Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΗ άνοδος και η πτώση της Creta Farms

Η άνοδος και η πτώση της Creta Farms

Κρήτη | 11/02/2020 - 19:08
Η άνοδος και η πτώση της Creta Farms
Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

«Η σημερινή συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρος. Τα θετικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από το χθεσινό Eurogroup συμπίπτουν με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της υπογραφής του πρώτου επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ. Η υπογραφή αυτή αποτελεί ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο της τράπεζας όσο και του ιδιώτη επενδυτή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο σίγουρα προμηνύει την είσοδο της Ελλάδας σε έναν κύκλο ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Ηταν μια ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου του 2016, τότε ακόμη που η Ελλάδα αποτελούσε κεντρικό θέμα του Eurogroup, και στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης προέβαινε στις παραπάνω δηλώσεις. Η υπογραφή αφορούσε τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΤΕπ και την Creta Farms –με υπογράφοντες από την πλευρά της ΕΤΕπ τον αντιπρόεδρό της Τζόναθαν Τέιλορ και από την πλευρά της Creta Farms τον πρόεδρό της Μάνο Δομαζάκη– για τη δανειοδότηση της δεύτερης από την πρώτη με 15,33 εκατ. ευρώ. Ηταν το πρώτο έργο που χρηματοδοτούσε το σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα και η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από πανηγυρική. Το πάρτι μετά τις υπογραφές μεταφέρθηκε στον παρακείμενο χώρο, στο Galaxy, με τους αδελφούς Δομαζάκη να είναι αγαπημένοι και περιχαρείς.

Ολα άλλαξαν

Κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, τίποτα δεν είναι πια ίδιο: ελάχιστα ασχολούνται με την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup, το υπουργείο έχει μετονομασθεί σε Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γ. Σταθάκης δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά ούτε και ο Τζ. Τέιλορ αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Ακόμη και το Galaxy έκλεισε προσωρινά πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε δίπλα του να λειτουργήσει το εστιατόριο Funky Gourmet. Ο Μάνος Δομαζάκης έχει να μιλήσει με τον αδελφό του Τάκη περίπου κάνα χρόνο και δεν είναι πλέον πρόεδρος της Creta Farms.

Η Creta Farms άραγε υπάρχει; Στην πραγματικότητα όχι, καθώς από τα τέλη της άνοιξης του 2019 υπολειτουργεί, ενώ, αν και όταν επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η συμφωνία εξυγίανσης που υπεγράφη αργά το βράδυ της Τρίτης, η Creta Farms δεν θα υπάρχει πια. Το ισχυρό –τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγους μήνες– σήμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα, όμως θα ανήκει πλέον στην εταιρεία Impala Hellas, συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου. Οσο για την ΕΤΕπ, τα μόνα χρήματα που μάλλον θα καταφέρει να λάβει πίσω είναι 383.283 ευρώ, και αυτά σε 40 τριμηνιαίες δόσεις, ενώ τα υπόλοιπα 14,9 εκατ. ευρώ –για τα οποία δεν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις– θα πρέπει να τα διεκδικήσει από τους αδελφούς Δομαζάκη.

Αυτή είναι μία μόνο και ίσως όχι η σημαντικότερη πτυχή στην «υπόθεση Creta Farms», ενδεικτική όμως των στρεβλώσεων, των ολιγωριών και των λανθασμένων χειρισμών που βαρύνουν πολλά εμπλεκόμενα μέρη και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περίφημη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι από τις συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms ύψους 162,94 εκατ. ευρώ, το διάδοχο σχήμα, η Impala Hellas, θα αναλάβει να πληρώσει 58,46 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 36% αυτών. Τα υπόλοιπα 104,48 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην παλιά εταιρεία, στην Creta Farms, και στην ουσία δεν θα πληρωθούν ποτέ. Και αυτό, όχι μόνο διότι το ενεργητικό που παραμένει στην Creta Farms και το οποίο βάσει της συμφωνίας θα ρευστοποιηθεί από ειδικό εντολοδόχο για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, είναι υποπολλαπλάσιο των 104,48 εκατ. ευρώ. Η λογιστική του αξία είναι 22,48 εκατ. ευρώ, αλλά η αγοραία, η πραγματική του εμπορική αξία εντέχνως έχει αποκρυβεί από το κείμενο της συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε (βρίσκεται πλέον στην ιστοσελίδα της Creta Farms) σε αντίθεση με όλα τα άλλα στοιχεία που αφορούν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό, παθητικό κ.ο.κ. Αυτή αναμένεται να αναγράφεται στα παραρτήματα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία και με βάση εκτιμήσεις κύκλων με γνώση της υπόθεσης, είναι στην ιδανικότερη περίπτωση μόλις 2 εκατ. ευρώ.

Το 64% συνολικό «κούρεμα» υποχρεώσεων της Creta Farms είναι αναμφίβολα ένα βαρύ τίμημα για όλους τους πιστωτές, από τράπεζες έως τον ΕΦΚΑ, αλλά δεν φανερώνει όλη την πικρή αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, δεν φανερώνει το 97,5% «κούρεμα» στις απαιτήσεις των προμηθευτών, που δεν είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις και αποτελούν την πλειονότητα. Από 23,95 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στη νέα εταιρεία μεταφέρονται μόνο 598.775 ευρώ, ενώ αντίστοιχου ύψους «κούρεμα» προβλέπεται και για τις οφειλές της Creta Farms προς ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κ.λπ. συνολικού ύψους 971.963 ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη εξόφληση από τη νέα εταιρεία μόλις του 39% των οφειλών (συνολικά δηλαδή 6 εκατ.) προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ και αυτή σε 180 δόσεις.

 «Βαθύ» κούρεμα

Την ώρα δε που αρκετές επιχειρήσεις αναζητούν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση έστω και με λιγότερο ευνοϊκούς όρους, η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της Creta Farms κατά 63%. Οι πιστώτριες τράπεζες δεν συνυπογράφουν απλώς τη συμφωνία, αλλά είναι αυτές που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή και καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό το τελικό κείμενο. Κατά πολλούς, μάλιστα, οι ευθύνες τους ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Προχώρησαν σε δύο αναδιαρθρώσεις δανεισμού της Creta Farms, μία το 2014 και μία το 2018. Στο πλαίσιο της τελευταίας αναδιαρθρώθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ και τότε είχε ενεχυριασθεί μόλις το 19% των μετοχών της εταιρείας, αν και τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά.

Οταν τον Ιούλιο του 2019 ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης αναλάμβανε πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Creta Farms, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα βρεθεί μια καλή λύση τόσο για τη συνέχιση της ύπαρξης της εταιρείας όσο και για την αποκατάσταση των κάθε λογής πιστωτών της. Τα γεγονότα τους διέψευσαν, όπως και τον κ. Σταθάκη τέσσερα χρόνια πριν.

Σε 11 χρόνια θα επιστρέψει στο 2018

Εντεκα ολόκληρα χρόνια θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου που θα περιληφθεί στα παραρτήματα της συμφωνίας εξυγίανσης, για να φτάσει η διάδοχος της Creta Farms στα επίπεδα πωλήσεων που είχε η εταιρεία το 2018. Σύμφωνα με τον τελευταίο γνωστό ισολογισμό της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας –ο οποίος λόγω των γνωστών γεγονότων δεν εγκρίθηκε ποτέ από γενική συνέλευση μετόχων και δεν έχει περιληφθεί στη συμφωνία εξυγίανσης–, το 2018 ο κύκλος εργασιών της Creta Farms είχε διαμορφωθεί σε 117,8 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2019 με βάση την πορεία της εταιρείας έως τον περυσινό Απρίλιο ήταν ότι θα «έτρεχε» με πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, στηριζόμενη και σε νέα προϊόντα, όπως ο προψημένος γύρος. Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι το ενδέκατο οικονομικό έτος –από την εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης– εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 130,63 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο έτος από την εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης προϋπολογίζονται πωλήσεις 46,66 εκατ.

Οι θέσεις εργασίας

Ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με την τύχη των εργαζομένων, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2018. Το 2018 απασχολούνταν 845 άτομα, ενώ από τη συμφωνία προκύπτει ότι πλέον απασχολούνται 584 εργαζόμενοι. Βάσει της συμφωνίας όλες οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μεταφέρονται στη νέα εταιρεία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού ο νέος ιδιοκτήτης όταν αποκτήσει τον έλεγχο αυτής. Πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι θέλει να εξορθολογίσει τη λειτουργία της. Σε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Impala Invest, θυγατρική της οποίας είναι η Impala Hellas, υποστήριξε, επίσης, ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει συγχώνευση με την άλλη εταιρεία αλλαντικών που ελέγχει, τη «Λακωνική Τροφίμων». Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2016 ο Δ. Βιντζηλαίος είχε αρχικά διεκδικήσει από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (του ομίλου Chipita) την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», ο σχεδιασμός προέβλεπε επίσης συγχώνευση της «Λακωνική Τροφίμων» με τη «Νίκας», κάτι που δεν συνέβη, αφού στη συνέχεια ο Σπ. Θεοδωρόπουλος συνέχισε μόνος του στην απόκτηση της «Νίκας». Για την ώρα, πάντως, στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί εδώ και μήνες να υπάρχουν λιγοστά προϊόντα της Creta Farms, αλλά τελευταία έχει ενισχυθεί η παρουσία των προϊόντων της «Λακωνική Τροφίμων».

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ηχητικό μήνυμα…

Θα μεταδίδεται από τα περιπολικά σε 10 γλώσσες

Οι πρώτες… καμπάνες στην Κρήτη: 44 οι παραβάτες στο νησί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νησί

20χρονος το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Ένας 20χρονος είναι το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Ο νεαρός άνδρας, αλβανικής καταγωγής, επέστρεψε από την Αγγλία, στην οικογένεια του στο Ηράκλειο.

Δείτε τα νέα Δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την Πέμπτη σε εφαρμογή

Με κλεμμένο φορτηγό έκλεψε 80 αρνιά

Η κλοπή έγινε στο Ρέθυμνο και ο δράστης συνελήφθη στο Ηράκλειο

Η Δημοτική Αστυνομία στη «μάχη» κατά του κορωνoϊού

Εντατικοί έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα

Ανοιχτό κομμωτήριο και καφετέρια παρά την απαγόρευση

Κρήτη: Δύο υπάλληλοι που εργάζονταν παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν, συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι επιχειρηματίες.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες & θυελλώδεις…

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη - Βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο

Κορωνοϊος: Στη ΜΕΘ ο Γερμανός Καθηγητής

Ήταν το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί- Σε καλή κατάσταση η 53χρονη από τη Σητεία

Κλαίει όλη η Παναγιά για την απώλεια του Γιάννη…

Συγκλονισμένο το χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδας από την απώλεια του Γιάννη Ταμιωλάκη

ΕΟΔΥ προς γιατρούς και νοσηλευτές: Αν δεν έχετε γάντια…

Ζητούν να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες

Απατεώνες εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμου για απολύμανση…

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ για για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους

Διασωληνωμένη και σε καταστολή η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου

Έχει ληφθεί ήδη δείγμα από την γυναίκα , το οποίο και έχει σταλεί για να διαπιστωθεί αν πάσχει από κορωνοϊό.

Τροχαίο στο ύψος του Αρίνα

Τραυματίστηκε δικυκλιστής

Ανάγκη για αίμα – Δείτε τα κέντρα αιμοληψιών στην Κρήτη

Θα λειτουργούν εκτός νοσοκομείων

Ιός της γρίπης: Δύο άτομα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…

Κανένας θάνατος μέχρι στιγμής στο νησί

Κορωνοϊός: Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ψωνίζουν και…

Νέοι άνθρωποι προχωρούν σε μία άκρως συγκινητική κίνηση

Επανασύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι μάνας τριών παιδιών

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.