Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Βάσεις 2019: Έρχεται εβδομάδα... ανακοινώσεων

Βάσεις 2019: Έρχεται εβδομάδα... ανακοινώσεων

Ηράκλειο | 25/08/2019 - 22:09
Βάσεις 2019: Έρχεται εβδομάδα... ανακοινώσεων
Αγωνία για υποψήφιους και γονείς - Τι γίνεται με τα κενά στο Ηράκλειο

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το σχολικό έτος 2019-2020, με την αγωνία μαθητών, καθηγητών και γονέων να χτυπάει «κόκκινο».

Είναι αξιοσημείωτο πως πλέον οι υποψήφιοι μαθητές θα αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς στο σχολικό έτος έχουν συντελεστεί θεαματικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ανωτατοποιήσεις των ΤΕΙ, που σαφέστατα θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων και συνεπώς τις προτιμήσεις τους, άρα και τη διακύμανση των βάσεων. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να προστεθούν δύο άλλοι παράγοντες, που είναι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η αύξηση των τμημάτων.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον Μανόλη Μαυράκη, διευθυντή Προγράμματος Σπουδών του φροντιστηριακού ομίλου «Πουκαμισάς», δίνοντας τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις.

Τι συμβαίνει με τις βάσεις

Στο πρώτο πεδίο, όπως οι αναλυτές επισημαίνουν, τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν κατανοητά και αναμενόμενα. Το διδαγμένο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν απλές, ενώ το παράλληλο μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε ήταν απόσπασμα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. Το αδίδακτο κείμενο από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηματική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών, ήταν καλά διατυπωμένη.

Σχολιάζοντας τις βάσεις του πρώτου πεδίου, ο κ. Μαυράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κυρίως από τις επιδόσεις των υποψηφίων, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περυσινές, η γενικότερη εκτίμηση λέει ότι στα τρία τέταρτα των τμημάτων προβλέπεται πτώση των βάσεων. Στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο πεδίο θα κινηθούν πτωτικά. Στο πρώτο οι πτώσεις θα είναι μικρότερες, από 50 μέχρι 200 μόρια, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων».

Όσον αφορά στις Παιδαγωγικές Σχολές, δε θα υπάρχει μεγάλη πτώση στα μόρια, αλλά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, διότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο φέτος ν’ αυξήθηκε η ζήτηση για τις συγκεκριμένες σχολές. Οι υπόλοιπες σχολές, που θεωρούνται μεσαίες, όπως Φιλοσοφίας, Φιλολογίες κ.ά., θα έχουν μια πτώση στα μόριά τους από 50 έως 350.

Ο ίδιος μίλησε για το δεύτερο και τρίτο πεδίο. Σε αυτά τα δύο πεδία, τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, πράγμα που θα οδηγήσει στην πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυράκης δήλωσε:

«Θεαματικότερες οι πτώσεις στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο και κυρίως στα τμήματα που ανήκουν μόνο στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή κυρίως στις πολυτεχνικές σχολές. Αναμένεται σε πολυτεχνικές σχολές και άλλες θετικές της περιφέρειας να έχουμε μεγάλη πτώση από 600-1.000 μόρια. Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα είναι μια χρονιά που οι Ιατρικές Σχολές θα κινηθούν κάτω από 19.000 μόρια. Πτωτικά θα κινηθούν και οι άλλες σχολές. Πάντα όμως είναι περιορισμένη πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

H εικόνα της πτώσης των βάσεων αλλάζει στο τέταρτο πεδίο, όπου εκεί θα υπάρχει αύξηση των βάσεων κυρίως στις οικονομικές σχολές. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυράκης είπε χαρακτηριστικά: «Αντίθετη θα είναι η εικόνα στο τέταρτο πεδίο, όπου οικονομικές σχολές και κάποιες άλλες σχολές θα έχουμε μεταβολές προς τα πάνω. Θα υπάρχουν τμήματα που θα ανέβουν οι βάσεις κυρίως τμήματα Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα έχουμε όμως και τμήματα που θα κινηθούν πτωτικά - πιθανότατα τα τμήματα της Πληροφορικής, τα οποία ανήκουν και στο δεύτερο και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Γενικότερα γνωρίζουμε ότι, σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση εισακτέων στα επιστημονικά πεδία, στο δεύτερο και το τέταρτο πεδίο είναι σχολές που θα επιτρέψουν την εισαγωγή σε όλους τους υποψηφίους. Το ζητούμενο είναι να γίνουν πραγματικότητα οι επιλογές των υποψηφίων».

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, πάντως, θα αρχίσει ένας νέος μαραθώνιος για τους καινούργιους φοιτητές, καθώς θα πρέπει να επιδοθούν στον αγώνα για την ανεύρεση στέγης, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, η οποία συνήθως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Ξεπερνούν τα 1.500 τα κενά στην πρωτοβάθμια στο Ηράκλειο

Καθώς οι υποψήφιοι φοιτητές αναμένουν τις βάσεις των σχολών, άλλη μια χρονιά ξεκινάει χωρίς τους μόνιμους  διορισμούς, με πολλά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό (αναπληρωτές, νηπιαγωγοί). Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, κ. Μανόλη Μπελαδάκη, o οποίος μίλησε για τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα είπε:

«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα κενά σε αναπληρωτές, δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες που χρειαζόμαστε στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά ξεπερνούν τα 1.000. Σε σχέση με την παράλληλη στήριξη, αυτή τη στιγμή οι γνωματεύσεις που έχουμε είναι παραπάνω από 400. Η παράλληλη στήριξη έχει αυξητικές τάσεις, γιατί μπορεί το ΚΕΣΥ να δίνει γνωματεύσεις μέχρι και τον Νοέμβριο. Τα παιδιά της πρώτης τάξης που θα εγγραφούν στο Δημοτικό θα πάνε για γνωματεύσεις στο ΚΕΣΥΠ και θα προστεθούν στον αριθμό 430. Άρα δηλαδή σε αυτή τη φάση, πριν ανοίξουν τα σχολεία, τα κενά που χρειάζεται μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι στα 1.500. Να λάβουμε υπόψη πως η πρώτη μέρα που θα πάνε οι δάσκαλοι στο σχολείο, που είναι η 1η του Σεπτέμβρη, θα εμφανιστούν και θα προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό κάποιες άδειες εγκυμοσύνης, άδειες αναρρωτικές και άδειες άνευ αποδοχών. Άρα, ο αριθμός 1.500 θα αυξηθεί».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος είπε πως τα κενά σε αναπληρωτές θα φτάσουν στα 400.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.