Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη και τα Χανιά

Η ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη και τα Χανιά

Κρήτη | 14/12/2018 - 10:56
Η ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη και τα Χανιά
Γράφει ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ*

Τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι, όμως, ένας άνθρωπος την αξιόλογη δουλειά του οποίου παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και αρκετά χρόνια.

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 είδα τη νέα του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Ο αδερφός μου / My brother», που γυρίστηκε στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Και στη συνέχεια παρακολούθησα με ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό, τον ευρύ δημόσιο διάλογο που εύλογα αναπτύχθηκε για τη συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους και για τα μηνύματα που «εκπέμπει».

«Κλείνουν το μάτι στην αυτοδικία» οι κύριοι Παναγιώτης Παπουτσάκης και Θοδωρής Παπαδουλάκης, σεναριογράφοι της συγκεκριμένης ταινίας μικρού μήκους; Αυτή είναι η βασική ένσταση, όπως αποτυπώθηκε και εξακολουθεί ν’ αποτυπώνεται από πολίτες στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου.

Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω, να επιχειρηματολήσω επ’ αυτού, αλλά και ν’ αναφερθώ στην υφιστάμενη κατάσταση στα Χανιά και στο τι πρέπει να γίνει.

Η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: το δικαίωμα να μπορούμε όλοι, με αναπηρικό καροτσάκι ή χωρίς, να κινούμαστε ελεύθερα στην πόλη που ζούμε. Αφορά τα απλά, τα καθημερινά, τα αυτονόητα, που μόνο αυτονόητα δεν είναι. Αφορά, ένα πρόβλημα εξόχως κοινωνικό, που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που λειτουργούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που πράττουμε. Και αφορά, φυσικά, όλους τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς. Την Ελληνική Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους, που οφείλουν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, καθημερινά, χωρίς εξαιρέσεις. Για να μπει ένα τέλος στην καθημερινή ανομία και στην ατιμωρησία.

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και οι συνεργάτες του, με την ταινία τους, καταδεικνύουν με τρόπο έντονο το εν λόγω πρόβλημα. Με τρόπο βίαιο και σοκαριστικό, στην αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον θεατή. Τα συναισθήματα αλλάζουν, όταν διαπιστώνουμε ότι ο «απρόσωπος» νεαρός με την κουκούλα, το απειλητικό ταχύ βήμα και τον σιδερένιο λοστό στο χέρι, που καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά του, είναι ένας ανήλικος. Ένας έφηβος, το πρόσωπο του οποίου, βγαίνοντας από τη φυλακή όπου οδηγήθηκε, «προδίδει» μεταμέλεια, ενδεχομένως και ντροπή, ίσως επειδή έφερε σε δύσκολη θέση την οικογένειά του. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα αλλάζουν ακόμη περισσότερο όταν «ξετυλίγεται το κουβάρι» και αντιλαμβανόμαστε τους λόγους, που οδήγησαν τον συγκεκριμένο έφηβο σε αυτές τις πράξεις. Πράξεις καταδικαστέες. Χωρίς «όμως», «μα» και «αλλά». Ακόμη και αν κάποιοι εξ υμών «πιάσαμε» τον εαυτό μας να δικαιολογεί και να επιχαίρει για τη βία. Ανατριχιαστικό, αν το καλοσκεφθούμε, καθώς η αυτοδικία δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν είναι η λύση σε μία κοινωνία. Όμως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και οι συνεργάτες του, ανεξαρτήτως των συναισθημάτων που επιτυγχάνουν να προκαλέσουν στον καθένα από εμάς, δεν στέλνουν αυτό το μήνυμα. Η σύλληψη, άλλωστε, του νεαρού δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Είναι ένα δευτερεύον, αλλά επίσης ξεκάθαρο μήνυμα, που «στέλνει» η ταινία μικρού μήκους.

Το ζήτημα που θίγει «Ο Αδερφός μου» είναι, με άλλα λόγια, ένα θέμα πολιτισμού. Και στα Χανιά, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, τα δείγματα γραφής επί του προκειμένου, όχι μόνο δεν αποπνέουν πολιτισμό, αλλά είναι απογοητευτικά, αν όχι εξοργιστικά. Εξοργιστικά πρωτίστως για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολία στην κίνηση και νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια ή με υποτυπώδη πεζοδρόμια! Πεζοδρόμια αδιάβατα, σε δρόμους κεντρικούς και μη, εξαιτίας διαφόρων εμποδίων! Ράμπες και θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, όπου κάποιοι σταθμεύουν τα οχήματά τους αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες των πράξεών τους!

Στις 2 Νοεμβρίου 2018, σε άρθρο μου, με τίτλο «Δήμος Χανίων | Στρατηγικοί στόχοι και αυτονόητα», που δημοσιεύτηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, έγραφα: «Είναι αυτονόητο ότι τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι θα πρέπει ν’ απευλευθερωθούν από πάσης φύσεως παρανόμως υφιστάμενα εμπόδια. Προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα παντού».

Και επεσήμανα την ανάγκη να καταστεί ο Δήμος Χανίων, το συντομότερο δυνατόν, «ένας Δήμος φιλικός για όλους: για τους πεζούς, τα ΑμεΑ και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (ποδήλατο), με γενναίες αποφάσεις όπου και όταν χρειάζεται», αλλά και «ένας Δήμος με ποιοτικές υποδομές που θα διευκολύνουν και θ’ αναβαθμίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κάθε χρόνο, στοιχείο που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει για ν’ αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις κορεσμού και, τελικά, υποβάθμισης της ζωής μας».

Στα Χανιά, αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε αυτήν την άσχημη εικόνα θα πρέπει να κάνουμε πράξη τα αυτονόητα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ως ενεργός πολίτης, ως πολίτης των Χανίων και ως υποψήφιος δήμαρχος Χανίων θεωρώ τον συγκεκριμένο στόχο έναν από τους σημαντικότερους και τους κρισιμότερους. Είναι ένας στόχος πολιτισμού και ζωής. Ένας στόχος που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις του Δήμου ή αν μόνο οι ελεγκτικές αρχές κάνουν το έργο τους, γιατί οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορεί να είναι… παντού, καθημερινά. Μαζί με τα παραπάνω, απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς από τους πολίτες. Από όλους μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, όλοι μαζί πρέπει να τα καταφέρουμε. Για να πάψει, επιτέλους, ο Δήμος Χανίων ν’ ασχολείται με τα αυτονόητα.

* Ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης είναι υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Τέσσερις σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στα νότια της Κρήτης

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.