Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κακά τα... μαντάτα: Ο καφές κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Κακά τα... μαντάτα: Ο καφές κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Διάφορα | 18/01/2019 - 07:59
Κακά τα... μαντάτα: Ο καφές κινδυνεύει με εξαφάνιση;
Νέα έρευνα δείχνει πως 3 στα 5 άγρια είδη καφέ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Για τους λάτρεις του καφέ, πόσο μάλλον για όσους ασχολούνται επαγγελματικά μ’ αυτό το κομμάτι, η παρακάτω είδηση προκαλεί… πανικό!

Τρία στα πέντε άγρια είδη του φυτού του καφέ (περίπου το 60%) κινδυνεύουν να εξαφανισθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, των ασθενειών και της αποψίλωσης των δασών, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια της προσφοράς του αγαπημένου ροφήματος όλης της ανθρωπότητας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν γνωρίζουν ότι για τα τόσα είδη και γεύσεις καφέ που υπάρχουν, χρησιμοποιούνται μόνο δύο ποικιλίες, η Arabica και η Robusta. Η πρώτη είναι πιο ευάλωτη στις υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η δεύτερη στην ξηρασία.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια καφέδες καταναλώνονται κάθε μέρα και η ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ βιομηχανία του καφέ εξαρτάται από τις άγριες ποικιλίες στη φύση για να διατηρήσει τις δύο κυρίαρχες εμπορικές ποικιλίες Arabica και Robusta, επιτρέποντας την ομαλή προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές απειλές.

Αν και αρκετές άγριες ποικιλίες δεν έχουν καλή γεύση για ρόφημα, διαθέτουν πολύτιμα γονίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καλλιεργητές -μετά από διασταύρωση- στις εμπορικές ποικιλίες. Οι περισσότερες άγριες ποικιλίες καφέ υπάρχουν σε απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιολόγησαν την κατάσταση των 124 γνωστών ποικιλιών καφέ και βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Από αυτές, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 (μεταξύ των οποίων η διάσημη ποικιλία Arabica) θεωρούνται απειλούμενες, ενώ οι υπόλοιπες 22 ευάλωτες.

Επίσης 35 είδη καφέ δεν αντιμετωπίζουν απειλές, ενώ ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για 14 άλλα είδη. Το 28% των άγριων ειδών καφέ μεγαλώνουν έξω από προστατευμένες περιοχές και μόνο για τις μισές ποικιλίες έχουν διατηρηθεί σπόροι σε ειδικές «τράπεζες».

«Αν δεν υπήρχαν τα άγρια είδη καφέ, δεν θα μπορούσαμε να πίνουμε σήμερα τόσο καφέ παγκοσμίως. Επειδή αν δει κανείς την ιστορία της καλλιέργειας του καφέ, έχουμε χρησιμοποιήσει τα άγρια είδη για να κάνουμε βιώσιμες τις καλλιέργειες του καφέ», ανέφερε υπεύθυνος ερευνητής δρ 'Ααρον Ντέιβις των Κήπων Kew.

Η Arabica, που αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, υπάρχει σε άγρια κατάσταση μόνο σε δύο χώρες, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν. Ο φυσικός πληθυσμός των δέντρων της αναμένεται να μειωθεί έως κατά 50% έως το 2088.

Οι επιστήμονες καθησύχασαν πάντως πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ξεμείνουν οι άνθρωποι από καφέ. Όμως μακροπρόθεσμα, αν η βιοποικιλότητα του καφέ μειωθεί δραματικά, ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός για τους καλλιεργητές καφέ (στην Αιθιοπία το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει από τον καφέ), για τη βιομηχανία και για τους καταναλωτές.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διάφορα

Σούπερ δροσερό γλυκάκι ψυγείου!

Μια υπέροχη συνταγή με ένα σούπερ δροσερό γλυκάκι!

Ο Σήφης συμβουλεύει: «Κοπέλια τα πράγματα είναι σοβαρά…

Ένα χιουμοριστικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σήφη που μιμείται τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο γνωστό σποτάκι κατά του κορωνοϊού.

Η viral Κύπρια πεθερά ξαναχτυπά!

Η Κύπρια πεθερά που έχει σπάσει τα κοντέρ του you tube και έχει γίνει viral σε όλα τα social media, επέστρεψε με νέα επεισόδια!

Άνδρας οδηγεί με τα... πόδια – Θα τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης

Διέγραψε το βίντεο που είχε ανεβάσει στο προφίλ του στο Facebook

Γρανίτα σοκολάτα για… μεγάλα παιδιά

Μια νηστίσιμη γρανίτα που μπορούν να απολαύσουν - κυρίως - οι μεγάλοι!

Όλα αυτά που τρώγαμε με μανία μικροί και δεν υπάρχουν πια…

Ήσουν πιτσιρίκι. Έτρεχες στο περίπτερο και ξόδευες όλο σου το χαρτζιλίκι σ’ αυτά.

Κακά τα... μαντάτα: Ο καφές κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Νέα έρευνα δείχνει πως 3 στα 5 άγρια είδη καφέ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

NASA: Η πρώτη... σέλφι του Insight από τον πλανήτη Άρη

Στο Twitter δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του - Πώς έγινε η λήψη;

Η Ευρώπη κινδυνεύει να… ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι!

Προβλήματα δημιουργούνται στον εφοδιασμό τόσο της Heineken όσο και της Coca-Cola, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών να αντιμετωπίζουν έλλειψη CO2

Γιγάντιος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη

Θα είναι ορατός με γυμνό μάτι

Συστατικά των καλλυντικών που πρέπει να αποφεύγονται

Απαραίτητος ο εξονυχιστικός έλεγχος

Πέντε προϊόντα που δεν πρόκειται να ξαναφάς μόλις καταλάβεις…

Το φαγητό μας είναι γεμάτο με ένα σωρό άγνωστα και πιθανώς επικίνδυνα χημικά.

Ξέρετε γιατί οι κάδοι απορριμμάτων έχουν ρόδες;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.