Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Βουτιά» έως και 60% στον κρητικό τουρισμό – «Χαμένος» μήνας και ο Ιούνιος για το νησί

«Βουτιά» έως και 60% στον κρητικό τουρισμό – «Χαμένος» μήνας και ο Ιούνιος για το νησί

Κρήτη | 15/04/2020 - 20:09
«Βουτιά» έως και 60% στον κρητικό τουρισμό – «Χαμένος» μήνας και ο Ιούνιος για το νησί
Αγωνία και αβεβαιότητα στους φορείς του τουρισμού - 40-60% η μείωση του τουριστικού προϊόντος

Σε "αχαρτογράφητα ύδατα" πλέει ο τουρισμός στην Κρήτη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Η υγειονομική κρίση, όπως προκλήθηκε, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κρητικό τουρισμό, καθώς οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος θεωρούνται χαμένοι. Μέχρι στιγμής, οι απώλειες αγγίζουν το 60%, πράγμα που σημαίνει ύφεση στην οικονομία του τουρισμού.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία του τουρισμού στην Κρήτη, αρκεί να αναλογίσουμε πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends & Policies 2018) το 47,2% του περιφερειακού ΑΕΠ της Κρήτης εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό. Δηλαδή, η κρίση στον τουρισμό θα πλήξει άμεσα την οικονομία της Κρήτης και το ΑΕΠ της. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μια γενικευμένη ύφεση τη φετινή χρονιά, αλλά και την επόμενη, που θα "μεταφραστεί" ενδεχομένως σε απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίοι μίλησαν για την υγειονομική κρίση και για τον τουρισμό που περνάει μια κρίση.

Ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, έκανε λόγο για «μια κακή χρονιά στον τουρισμό. Και τα πράγματα ενδέχεται να παραμείνουν έτσι εάν δεν υπάρξει άμεσα κάποιο αποτελεσματικό αντιιικό φάρμακο ή εμβόλιο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής έχει χαθεί το 60% του τουριστικού προϊόντος. «Οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες για να σώσουμε τη χρονιά. Η τουριστική σεζόν θα κινηθεί φέτος σε πολύ "ρηχά νερά". Φέτος, η παγκόσμια κοινωνία του τουρισμού - και όχι μόνο η Ελλάδα - εμφανίστηκε άναυδη μπροστά στην πανδημία που εξαπλώθηκε. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και φέτος και του χρόνου. Όσον αφορά την Κρήτη και κατ' επέκταση και την υπόλοιπη Ελλάδα, η απώλεια του τουριστικού προϊόντος αγγίζει το 60%. Και αυτή τη στιγμή, εμείς οι ξενοδόχοι μιλάμε με tour operators οι οποίοι μας λένε για μείωση των τιμών για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μόνο τουρισμό για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και ο κόσμος που θα έρθει θα είναι μικρός σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση θα είναι δραματική φέτος για τον τουρισμό και όλα θα εξαρτηθούν από την εύρεση κάποιου αντιιικού φαρμάκου ή εμβολίου. Μόνο όταν βρεθεί ένα τέτοιο φάρμακο θα μιλήσουμε ξανά για ομαλή λειτουργία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», είπε ο κ. Τσακαλάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου ανέφερε για τις πληρότητες των ξενοδοχείων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν. Και δεν ξέρουμε ακόμη κι αν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων θα εργαστούν. Εννοώ πως πάρα πολλοί τουρίστες μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό και είναι πολύ λογικό να υπάρχει ένας γενικευμένος φόβος ακόμη και το καλοκαίρι εάν οι τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να μη θέλει να δουλέψει. Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πληρότητες τύπου 30%, 40% και 50% στα ξενοδοχεία. Αυτά είναι μερικά προβλήματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος».

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλάκης λέει πως «δεν υπάρχει σχέδιο από πουθενά. Αυτή τη στιγμή, οι μήνες είναι χαμένοι μέχρι και τον Ιούνιο. Το κράτος ωστόσο οφείλει να διατηρήσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης σε ζήτηση. Αλλά με χαμηλές πληρότητες και με εκπτώσεις, είναι απίθανο να πάρει μπροστά η τουριστική βιομηχανία της Κρήτης. Όλοι οφείλουν να στηρίξουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Και εάν υπάρχει η δυνατότητα, να επεκταθεί η τουριστική περίοδος».

Το καλό και το κακό σενάριο - Ελπίδες για έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούλιο

Για δύο σενάρια έκανε λόγο ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACTTA) όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσει η "ατμομηχανή" της εθνικής μας οικονομίας, ο τουρισμός, τον Ιούλιο, και το δεύτερο σενάριο είναι να μην ξεκινήσει καθόλου ο τουρισμός φέτος. Το δεύτερο είναι ένα σενάριο, φυσικά, που κανένας δεν το εύχεται.

Αρχικά, ο κ. Βλατάκης είπε πως «ο τουρισμός μας βρίσκεται σε "αχαρτογράφητα ύδατα". Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τον Ιούλιο και το δεύτερο σενάριο είναι να μην ξεκινήσει καθόλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απώλεια του ελληνικού τουριστικού προϊόντος 40%. Σίγουρα η φετινή τουριστική χρονιά δε θα είναι όπως η περυσινή. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ειπωθεί το εξής: Το πώς θα κινηθεί το τουριστικό προϊόν δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, αλλά και από τις χώρες που θα μας επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βλατάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «μέσα σε όλα αυτά δε γνωρίζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας μας. Για να καταλάβουμε πόσο εύθραυστο θα είναι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ακόμη δε γνωρίζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν πόσα εστιατόρια θα έχει το καθένα; Μπορεί να απαγορευτεί ένα εστιατόριο ανά ξενοδοχείο και να προτείνουν πολλά εστιατόρια σε ένα ξενοδοχείο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, πρέπει να δούμε σε τι βαθμό θα βοηθήσει το κράτος τις ξενοδοχειακές μονάδες. Γενικότερα, η πορεία του φετινού τουριστικού προϊόντος θα είναι πολυπαραγοντική».

Στην ερώτηση εάν με δεδομένο πως ο ελληνικός τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που μέχρι στιγμής έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό θα υπάρξει γενικευμένος φόβος, ο κ. Βλατάκης απαντάει: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σίγουρα σε πολλές χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, υπάρχουν πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, το καλοκαίρι πιθανότατα θα διανύσουμε μια περίοδο ύφεσης και πάρα πολλοί που είναι σήμερα ασθενείς θα ιαθούν και θα έχουν αντισώματα. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να επικρατεί πανικός».

Εντωμεταξύ, τις προβλέψεις των ειδικών για τον τουρισμό φέτος επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μίλησε στον αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και έκανε λόγο ακόμα και για πτώση 50% φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το πλήγμα του κορωναϊού είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς ξεπερνά το 35% η πτώση, ενώ συμπλήρωσε πως μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%.

Μάλιστα, εξήγησε πως οι απώλειες δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς η αναλογία με τον εξωτερικό τουρισμό είναι 90 προς 10.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.