Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η σκανδαλώδης αδικία σε βάρος σχολείου των Χανίων

Η σκανδαλώδης αδικία σε βάρος σχολείου των Χανίων

Κρήτη | 04/12/2018 - 01:07
Η σκανδαλώδης αδικία σε βάρος σχολείου των Χανίων
Είναι πραγματικά μια από τις πιο χαρακτηριστικές αδικίες που έχουν γίνει σε σχολεία.

Πρόκειται για μια όμορφη ορεινή και  απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας της Κισάμου που απέχει 22 χλμ από το πιο κοντινό κέντρο, αυτό του Καστελίου και περίπου 60 χλμ από τα Χανιά.

Εκεί λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο που δέχεται παιδάκια από πάρα πολλές περιοχές, τα οποία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις διάρκειας μιας και μιάμισης ώρας για να πάνε σχολείο.

Αυτό λοιπόν το σχολείο που βρίσκεται στην ύπαιθρο, σε υψόμετρο περίπου 560 μέτρων, δεκάδες χιλιόμετρα δύσκολου δρόμου μακριά από κάποιο κέντρο, που παλεύει να κρατηθεί ζωντανό ως εστία εκπαίδευσης για 48 μαθητές, θεωρήθηκε ότι δεν είναι δυσπρόσιτο!

Πρόκειται για το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Έλους στην Κίσσαμο το οποίο παραδόξως με μια ακατανόητη απόφαση, αποχαρακτηρίστηκε από δυσπρόσιτο.

'Ετσι, οι αναπληρωτές οι οποίοι καλύπτουν τις θέσεις του σχολείου δεν έχουν πλέον το κίνητρο (του διπλασιασμού των μορίων τους) για να επιλέξουν να διδάξουν σε αυτό το απομακρυσμένο σχολείο κάτι που για αυτούς σημαίνει πολλά χιλιόμετρα διαδρομής μια και λόγω έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών αναγκάζονται να μένουν σε Κίσσαμο και Χανιά.

Έτσι το ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων από εκπαιδευτικούς θα μειωθεί και στο τέλος θα μηδενίσει με αποτέλεσμα το σχολείο να οδηγηθεί στον μαρασμό και να κλείσει.

Την ίδια ώρα η πιο κοντινή πόρτα μάθησης των παιδιών της επαρχίας θα κλείσει... 

Η περίπτωση του Έλους είναι πραγματικά μια από τις πιο χαρακτηριστικές αδικίες που έχουν γίνει σε σχολεία.

Αυτή την ευτράπελη απόφαση προσπαθούν εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και φορείς να ανατρέψουν από την πρώτη στιγμή απευθυνόμενοι σε όλους, Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια, την Διεύθυνηση Α' βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης, Υπ. Παιδείας. Η απάντηση; Μέχρι στιγμής καμία!

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα υπογραμμίστηκε για μια ακόμα φορά το παράλογο του αποχαρακτηρισμού του σχολείου του Έλους αλλά και το γεγονός ότι το θέμα δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι προτού αποκατασταθεί η αδικία.

Θοδωρής Σταθάκης, Δήμαρχος Κισσάμου

Καταθέσαμε στο Υπ. Παιδείας το σχετικό αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας καθώς το σχολείο πληροί τα κριτήρια του δυσπρόσιτου. Είναι απομακρυσμένη περιοχή, δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση και οι εκπαιδευτικοί ως εκ τούτου δεν έχουν κίνητρο να δηλώσουν το σχολείο για να καλύψουν οργανικές θέσεις. Είναι 48 παιδιά σε δημοτικό και νηπιαγωγείο. 

Οι μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο του Έλους προέρχονται από τις 8 τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Ινναχωρίου, από Στροβλές, Έλος, Βλάτος, Ρογδιά, Βάθη, Αμυγαλοκεφάλι, Κάμπος, Χρυσοσκαλίτισσα, όλος ο πρώην δήμος. Μιλάμε για μια κάλυψη απόστασης από 5 μέχρι 25 χιλιόμετρα. Το ίδιο το σχολείο απέχει περίπου 20 χλμ από το Καστέλι και 60 χλμ από τα Χανιά.

Εκπαιδευτικοί διανύουν καθημερινά 60 χλμ για να πάνε και 60 χλμ για να επιστρέψουν στα Χανιά γιατί ακόμα και στο Καστέλι υπάρχει πρόβλημα εύρεσης ενοικιαζομένων δωματίων, οπότε πολλοί αναγκάζονται να μείνουν Χανιά. Φανταστείτε να μην έχουν πλέον και τα κίνητρα με τα επιπλέον μόρια που δίνει το δυσπρόσιτο σχολείο. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του σχολείου και τη συρρίκνωσή του με ενδεχόμενη μη ύπαρξη εκπαιδευτικών το επόμενο έτος. 'Εχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές, αύριο που θα είμαι στην Αθήνα θα έχουμε πάλι συναντήση στο Υπ. Παιδείας για να δούμε τι θα γίνει. 

Σεραφείμ Ρίζος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων

Θεωρούμε ότι έχει γίνει μία καταφανέστατη αδικία εναντίον των παιδιών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία και εναντίον των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται διανύοντας καθημερινά πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να πάνε και να έρθουν από τη δουλειά τους. Τα σχολεία του Έλους στελεχώνονται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από εκπαιδευτικούς σκλάβους της εκπαίδευσης, που δουλεύουν σε συνθήκες κακοπληρωμένης ελαστικής εργασίας και είναι αναγκασμένοι καθημερινά να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για μία ολιγόμηνη σύμβαση εργασίας. Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες για την επιλογή να μην συμπεριλάβει το Έλος στα δυσπρόσιτα σχολεία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέχρι πέρσι το δημοτικό σχολείο Έλους και το νηπιαγωγείο συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο με τα δυσπρόσιτα. Είναι τα μοναδικά που φέτος αποχαρακτηρίστηκαν.

Θεωρούμε ότι είναι μία συνειδητή επιλογή που εντάσσεται μέσα σε μία πολιτική υποβάθμισης των επαρχιακών και των ολιγοθέσιων σχολείων και θα οδηγήσει σταδιακά στην υποστελέχωση τους και στο κλείσιμό τους. Ζητάμε να χαρακτηριστούν τώρα δυσπρόσιτα τα σχολεία του Έλους με ένα νέο ΦΕΚ το οποίο θα βγάλει η κυβέρνηση και μπορεί το Υπουργείο να το εκδώσει άμεσα με τον ίδιο τρόπο ακριβώς με τον οποίο χαρακτήρισε και τα σχολεία της Καντάνου.

Να σημειώσουμε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβαινε αν υπήρχαν μόνιμοι διορισμοί και τα κενά των σχολείων της επαρχίας καλύπτονταν από μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι από αναπληρωτές. Είναι απαραίτητοι οι διορισμοί.

Νεφέλη Σιουμάλα, Δασκάλα δημοτικού σχολείου Έλους

Το σχολείο ήταν από την αρχή στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Φέτος εντάχθηκαν και άλλα σχολεία στο νομό Χανίων στα δυσπρόσιτα, το οποίο είναι ευχάριστο και δικαίως έγινε. Ωστόσο το Έλος έμεινε εκτός και αυτό είναι μία κατάφωρη αδικία γιατί είναι σε δυσμενέστερη θέση από τα υπόλοιπα σχολεία.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν όλοι τι άλλαξε στο σχολείο μας; Δεν μετακινήθηκε προς τα Χανιά τα 120 χλμ παραμένουν, το μεγάλο υψόμετρο είναι αμετάβλητο, το οδικό δίκτυο είναι δύσκολο και επικίνδυνο ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο που γίνονται μέχρι και κατολισθήσεις, είναι ένα ολιγοθέσιο σχολείο όπως προείπαμε τριθέσιο εδώ και πολλά χρόνια και εξυπηρετεί μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή η οποία είναι και η ακριτική. Είμαστε 4 δάσκαλοι γιατί λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα, δυο νηπιαγωγοί και έχουμε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στο σχολείο μας.

Ως προς τον τόπο διαμονής μας, είμαστε μοιρασμένοι οι εκπαιδευτικοί στα Χανιά και στο Καστέλι γιατί στην περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια οπότε μετακινούμαστε με λίγα αμάξια. Δεν υπάρχουν ούτε μέσα μεταφοράς που να καλύπτουν την απόσταση προς το Έλος ούτε καν εντός του δήμου. Αυτή τη στιγμή το Έλος διαθέτει ένα από τα πιο δύσκολα εκπαιδευτικά κενά των Χανίων γιατί συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι δυσπρόσιτο. Ωστόσο δεν δίνεται το κίνητρο με διπλασιασμό των μορίων. 

Γιώργος Μαρτσάκης, Πρόεδρος Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων

"Βρισκόμαστε σε μία περιοχή από τις πιο όμορφες στο νομό μας που παράλληλα έχει κάποια χαρακτηριστικά που κάποιος θα μπορούσε να τα θεωρήσει αρνητικά. ΄'Ενα από αυτά είναι η απόσταση από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο ή έστω ένα μικρό. Το κοντινότερο μέρος που μπορεί να πάει κάποιος και να θεωρηθεί ως αστικό κέντρο είναι γύρω στα 40 - 42 χιλιόμετρα. Κάθε λεπτό που περνάει είμαστε χαρούμενοι για την επιλογή μας να κάτσουμε εκεί σαν γονείς και χαιρόμαστε περισσότερο που νέοι αποφασίζουν να φτιάξουν οικογένειες σε σημείο μάλιστα που ένα σχολείο που ήταν στα όρια του κλεισίματος, έχει καταλήξει να έχει 48 παιδιά. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για σχολείο της επαρχίας τη στιγμή που άλλα σχολεία κλείνουν.

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ένα βασικό που το αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι η απόσταση του σχολείου από τα δικά μας τα σπίτια. Τα παιδιά καθημερινά καλύπτουν μία απόσταση γύρω στη μιάμιση ώρα για να πάνε σχολείο και άλλη μιάμιση για να γυρίσουν πίσω. Και μόνο για αυτό το λόγο θα πρέπει όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο να νιώθουν ότι είναι ένας χώρος που τα καλύπτει και θα μπορούσε να είναι πρότυπο. Αντ΄ αυτού καθόμαστε και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σχολείο αυτό ώστε να μην κλείσει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα παιδιά από τη μιάμιση ώρα που κάνουν τώρα θα χρειαστούν μελλοντικά 2 ώρες δρόμο για να πάνε στο πλησιέστερο σχολείο. Κάτι που είναι δίκαιο και σωστό στο παίρνουν χωρις να εξηγούν το λόγο ενώ υπάρχει νόμος και ο νόμος εφαρμόζεται σε άλλα σχολεία και εμείς δεν έχουμε απάντηση για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε στο δικό μας σχολείο. Δεν έχουμε πάρει απάντηση, ενώ έχουμε απευθυνθεί σε τόσους. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο αλλά αυτή η κοροϊδία που έχουμε υποστεί φέτος μας αναγκάζει να φτάσουμε στα άκρα."

Αχιλλέας Ζορμπάς, Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων

"Ο αποχαρακτηρισμός από τα δυσπρόσιτα του σχολείου του Έλους, ενός σχολείου που πληροί τα κριτήρια, αποτελεί εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε μαρασμό, σταματά τη στελέχωση από τους αναπληρωτές οι οποίοι προσπαθούν να έχουν κίνητρα για να καλύπτουν τα κενά απομακρυσμένων σχολείων και στο τέλος οδηγεί στο κλείσιμο. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και ας πετάει το μπαλάκι στο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες κινήσεις στοχεύουν στο να κλείσουν μία σειρά από σχολεία της επαρχίας ολιγοθέσια ακριβώς επειδή για τις κυβερνήσεις αυτές αυτά τα σχολεία είναι κόστος σε εκπαιδευτικούς και κόστος σε υλικοτεχνική υποδομή." 

Γιώργος Τζανακάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους

"Ο αποχαρακτήρισμός του αποσκοπεί κατά τη γνώμη μας στην κατάργησή του σχολείου μελλοντικά. Ως πολιτιστικός σύλλογος έχουμε στείλει σχετικό έγγραφο σε όλους τους φορείς, στο οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκειά μας, όμως από κανέναν δεν πήραμε απάντηση.  Από τα Χανιά μέχρι την Κάνδανο είναι 54 χιλιόμετρα από το 'Ελος μέχρι τα Χανιά είναι 54 χλμ, η ίδια απόσταση. 540 υψόμετρο έχουμε εμείς 540 έχουν και αυτοί. Δηλαδή, επειδή πήγε ο πρωθυπουργός στην Κάντανο και τους έταξε, θα έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Καταγγέλουμε την περιφέρεια, την πρωτοβάθμια Χανίων και την περιφερειακή διεύθυνσης εκπαίδευσης επειδή δεν αντέδρασαν σωστά από την πρώτη στιγμή ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη."

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.