Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Υγεία | 09/11/2018 - 11:45
Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει μηνύματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε μία πιθανή βλάβη του βραχιόνιου πλέγματος, η νεύρωση του άνω άκρου γίνεται προβληματική. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης και την περιοχή που έχει επηρεαστεί, οδηγώντας σε μια παροδική νευρική δυσλειτουργία μέχρι και στην πλήρη παράλυση του άνω άκρου.

Κακώσεις βραχιόνιου πλέγματος

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων λόγω τραυματισμού εξαρτάται κυρίως  από δύο παράγοντες: τη σοβαρότητα και το σημείο του τραυματισμού. Κάκωση προκαλείται όταν τα νεύρα έρχονται σε μεγάλη τάση, σχίζονται ή αποκολλώνται από τον νωτιαίο μυελό.  

Τα ελάσσονος σημασίας τραύματα του βραχιόνιου πλέγματος είναι αυτά που προκύπτουν συνήθως από κάποια μορφή αθλητικής δραστηριότητας ή από κάποια απότομη κίνηση στην καθημερινότητά μας. Η εκδήλωση αυτών των αμυδρών συμπτωμάτων συνήθως διαρκεί μόνο για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, ίσως και για μερικές ημέρες. Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για μια αίσθηση καψίματος ή έναν οξύ διαπεραστικό πόνο που εντοπίζεται συνήθως κατά μήκος ή σε κάποιο σημείο του χεριού τους και μπορεί επίσης να ακολουθείται από μούδιασμα και αδυναμία.

Τα σοβαρότερα τραύματα του βραχιόνιου πλέγματος είναι κατά κύριο λόγο αυτά που οφείλονται σε περιπτώσεις έντονης πλήξης τα οποία συνήθως προκαλούνται από ένα ατύχημα με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Οι ρίζες του βραχιόνιου πλέγματος μπορούν να αποκολληθούν ή να σχιστούν μερικώς ή ολικώς. Ένας σοβαρός τραυματισμός τέτοιου είδους πιθανότατα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην αισθητικότητα και την λειτουργικότητα του ατόμου, συνοδευόμενη από έντονους πόνους.

Μαιευτική παράλυση

Αυτού του είδους η παράλυση εμφανίζεται σε περίπτωση τραυματισμού του βραχιόνιου πλέγματος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε μερικές ή ακόμη και σε όλες τις ρίζες των νεύρων, στις οποίες κατά τη διάρκεια του τοκετού ασκείται μεγάλη τάση που επηρεάζει τη μορφολογία τους.

Η μαιευτική παράλυση εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 0,1% -0,4% των γεννήσεων με υψηλή ομάδα κινδύνου να θεωρούνται τα βρέφη που δεν βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τοκετού και το υψηλό βάρος.

Η επανάκτηση των αρχικών λειτουργιών καθορίζεται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και το έλλειμμα της κίνησης. Τα νεογνά με ήπιο κινητικό έλλειμμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μόνιμη δυσλειτουργία. Η πλειονότητα των βλαβών είναι καλής πρόγνωσης και συχνά επανέρχονται  χωρίς καμία παρέμβαση. Άλλες περιπτώσεις ίσως να χρειαστούν κάποιες βοηθητικές παρεμβάσεις όπως αρκετές ασκήσεις που διεγείρουν τις κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες. Βρέφη που φέρουν πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ενδεχομένως  να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις του βραχιόνιου πλέγματος είναι η εφαρμογή ακτινοθεραπείας στην περιοχή, η παρουσία όγκων που μπορεί να ασκούν πίεση στα νεύρα ή ακόμα και φλεγμονή, η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους κλάδους των νεύρων.

Φυσικοθεραπεία

Η συμβολή των  φυσιοθεραπευτών  στην διαδικασία της αποκατάστασης είναι καθοριστική και απαραίτητη. Οι επαγγελματίες θεραπευτές αξιολογούν, θέτουν στόχους μαζί με τους ασθενείς και προγραμματίζουν το κατάλληλο πλάνο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πάσχοντα. 

Η αποκατάσταση ξεκινά όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τραυματισμό, καθώς η αργοπορημένη έναρξη θεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον δυσλειτουργίες, έντονο πόνο και σχηματισμό παραμορφώσεων στο άνω άκρο.

Σε σοβαρά τραύματα βραχιόνιου πλέγματος μπορεί να προταθούν, από τον γιατρό, χειρουργικές επεμβάσεις (μεταφορές νεύρων, μεταμόσχευση νεύρων, τενοντομεταθέσεις κ.α.), οι οποίες ακόμα, δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν πλήρως την βλάβη που έχουν υποστεί τα νεύρα, αλλά βοηθούν στην επαναφορά κάποιων κινήσεων, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ο χειρουργός κρίνει την κατεύθυνση της επέμβασης ανάλογα τον τύπο της βλάβης και της παράλυσης. Η προσέγγιση αυτή, όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί (ειδικά σε νέους ασθενείς) και όσο πιο άμεσα ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Η κατεύθυνση της αποθεραπείας προσανατολίζεται στην αποτροπή ενδεχόμενης μόνιμης βλάβης και στην επιστροφή των ασθενών στην πρωτύτερη λειτουργική τους κατάσταση. Η αποκατάσταση συμβάλλει στην σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων, στην αύξηση ή στην διατήρηση του εύρος κίνησης, της δύναμης και της αντοχής, στην μείωση και στη διαχείριση του πόνου και στην ανάκτηση της λειτουργικότητας.

Οι ασθενείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για την κατάστασή τους και για τις όποιες πιθανότητες να ανακτήσουν την ισχύ και την λειτουργικότητά τους.  Οι φυσικοθεραπευτές συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργή συμμετοχή των ασθενών στην διαδικασία της αποκατάστασης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Σαββάκης Γιάννης

Φυσιοθεραπευτής, MSc

https://kinesthisis.gr/

 

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Φυσικοθεραπευτές Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι φυσικοθεραπευτές που βρίσκονται στο Ηράκλειο, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Ορθοπαιδική Αποκατάσταση Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι ειδικοί του Ηρακλείου που ασχολούνται με την ορθοπαιδική αποκατάσταση, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Παίδων Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι επαγγελματέίες του Ηρακλείου που ειδικεύονται στη φυσικοθεραπεία παίδων, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Αποκατάσταση Κινητικών Προβλημάτων Ηράκλειο Κρήτης
Ειδικοί στην αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων, που βρίσκονται στο Ηράκλειο. Θα τους βρείτε όλους στον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Οστεοπόρωσης Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Ηρακλείου που κάνουν φυσικοθεραπείες οστεοπόρωσης, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι επαγγελματίες του Ηρακλείου ποu αναλαμβάνουν τις φυσικοθεραπείες παιδιών με ειδικές ανάγκες, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.