Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓιατί κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα

Γιατί κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα

Κρήτη | 14/05/2018 - 12:55
Γιατί κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα
Την εξίσωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων καλείται να επιλύσει η ΡΑΕ

Την εξίσωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων καλείται να επιλύσει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Οι απανωτές συσκέψεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Αρχή με τη συμμετοχή όλων των κρίκων της ενεργειακής αλυσίδας (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έχουν αρχίσει να χτυπούν το καμπανάκι για την Κρήτη από φέτος, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται το 2020. Κατά πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είναι ότι το 2018 και υπό την προϋπόθεση της πλήρους διαθεσιμότητας όλων των μονάδων, το έλλειμμα θα φτάσει έως 25 MW, και το 2019 έως και 75 MW.

Χωρίς τη διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο (μικρή διασύνδεση) αλλά και χωρίς τις αναβαθμίσεις των μονάδων της ΔΕΗ, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα ισχύος θα φτάσει συνολικά τα 434 MW!

Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα χάσει ηλεκτρική ενέργεια από τις μονάδες που θα κλείσουν, την οποία προς το παρόν δεν γνωρίζουμε από πού θα πάρει.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι από το 2020 θα πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία για τον περιορισμό της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές για την οποία το νησί έχει πάρει εξαίρεση έως το 2019 (Οδηγία IED 2010/75/EE). Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι η χώρα μας κατέβαλε προσπάθεια εξαίρεσης από το Χειμερινό Πακέτο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Η υπόθεση, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, βρίσκεται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.

Οι φόβοι της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ αμφισβητεί ανοιχτά το χρονοδιάγραμμα για την ηλέκτριση του καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου το 2020, εκτιμώντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα με το σκεπτικό ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι ακόμη απροσδιόριστος.

Η Κρήτη διαθέτει τρεις σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας με 27 μονάδες σε όλο το νησί, συνολικής ισχύος 820 MW, σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά. Εάν μέχρι το 2020 δεν έχει επιτευχθεί η διασύνδεση με την Πελοπόννησο όπως εκφράζονται οι φόβοι, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε παράνομα με τον κίνδυνο επιβολής μεγάλων προστίμων, είτε η ΔΕΗ θα κληθεί να αναβαθμίσει τις μονάδες της. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της αγοράς, ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί να συμβεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία της να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των μονάδων της, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα έχουν ημερομηνία λήξης το 2024.

Τότε προγραμματίζεται το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, από το οποίο θα επωφεληθεί το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών καθώς θα περιορίσει την καταβολή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που σήμερα πληρώνει κάθε νοικοκυριό για να συντηρούνται οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Τότε, όμως, οι μονάδες αυτές θα τεθούν πρακτικά εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω εφαρμογής της Οδηγίας, απαιτείται η αναβάθμιση μονάδων συνολικής ισχύος 234 MW, γεγονός που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει την αναβάθμιση των αεροστροβίλων σε μονάδες της Κρήτης με κόστος μόλις 3-4 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει η ΔΕΗ.

Η αιχμή της Κρήτης το 2020 εκτιμάται σε 680 MW ισχύος και αφορά τις ώρες της νύχτας (μετά τις 9 μ.μ.) καθώς είναι ένα νησί με αυξανόμενη τουριστική κίνηση που ετησίως μεγαλώνει τις ανάγκες της.

Τα σπάνε ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector;

Τον γρίφο των διασυνδέσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος για την ασφάλεια και την επάρκεια της χώρας περιπλέκει η στάση του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με το μεγάλo πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector.

Πρόκειται για την ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (Κρήτη – Αττική) και Ευρώπης, συνολικής δυναμικότητας 2.000 MW, ένα έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και στο οποίο συζητείται να «κουμπώσει» η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να εφοδιάζεται με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς επίσης και από τις διαθέσιμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Για το έργο αυτό έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector, προκειμένου να υπάρξει από κοινού συνεργασία για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Το πάντρεμα αυτό έχει τις ευλογίες της ΡΑΕ, η οποία, κατά πληροφορίες, επιχείρησε να εντάξει σε αυτό μεγάλο ενεργειακό όμιλο της χώρας. Τελικά, ο φορέας υλοποίησης του έργου επέλεξε τον βέλγικο ΑΔΜΗΕ. Η Αρχή προωθεί το έργο αυτό βασιζόμενη στην εκτίμησή της ότι μόνο έτσι θα επισπευστούν οι χρόνοι ολοκλήρωσης της μεγάλης διασύνδεσης διασύνδεσης (2020). Εσχάτως, όμως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων φαίνεται ότι δοκιμάζονται, όπως προκύπτει και από το ύφος της επιστολής που απέστειλε πρόσφατα στη ΡΑΕ ο εκτελεστικός διευθυντής Νάσος Κτωρίδης. Το στέλεχος τoυ EuroAsia Interconnector αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του ΑΔΜΗΕ, αναφέροντας ότι αυτός μπλοκάρει την επίτευξη της συμφωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία προωθεί ένα αυτόνομο σχέδιο διασύνδεσης με χρηματοδότητηση ιδιωτικών κεφαλαίων, για το οποίο υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από δύο ελληνικές εταιρείες. Και ενώ η ΡΑΕ είχε δώσει περιθώριο για οριστικό ντιλ στα τέλη Απριλίου, τις προηγούμενες μέρες η πλευρά του EuroAsia Interconnector με επιστολή της προς τη ΡΑΕ επιβεβαιώνει ότι ο Διαχειριστής δεν ανταποκρίνεται στις συνεχείς οχλήσεις για συναντήσεις, παρά το γεγονός ότι από τις 20 Απριλίου έχει υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας μετόχων και πρόσκληση για συνάντηση προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η ΡΑΕ. «Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, παρά την υπενθύμιση που αποστείλαμε στις 26 Απριλίου, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά στην επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος…», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κτωρίδης.

Την υπόθεση παρακολουθεί από πολύ κοντά η ΡΑΕ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαβουλεύσεις τις προηγούμενες μέρες με την κυπριακή πλευρά αλλά και τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λόγοι των συγκρούσεων και να επιτευχθεί η γεφύρωση των διαφωνιών που αν συνεχιστούν κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεργασίας.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.