Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ξεκινούν εκστρατεία για τη διάσωση της Οικίας Χρονάκη! (pics)

Ξεκινούν εκστρατεία για τη διάσωση της Οικίας Χρονάκη! (pics)

Κοινωνία | 01/08/2013 - 08:04
Ξεκινούν εκστρατεία για τη διάσωση της Οικίας Χρονάκη! (pics)
Οι δυσάρεστες εξελίξεις και το μέλλον που διαγράφεται για την ιστορική Οικία Χρονάκη οδηγούν στην έναρξη αγώνα, με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα για τη διάσωση της!

Όπως είχε αναφέρει το CretePlus.gr από τις 17 Ιούλη (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), το ιστορικό αυτό κτίριο αναμένεται να περάσει από το Δήμο Ηράκλειου, στην Εφορία Νεότερων Μνημείων της Κρήτης. Μια εξέλιξη, η οποία - σύμφωνα με όσους παρευρέθηκαν χθες στην Οικία Χρονάκη -  ενέχει τον κίνδυνο, το οίκημα αυτό να μην αναδειχθεί, αλλά να γίνει ακόμη και... γραφεία.

Μια ανησυχία, η οποία εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς, ότι από το 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για το κονάκι του Ρασίχ, το αριστοκρατικό αυτό κτίριο, παραμένει αναξιοποίητο.

Δυστυχώς, το Κονάκι του Ρασίχ Μπέη Ασπράκη, παραμένει κλειστό και κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου. Χθες μετά από αρκετά χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πύλες του και υποδέχθηκε πολλούς Ηρακλειώτες που θέλησαν να συμμετάσχουν στην ξενάγηση που διοργανώθηκε από τη γνωστή αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, έχει δημιουργηθεί κίνηση πρωτοβουλίας για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου.

"Διαμάντι" ξεχασμένο...

Η οικία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, Ιωάννη Χρονάκη, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Το οίκημα ήταν αρχικά γνωστό ως το κονάκι του Ρασίχ Μπέη Ασπράκη, πλούσιου Τούρκου μεγαλέμπορου, και χτίστηκε μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 1856. Στο επιβλητικό αυτό αρχοντικό που ήταν μεγάλης έκτασης με κήπους, αυλές, αποθήκες και χαμάμ, οι παλιοί Ηρακλειώτες λένε πως ο Ρασίχ Μπέης στέγαζε τον έρωτά του για μια νεαρή Τουρκάλα καλλονή.

Το κτίριο που σώζεται σήμερα αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχοντικού. Στις συμβάσεις αγοραπωλησίας το ακίνητο περιγράφεται ως "ανταλλάξιμο αποτελούμενο από πέντε ισόγεια δωμάτια, πέντε ανώγεια, ελαιαποθήκη, τρεις αποθήκας, τέσσερας αυλάς, τρεις εξόδους, κήπον λιθόκτιστον, υδαταποθήκη, φρέαρ, συνολικής εκτάσεως 1.456 τ.μ.


Το κτιριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής στην κατασκευή του οποίου έγινε χρήση μορφολογικών στοιχείων του νεοκλασικισμού. Η διάταξη των επί μέρους όγκων του είναι πολύπλοκη και γίνεται γύρω από υπαίθριες και ημιυπαίθριες αυλές που ήταν επιστρωμένες με βοτσαλωτά δάπεδα. Το ισόγειο όπως και τμήματα του ορόφου είναι κατασκευασμένα με λιθοδομή, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι ξυλόπηκτο.

Το ξύλο γίνεται το κυρίαρχο δομικό και μορφολογικό στοιχείο του οικοδομήματος. Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι διάφορες ξυλοκατασκευές στο εσωτερικό όπως ταβάνια, μουσάντρες και διαχωριστικά πετάσματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής αντίληψης που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα κτισμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος των κυρίων εσωτερικών χώρων, με τη θεματική του ποικιλία και τα ζωντανά χρώματα.

 

(φωτογραφίες απo image-services)


Συντάκτης: Μαρία Αντωνάκη


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κοινωνία

Ακόμα και καναπέ βάζουν για να κρατήσουν μια θέση πάρκινγκ…

Τελικά το πρόβλημα με τις καβάτζες μπροστά από σπίτια απλά δεν μπορεί να επιλυθεί, μιας και παρά τις διαβεβαιώσεις για επί της ουσίας μέτρα, απλά το κακό συνεχίζεται.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΑΕΔ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ...ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οικοδόμοι Ηρακλείου : Απελευθέρωση της 16χρονης Αχέντ

"Η σύλληψη και η απαγγελία 12 κατηγοριών κατά της 16χρονης Παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι από ισραηλινό στρατοδικείο είναι ξεγύμνωμα όλων όσων μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ…

Μεγάλη τραγωδία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες σε…

Περί τους 90 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί, επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε ανοικτά των λιβυκών ακτών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.