Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΔάκος: «Δώστε αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς»

Δάκος: «Δώστε αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς»

Κρήτη | 03/11/2019 - 07:57
Δάκος: «Δώστε αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς»
Στην Βουλή το θέμα λόγω των μεγάλων καταστροφών

Στη Βουλή έφερε υπό τη μορφή ερώτησης, που συνυπογράφει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» αναφορικά με την ανάγκη αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω της καταστροφής από τον δάκο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην ερώτησή του, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ξεκινάει με την «ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Κρήτης. Ωστόσο, για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με συνδυασμό δυσμενών συνθηκών, που μειώνουν την παραγωγή, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και κατέστησαν αναποτελεσματική τη δακοκτονία, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών, και η χαμηλή τιμή για συνεχόμενη χρονιά οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο, σε βαθμό που να απειλείται πλέον η επιβίωση των παραγωγών και η συνέχιση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνούν το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε ακόμα και στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, τον Ιούνιο του 2019, στην οποία είχαν αναλυθεί οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στη χώρα μας και που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ο επίτροπος είχε δεσμευτεί τότε ότι θα εξετάσει τα θέματα που είχε θέσει η χώρα μας και ότι θα καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται η σημερινή κυβέρνηση να σταθεί στο πλάι των ελαιοπαραγωγών και αν ναι. με ποιον τρόπο σκοπεύει να τους ενισχύσει ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε ότι «εμείς ως κυβέρνηση, με υπουργό τον Σταύρο Αραχωβίτη, είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει και τις ζημιές από τη δακοκτονία. Ας συνεχίσει την προσπάθεια αυτή η σημερινή κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.

«Εμείς είχαμε ζητήσει από την Ε.Ε. να μπούμε σε ένα ειδικό καθεστώς αποζημίωσης, όπως οι κτηνοτρόφοι που είχανε πάρει το de minimis. Και είχαμε πάει το ποσό 4,80 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο, για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης για τις καταστροφές που είχαν πάθει από τις πλημμύρες. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, από τη στιγμή που πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει ή να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιώνεται και η ελιά από αυτές τις ζημιές, ή αλλιώς οι διαδικασίες μέσω ΠΣΕΑ να είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές»...

Στο μεταξύ, σχολιάζοντάς μας τα προβλήματα της δακοκτονίας φέτος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την τραγική αυτή κατάληξη με τα σμήνη του δάκου στις καιρικές συνθήκες.

«Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνόησαν σήμερα τη δακοπροσβολή. Αλλά εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από απαίτηση που είχαμε ως Κρήτη, και μάλιστα είχα πάει εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον Παύλο Πολάκη, η Κρήτη πήρε παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια 1 εκατομμύριο ευρώ, με τον νομό Ηρακλείου να έχει πάρει παραπάνω 350.000 ευρώ περίπου. Κι επίσης, φέτος για πρώτη χρονιά έγινε ο διαγωνισμός έγκαιρα. Δόθηκαν τα φάρμακα στην ώρα τους. Τώρα, εάν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί οι ψεκασμοί λόγω καιρικών συνθηκών, πρέπει να το δούμε. Και αν χρειαστεί, να γίνονται και πιο έγκαιρα. Δηλαδή, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, πιθανόν να πρέπει να ξεκινάμε τη δακοκτονία ένα μήνα νωρίτερα. Να γίνεται ένας ψεκασμός πιο πριν»...

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τις ημερομηνίες από τις οποίες και μετά μπορούν να ξεκινήσουν το λιομάζωμα οι παραγωγοί, ανάλογα με το πότε έγινε ο τελευταίος ψεκασμός κατά του δάκου. Έτσι, τρεις είναι οι ημερομηνίες που αναφέρονται: Ή μετά τις 4 Νοεμβρίου, ή μετά τις 11 Νοεμβρίου, ή μετά τις 15 Νοεμβρίου. Με τη διαφορά όμως ότι πολλές από τις αναγραφόμενες περιοχές έχουν ξεκινήσει ήδη, αφού η σοδειά χάνεται καθημερινά, πέφτει “χαμόστρωμα” στα λιόφυτα εξαιτίας της τεράστιας και απότομης δακοπροσβολής.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αλλαγές στα δρομολόγια εξαιτίας… απαγορευτικού

Η ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμές

Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση…

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Συγκινημένη η 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που…

Πολύ καλά εξελίσσεται η υγεία της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πολύπλοκη η υπόθεση του 48χρονου - Εντετελμένος του υπουργείου…

Εργαζόμενος σε πλοίο νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Ρέθυμνο

Έραψαν μάσκες και τις παρέδωσαν στους αστυνομικούς του…

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Συνεχίζεται η διανομή κατ΄ οίκον στους ωφελούμενους του…

Συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 2.557

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της 63χρονης από την Αργεντινή

Το μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χάσικος

Ήταν ο εμπνευστής των βενετσιάνικων στολών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική και τα πρωτότυπα σχέδια κοσμούσαν κάθε χρόνο τα κοστούμια…

Ημερομηνία – σταθμός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει…

Πότε η Ελλάδα θα τελειώσει με τη δύσκολη "μάχη"

«Θεριεύει» η μαύρη αγορά της κομμωτικής για μια... φρεσκοβαμμένη…

Απίστευτες καταστάσεις για γέλια κ για κλάματα - Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου πριν προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου ελέω κορωνοϊού

"Στο 65% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη το τελευταίο εξάμηνο"

Σκάφος με έξι επιβάτες εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κρήτης

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Ηρακλείού

Καιρός:Βροχές, καταιγίδες και χιόνια,συνθέτουν το σκηνικό…

Κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας μέχρι και την Τρίτη

Κρητικός στο Λονδίνο περιγράφει τι βίωσε με τον κορωνοϊό

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο, μπαίνει στο σώμα σου να σε σκοτώσει»

Κέντρο Υγείας μόνο για κορωνοϊό όλο το 24ωρο και στην Κρήτη

Τα Κέντρα Υγείας COVID-19 θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα,…

Συγκεντρώνουν μέλι για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Εξιτήριο για Κρητικιά που είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Η 53χρονη νοσηλευόταν για 14 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Κλειστή η «ηλεκτρονική τάξη» για χιλιάδες μαθητές – Δυσκολεύονται…

Ανεπαρκής και η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.