Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΕπικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;

Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;

Ελλάδα | 08/07/2018 - 22:06
Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;
Κατάλοιπα μη εγκεκριμένων κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζώα και ζωικά προϊόντα έδειξε έρευνα της EFSA

“Βόμβα” για όλο το μοντέλο που στηρίζει και προωθεί μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ως προς την υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο ζωικό κεφάλαιο και τα παράγωγα κτηνοτροφικά προϊόντων των 27 χωρών-μελών.

«Επιστροφή στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Αυτή είναι ή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση σε όλο αυτό το έγκλημα», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα Περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης, που αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι για όλα αυτά τα βαρέα μέταλλα στο κρέας, ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας έχει σχέση με τον τομέα των ζωοτροφών αλλά και του τρόπου ζωής και αναπαραγωγής των ζώων μας!

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσης, τα πρόσφατα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποκαλύπτουν συχνότατα κρούσματα υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο ζωικό κεφάλαιο και τα παράγωγα κτηνοτροφικά προϊόντα εντός Ε.Ε. Τα επικίνδυνα τοξικά μέταλλα κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας με τις ουσίες που απαντούν συχνότερα σε υπερβολικές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA κατάρτισε μια ετήσια κατάσταση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης σχετικά με την παρουσία καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και μη εγκεκριμένων ουσιών σε ζώα και ζωικά προϊόντα. Οι κατηγορίες που καλύφθηκαν από την παρακολούθηση ήταν τα βοοειδή, οι χοίροι, τα αιγοπρόβατα, τα άλογα, τα πουλερικά, τα κουνέλια, τα εκτρεφόμενα θηράματα, τα άγρια θηράματα, οι υδατοκαλλιέργειες, το γάλα, τα αβγά και το μέλι.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το έτος 2016 κατέδειξαν ότι τα χημικά στοιχεία, και ιδιαίτερα τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και ο χαλκός, κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα μη συμμορφούμενα δείγματα που υποβλήθηκαν στην EFSA από 27 κράτη-μέλη, αντιστοιχώντας στο 5,02% αυτών. Συνολικά, 1.131 από τα 710.839 δείγματα βρέθηκαν να μη συμμορφώνονται με τους κανονισμούς (σ.σ. δηλαδή το 0,31% όσων υποβλήθηκαν). Ως γνωστόν, το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. έχει θεσπίσει τα ανώτατα όρια των τιμών των στοιχείων που επιτρέπονται στα τρόφιμα, καθορίζοντας προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας αυτών των ουσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη μείωση των - υψηλών - επιπέδων του καδμίου στα λιπάσματα, προωθώντας παράλληλα τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή λιπάσματος και τη μείωση των αποβλήτων. Οι συζητήσεις σχετικά με την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων της αγοράς για τα λιπάσματα της Ε.Ε. - που ισχύουν από το 2003 - άρχισαν τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της EFSA αναφέρονται περιστατικά με υψηλές τιμές καταλοίπων στεροειδών σε χοίρους, βοοειδή, αιγοπρόβατα και υδατοκαλλιέργειες. Το 2016 αναφέρθηκαν υψηλότερες συχνότητες μη συμμορφούμενων δειγμάτων για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

«Φύγαμε από την παραδοσιακή κτηνοτροφία»

«Πανευρωπαϊκό» είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τον παιδοχειρουργό-εκπρόσωπο σε θέματα περιβάλλοντος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρη Πετράκη.

«Η καλλιέργεια των ζωοτροφών, όπως γίνεται, είτε λόγω των ψεκασμών στους αγρούς που παράγουν τη ζωοτροφή, είτε στη διαδικασία της αποξήρανσης, είτε στη διαδικασία της αποθήκευσης και της μεταφοράς και της μακροημέρευσης μέχρι να καταναλωθεί, δημιουργεί αυτά τα ζητήματα. Οι ζωοτροφές δεν είναι μόνο ο σανός. Είναι το καλαμπόκι. Είναι διάφοροι άλλοι σπόροι που έρχονται, και στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εισαγωγής ζωοτροφών. Μεταξύ αυτών, έρχονται και ολόκληρα καράβια με σόγια, που στη μεγαλύτερη ποσότητά της είναι μεταλλαγμένη. Αλλά αυτά όλα είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο. Είναι πολλά τα ζητήματα»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Πετράκης επισημαίνει: «Όταν ένα χόρτο ξεραίνεται, ανεβάζει το βάρος των ιχνοστοιχείων που έχει μέσα σαν κατάλοιπα σε σχέση με το αν ήταν σε χλωρή κατάσταση. Κι αυτό ισχύει γιατί, για να ξεραθεί ένα χόρτο ή ένας καρπός, πρέπει να χάσει το 40, το 50 ή το 60% του βάρους του. Και εκεί μέσα συμπυκνώνεται και το κατάλοιπο του φαρμάκου. Δηλαδή, το πρόβλημα που θα μεταφερθεί στο ζώο και κατά συνέπεια στο κρέας έχει να κάνει από τις ψεκασμένες με φυτοφάρμακα χορτολιβαδικές εκτάσεις που βγάζουν τις ζωοτροφές. Είναι από τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν στη συντήρηση των ξηρών καρπών και τα αντιμυκητιακά που βάζουν για να μη μουχλιάζουν τα καλαμπόκια και οι διάφοροι σπόροι που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις ζωοτροφές. Και είναι και από τη διαδικασία της αποξήρανσης. Κάθε διαδικασία αποξήρανσης ανεβάζει τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι βλαπτικοί και στα ζώα και στον καταναλωτή»...

Και προσθέτει, επίσης, ότι «από την άλλη μεριά, όλα τα φυτοφάρμακα έχουν μέταλλα, τα οποία μένουν σαν κατάλοιπα στην ξηρή τροφή. Επίσης, και τα εδάφη που καλλιεργούν έχουν μακροχρόνια αποθηκεύσει από προηγούμενες εντατικές χρήσεις φυτοφαρμάκων για δεκαετίες βαρέα μέταλλα, όπως αυτά που βρέθηκαν τώρα. Άρα το πρόβλημα, δυστυχώς, αφορά και τη χώρα μας αλλά και την Κρήτη, η οποία κάνει κάθε χρόνο τεράστιες εισαγωγές ζωοτροφών»...

Η μόνη λύση… «να ξαναγυρίσουμε στη φύση»

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως παραγωγοί και ως καταναλωτές; Ο παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος σε θέματα περιβάλλοντος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Πετράκης, απαντά: «Θα πρέπει να γίνεται ενίσχυση της ελεύθερης βόσκησης των αιγοπροβάτων. Η Κρήτη έχει 2,2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Αντιστοιχούν, δηλαδή, 4 αιγοπρόβατα στον κάθε Κρητικό. Και εμείς θα πρέπει να δούμε ποια φυσική τροφή είναι διαθέσιμη και να αναπτύξουμε την παραδοσιακή εκτροφή των ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών στα εδάφη μας»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος θεωρεί ως λανθασμένη την τακτική της τεχνητής αναπαραγωγής των ζώων. «Με τα σφουγγαράκια που βάζουν και με τις σπερματεγχύσεις, έχουμε αλλοίωση των ντόπιων φυλών, που τις καταργήσαμε και φέραμε κάποιες ξένες για να βγάζουν περισσότερο γάλα. Και αυτό έγινε προκειμένου να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επιδότηση. Γιατί έπρεπε το κάθε ζώο να βγάζει πάνω από 120 κιλά γάλακτος. Χάσαμε τα ντόπια μας ζώα. Φέραμε ξένες ράτσες, τα ταΐζουμε με εισαγόμενες ζωοτροφές κι έτσι η παραδοσιακή κτηνοτροφία στην Κρήτη χάθηκε. Και αυτό γιατί είναι το μοντέλο που προωθούν κύρια η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι οι πρώτες χώρες στην παραγωγή ζωοτροφών. Μέσα σε αυτό το μοντέλο υπάγεται να παίρνουν τα υπολείμματα από τα ξενοδοχεία, να βγάζουμε τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα και να τα μετατρέπουμε σε ζωοτροφές μέσα από χημικές επεξεργασίες και αποξηράνσεις»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.