Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα Καρναβάλια της Κρήτης - Το ... ταμείο και τα σχέδια !

Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα Καρναβάλια της Κρήτης - Το ... ταμείο και τα σχέδια !

Κρήτη | 21/02/2018 - 15:02
Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα Καρναβάλια της Κρήτης - Το ... ταμείο και τα σχέδια !
Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν να στηρίζουν τις δικές τους διοργανώσεις και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά...

Μια κλασική, σταθερή αξία, δίπλα σε κάποιες άλλες παραδοσιακές -αλλά κι αναδυόμενες- δυνάμεις... και το αποκριάτικο κολλάζ της Κρήτης για το 2018 είναι έτοιμο. Θα μελετηθεί καλά, θα αξιολογηθεί, θα αρχειοθετηθεί για λίγο, ώσπου θα ξαναβγεί στην επιφάνεια, όταν κι όποτε (ανάλογα το μέρος) ξεκινήσουν οι εντατικές προετοιμασίες για την επόμενη Αποκριά.

Μέχρι να' ρθει εκείνη η ώρα (αργεί, όμως οι πιο φανατικοί μασκαράδες μετρούν ήδη... αντίστροφα!), άνθρωποι που σήκωσαν αρκετό (ή και το μεγαλύτερο) βάρος  σε Καρναβάλια της Κρήτης, κάνουν «ταμείο» για τη φετινή χρονιά  τρεις ημέρες μετά το κάψιμο του «βασιλιά καρνάβαλου»...

Αναμφίβολα, τα περισσότερα βλέμματα, σε επίπεδο νησιού τουλάχιστον, στράφηκαν όπως αναμενόταν στο Ρέθυμνο. Η καρναβαλική πρωτεύουσα της μεγαλονήσου κατακλύσθηκε από χιλιάδες κόσμου και μια γιορτινή πανδαισία χρωμάτων και γενιών «πλημμύρισε» τους δρόμους της πόλης για την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Κι αν η όμορφη πόλη της δυτικής Κρήτης έκλεψε για άλλη μια χρονιά την παράσταση, τα περιφερειακά καρναβάλια, στα ανατολικά του νησιού σήκωσαν... κεφάλι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις κι αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον! Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν να στηρίζουν τις δικές τους διοργανώσεις και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά...

Ένα Καρναβάλι... «Μμμ...αλλιώτικο»!

Δυναμική επιστροφή έκανε το Μαλιώτικο Καρναβάλι, που θύμισε παλιές καλές μέρες! Το κέφι ήταν αστείρευτο και σ' αυτό βοήθησε και ο παρουσιαστής του, Σωτήρης Καλυβάτσης! Οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές κι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά: Ένα τουριστικό τρενάκι μετέφερε τον κόσμο στο κέντρο των Μαλίων, ούτως ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Η παρέλαση μπορεί να καθυστέρησε μία ώρα περίπου, κανείς ωστόσο δεν το κατάλαβε, αφού η μουσική από τα μεγάφωνα είχε παρασύρει τους περισσότερους καρναβαλιστές, ανεβάζοντας... τη διάθεσή τους! Τα άρματα που ξεχώρισαν ήταν εκείνα με τον... «ταύρο» και τις «σπανιόλες»! Τα μαγαζιά ήταν ασφυκτικά γεμάτα, με τις καντίνες να κάνουν «τρελές» δουλειές και την μπίρα να ρέει... άφθονη! Να σημειωθεί ότι το Μαλιώτικο Καρναβάλι τιμήθηκε από πολλές οικογένειες με μικρά παιδάκια.  Εκπροσώπηση είχε για πρώτη φοράκαι η γειτονική Χερσόνησος,με  τη βοήθεια του Φιλωνίδειου Πολιτιστικού κ Εξωραϊστικού συλλόγου Λιμ. Χερσονήσου, αλλά... και με δικό της άρμα και θέμα «Οι Ντάλτονς το έσκασαν»

Πίσω... στη δεκαετία του '80!

Αναδρομή στα...  80’s είχαμε σε Αρκαλοχώρι και Άγιο Νικόλαο! «Αυτό που έγινε ήταν ανεπανάληπτο! Ήταν το καλύτερο καρναβάλι των τελευταίων 10 ετών, τουλάχιστον!», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας  Δερμιτζάκης, ο οποίος μαζί με άλλα έξι άτομα -και σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο- ανέλαβαν να «τρέξουν» το καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου. Η κωμόπολη του Ηρακλείου φιλοξένησε περίπου 900 καρναβαλιστές, υποδεχόμενη 5-6.000 κόσμου την ημέρα της παρέλασης. Το πάρτι ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 12 τα μεσάνυχτα. «Όλα τα μαγαζιά είχαν δουλειά», αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης. Το σημαντικό βέβαια για τον ίδιο είναι ότι η ευρύτερη περιοχή «ξαναπέκτησε παλμό. Πάνω από 15 χωριά ενεργοποιήθηκαν μαζί με τους Πολιτιστικούς τους Συλλόγους».  Και μια κι επιστρέψαμε στην.... αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη δεκαετία του '80, δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε ποιο ήταν των θέμα των περισσότερων ομάδων. «Το 90% των γκρουπ εμπνεύστηκαν από εκείνη τη δεκαετία! Σκεφτείτε ότι... αναβίωσε και η κόντρα των δύο μεγάλων κομμάτων της εποχής, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Η γιορτή στο Αρκαλοχώρι, εκτός από κέφι, είχε και δύο αξιοσημείωτα πράγματα: 1) Το μικρό κόστος του, διότι τα περισσότερα υλικά προέρχονταν από... ανακύκλωση και 2) συγκεντρώθηκαν χρήματα για το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή»!

Το Λασίθι είναι... εδώ!

«Ανέλπιστα καλά» πήγε και στο Αγιονικολιώτικο Καρναβάλι. «Επιστρέψαμε μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Ξεκινήσαμε από το μείον. Το εγχείρημα πιο δύσκολο απ' ο,τι περιμέναμε. Στο τέλος όμως τα καταφέραμε και είμαστε ικανοποιημένοι», τονίζει ο  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου κ. Λευτέρης Ραφαηλάκης.

Το κεντρικό σύνθημα του Καρναβαλιού ήταν ««Φέτος τις απόκριες μένουμε εδώ». Εισακούστηκε όμως από τους ντόπιους; Ο κ. Ραφαηλάκης απαντά: «Σε μεγάλο βαθμό έπιασε. Αρχικά φοβηθήκαμε να το πούμε καρναβάλι, γιατί σαν κοινωνία δεν έχουμε την εμπειρία και την αποκριάτικη κουλτούρα. Εν τέλει τα καταφέραμε. Είχαμε 45 ομάδες και 1.400 καρναβαλιστές. Κάποιοι Αγιονικολιώτες αλλά και κάτοικοι του Μεραμπέλλου δεν το... πίστεψαν. Αλλά νομίζω ότι φέτος βάλαμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα πάμε πολύ καλύτερα!».

Στον νομό Λασιθίου, ευχάριστη έκπληξη ήταν και το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας κ Μανώλη Γεωργαλάκη, 15.000 καρναβαλιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη της νοτιοανατολικής Κρήτης. «Η παρουσία του κόσμου ήταν συγκινητική. Τα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα. Είχαμε αρκετές μονοήμερες εκδρομές εντός Κρήτης, ενώ είδα να έρχεται και πολύς κόσμος από τα Χανιά», σχολιάζει ο κ. Γεωργαλάκης και συμπληρώνει πως «στόχος μας ήταν να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας. Η ιστορία του Καρναβαλιού στην Ιεράπετρα ξεκινάει από το 1953. Υπήρξε ένα μικρό κενών κάποιων χρόνων λόγω προβλημάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να το αναβιώσουμε! Να το ανεβάσουμε, να δώσουμε ό,τι μπορούμε. Το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι δηλαδή να πάρει τη θέση που του αξίζει. Όλοι οι στόχοι μας επετεύχθησαν! Του χρόνου με την βοήθεια και τη συμμετοχή περισσότερων ξενοδόχων νομίζω ότι θα σημειώσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και θα ''τραβήξουμε'' περισσότερους επισκέπτες».

https://www.facebook.com/apokriades/videos/1609279345819994/

cretalive.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.