίθουσες τους σχολείου!».

Σε θερμομετρούν και σε ψεκάζουν παντού

Ανάλογη διαδικασία, θερμομέτρηση και… ψέκασμα, ακολουθείται σε πολλά ακόμα μέρη, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ. «Ακόμα και στις εισόδους πολυκατοικιών για να μπεις στο σπίτι σου».

Αντισηπτικά υπάρχουν! Ένα πακέτο χαρτί υγείας ανά άτομο

Στα σούπερ-μάρκετ της Ταιβάν δεν γίνεται πανζουρλισμός. Προς αποφυγή καταστάσεων που συνέβησαν σε άλλες χώρες, υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν: χαρτί υγείας ένα πακέτο ανά άτομο.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.