Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Ελλάδα, η Κρήτη & το ίντερνετ - Πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας

Η Ελλάδα, η Κρήτη & το ίντερνετ - Πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας

Κρήτη | 18/02/2020 - 13:57
Η Ελλάδα, η Κρήτη & το ίντερνετ - Πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας
Πώς η «επανάσταση» του διαδικτύου έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας σε όλους τους τομείς

Μέσα σε μια πενταετία έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε δεν είναι πια ο ίδιος, κάτι που το ζούμε πλέον καθημερινά, καθώς ακολουθούμε όλο και πιο πιστά τα ψηφιακά μονοπάτια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Η Κρήτη δε θα μπορούσε να βρίσκεται έξω από τον... χορό, καθώς η καθημερινότητά μας κινείται σε όλα τα επίπεδα σε διαδικτυακούς ρυθμούς, από την ενημέρωση και τη διασκέδαση, μέχρι την αλληλογραφία και τη ρύθμιση υποθέσεων με τις υπηρεσίες και γενικά το κράτος. Και βεβαίως, ζώντας στην εποχή των απόνερων του τσουνάμι της κρίσης, αλλάζουν και οι συνήθειές μας στην αναζήτηση του πιο οικονομικού και του πιο πρακτικού.

Έτσι, από την “επανάσταση” του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχεδόν έριξε την “ταφόπλακα στο μνήμα” του γραμματόσημου, φτάσαμε σε εκείνη των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν ακόμα πιο άμεση την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων ή αρχείων και από εκείνη των τηλεφωνικών επικοινωνιών με κινητά σε αυτή των οικονομικότερων μέσω πασίγνωστων και δημοφιλών εφαρμογών όπως το Skype ή το Viber.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς, από το 79,8% των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούσε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το 2014, το ποσοστό έπεσε στο 75,3% το 2018, την ώρα που η συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκτινάχτηκε από το 64,3% το 2014 στο 73,4% το 2018. Την ίδια στιγμή το 61,1% επέλεξε το 2018 να κάνει τηλεφωνήματα μέσω διαδικτύου, όταν πέντε χρόνια πριν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 45%.

Το ότι έχουμε μπει για τα καλά στην ψηφιακή επανάσταση το αποδεικνύουν όλα τα στατιστικά μεγέθη. Το 2014, πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες αναζητούσε μέσω διαδικτύου το 82,3%, ενώ το 2018 το ποσοστό αυτό ήταν 89,4%. Αντίστοιχη η εικόνα και στη μεταφόρτωση, το γνωστό downloading εφημερίδων και περιοδικών, με τα ποσοστά αντίστοιχα στο 84,9% και στο 87,1%.

Εντυπωσιακή είναι όμως η αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε το διαδίκτυο για τις διακοπές μας, καθώς, από το 29,7% των Ελλήνων που έκανε χρήση ιντερνετικών υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα, το ποσοστό εκτινάχτηκε μέσα σε μια τετραετία στο 40,2%. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, καθώς από το 55,7% των Ελλήνων που αναζήτησε μέσω ιντερνέτ κάποια πληροφορία ή έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας το 2015, οι αντίστοιχοι χρήστες έφτασαν στο 65,2% το 2018.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ανοδική πορεία του διαδικτύου και σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως η εκπαίδευση ή η κατάρτιση, ακόμα και η διασκέδαση, όταν το 2014 το 52% έπαιζε ή άκουγε μουσική μέσω ιντερνέτ, ποσοστό που έκανε άλμα στο 74,7% το 2018.

Με δεδομένο τον όλο και πιο περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο μας, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέγραψαν άλλη μια εντυπωσιακή άνοδο, που αυτή τη φορά αναφέρεται στις τραπεζικές μας συναλλαγές, οι οποίες από το 20,8% που ήταν διαδικτυακές έφτασαν στο 37,8% από το 2014 ως το 2018.

Αυξητική - αν και όχι εντυπωσιακή - είναι και η αλλαγή της σχέσης μας με το Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάτι μάλλον λογικό, αφού, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, η διά ζώσης παρουσία, έστω και συμπληρωματικά, είναι απαραίτητη σε πολλές από τις συναλλαγές μας.

Η πλειονότητα κινείται σε ρυθμούς ιντερνέτ

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΕΛ.ΣΤΑΤ., αποδεικνύουν καθολικά το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πλειονότητα του πληθυσμού, και κυρίως των νέων, έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς της εποχής του ιντερνέτ τα τελευταία χρόνια. Η τάση είναι αυξητική, καθώς από το 2014, που το 63,3% του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ποσοστό αυτό έφτασε το 68,4% το 2017, ενώ ο αντίστοιχος πληθυσμός που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2014 ήταν 63,2%, φτάνοντας το 2018 το 72,2%. Αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες συσκευές ψηφιακής δικτύωσης και επικοινωνίας, το ποσοστό αυτό εύλογα εκτινάσσεται σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.

Ενδεικτικά, το 2013, το 89,2% είχε κινητό τηλέφωνο φτάνοντας το 2017 στο 90,9%, με την αναλογία με την κατοχή σταθερού τηλεφώνου να είναι για την ίδια περίοδο 81,6% και 85%.

Το διαδίκτυο μάς έχει κατακτήσει και στο σπίτι, καθώς, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από το 65,6% των Ελλήνων που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι του, το ποσοστό αυτό έφτασε το 2018 το 76,5%.

Από τις τάσεις αυτές δε θα μπορούσε να ξεφύγει το εμπόριο, που έχει πλέον μπει για τα καλά στη φάση της μεταλλαγής σε ηλεκτρονικό σε μεγάλο βαθμό. Η πορεία είναι πραγματικά εντυπωσιακή χρόνο με τον χρόνο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Από το 29,5% του πληθυσμού ηλικίας από 16 έως 74 ετών που χρησιμοποίησε το 2014 το διαδίκτυο για να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές, φτάσαμε στο 33,8% το 2015 και από εκεί, μετά από μια μικρή πτώση στο 32,8% το 2016 - ενδεχομένως και συνεπεία της μείωσης της αγοραστικής δύναμης - το ποσοστό έφτασε στο 36,4% το 2017 και στο 40,2% το 2018, οπότε και καταγράφηκαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Δικτυωμένοι στον ψηφιακό κόσμο

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου όπου τα πάντα συμβαίνουν σε χρόνους ασύλληπτους. Και την ίδια στιγμή, χάρη στις “έξυπνες” λεγόμενες συσκευές, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές γίνεται όλο και περισσότερος, με σημείο αναφοράς κυρίως τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μετατραπεί στον πιο πιστό μας... φίλο.

Σημεία των καιρών που έχουν αρχίσει να προβληματίζουν ειδικά όσον αφορά στους νέους, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποτε οι γονείς φώναζαν στα παιδιά να μπουν μέσα στο σπίτι μετά από πολύωρο εξαντλητικό παιχνίδι και πλέον τους φωνάζουν να βγουν από αυτό αφήνοντας επιτέλους στην άκρη τις συσκευές, είτε εκείνες είναι τηλέφωνα, είτε υπολογιστές, είτε κονσόλες παιχνιδιών, και να ασχοληθούν με τους φίλους με σάρκα και οστά, ή με το παιχνίδι όπως το αντιλαμβανόμασταν κάποτε. Και όχι βεβαίως πριν από τόσα πολλά χρόνια ώστε να αποτελεί ιστορία!

Ακόμα όμως και όταν οι νέοι - κυρίως γιατί το φαινόμενο αφορά σχεδόν σε όλους - αποφασίζουν να βγουν έξω, το θέαμα προκαλεί θλίψη: παρέες που μοιάζουν απομονωμένες στον κόσμο τους, με τον καθένα “κλεισμένο” στη συσκευή του να αποφεύγει την επαφή με τον αληθινό κόσμο, επιλέγοντας την εικονική πραγματικότητα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης... Συνυπολογιζομένων των απειλών που στοιχειώνουν τον διαδικτυακό κόσμο, το όλο θέμα έχει τόσες πολλές διαστάσεις, που είναι αδύνατον να μπορέσει κανείς να τις καλύψει σε ένα μεμονωμένο ρεπορτάζ... με την πληθώρα των στατιστικών να “φουντώνουν” τον προβληματισμό.

Με τη γλώσσα των αριθμών πάντα αποκαλυπτική, ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνδέονται στο Facebook κάθε λεπτό και αντίστοιχα 87.500 άνθρωποι “τιτιβίζουν” μέσω του Twitter μέσα σε 60 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, ενώ παράλληλα γίνονται 347.222 “χτυπήματα” - πάντα μέσα σε ένα λεπτό - στο Instagram και στο Τinder στο ίδιο χρονικό διάστημα 1,4 εκατομμύρια. Μέσα σε ένα λεπτό αποστέλλονται παγκοσμίως 18,1 τηλεφωνικά μηνύματα, ενώ στέλνονται 188 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά όσον αφορά στον χρόνο που αφιερώνουν οι κυβερνοναύτες του πλανήτη στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: τον περισσότερο χρόνο, 4 ώρες και 11 λεπτά, για τους Φιλιππινέζους, 3 ώρες και 12 λεπτά για τους Μεξικανούς και 3 ώρες και 11 λεπτά για τους κατοίκους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Μαλαισιανοί (3:09) και οι Νοτιοαφρικανοί (3:04), ενώ τις λιγότερες ώρες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης περνούν οι Ιάπωνες (μόλις 39 λεπτά), οι Γερμανοί (1:07), οι Νοτιοκορεάτες (1:11), οι Ολλανδοί (1:21) και οι Αυστραλοί (1:39). Ακολουθούν οι Πολωνοί (1:44), οι Ιταλοί (1:44), οι Καναδοί (1:49), οι Βρετανοί (1:53), οι Σουηδοί (1:54), οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ (1:57) οι Αμερικανοί (2:08), οι Ινδοί (2:30) και οι Σαουδάραβες με 2 ώρες και 57 λεπτά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.