Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Ηράκλειο | 19/11/2019 - 09:00
Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου (ΚΔΑΥ) ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βούρτση

προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα οποία είναι και οικονομικής φύσεως αλλά πρωτίστως και θέμα ασφάλειας καθώς όπως αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έχουν σημειωθεί στο εργοστάσιο πολλά εργατικά ατυχήματα.

Η άρνηση του Υπουργού για τη συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Την περίοδο που η κυβέρνηση νομοθετεί όλα τα αντεργατικά εκτρώματα, συνεχίζοντας το «έργο» της προηγούμενης, όπως το πρόσφατο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο , το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ετοιμάζει , νομοσχέδια που έχουν στο στόχαστρο τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, την συνείδηση του λαού και της νεολαίας μέσα από το «παραμύθι» της δίκαιης ανάπτυξης ή της ανάπτυξης για όλους που ευαγγελίζεται η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ , έφτασε η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σωματείο μας μετά από την αίτηση μας για συνάντηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Με λύπη αλλά χωρίς να εκπλαγούμε αναγνώσαμε την με Α.Π 469 απάντηση του Υπουργείου, στα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέσαμε αναφορικά με το ΚΔΑΥ Ηρακλείου και τους εργαζόμενους του. Ζητήματα για τα οποία καλέσαμε εγγράφως σε συνάντηση να αναλυθούν και να επιλυθούν, συνάντηση που το Υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει.

Τοποθετούμαστε λοιπόν δημόσια, για να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του νομού μας, και οι πολίτες των τριών νομών της Κρήτης που νομίζουν ότι ανακυκλώνουν, το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Ανακύκλωση και τους εργαζόμενους που εργάζονται στα κέντρα διαλογής.

Για τα εργατικά ατυχήματα : Τρέξατε να υποβιβάσετε τα περιστατικά χαρακτηρίζοντας τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα «στην πλειοψηφία τους ελαφρά» ενώ τα σοβαρά «διερευνώνται..». Αλήθεια πόσοι πρέπει να κινδυνέψουν κατά τον υπουργό για να θεωρηθούν σοβαρά τα εργοδοτικά εγκλήματα στο εν λόγο εργοστάσιο; Θέλετε νεκρούς; Δεν σας φτάνει το αίμα του άτυχου «αυτοαπασχολούμενου» που ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ; Η έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο του εργοδηγού; το μάσημα του χεριού συναδέλφου από μηχανή που δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας; Οι μπουκάλες της πρέσας που έστειλαν συνάδελφο ένα μήνα σε αναρρωτική; Οι σύριγγες αγνώστου προέλευσης που «στράβωσαν» την παλάμη εργαζομένου και δεν έχει φτιάξει ακόμη με δυο χειρουργεία μπροστά κ.ά.

Αλήθεια ποια τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της εργασίας από τους συστηματικούς ελέγχους; Σε τί στάδιο βρίσκεται η μήνυση για τα απενεργοποιημένα μπουτόν ασφαλείας που διαπιστώθηκαν; Για πόσο διάστημα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν το σταυρό τους οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς μπουτόν μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη;

Για τις αμοιβές και τις οφειλές : Στις 4 Νοέμβρη μας γνωστοποιείτε ότι «έχει γίνει εξόφληση του προσωπικού της έως και τον μήνα Αύγουστο 2019»… ενώ ότι το τοπικό ΣΕΠΕ “παρακολουθεί τα διαλαμβανόμενα στην εταιρία…”.

Γνωρίζετε καλά, όπως γνωρίζει και το τοπικό ΣΕΠΕ που σας ενημέρωσε ότι εδώ και πολλούς μήνες η εταιρία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών και τις υποχρεώσεις της. Παρόλο που η σύμβαση εργασίας τη δεσμεύει να καταβάλει το μισθό έως τις 10 του επόμενου μήνα η εταιρία όχι μόνο δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους αλλά δεν τηρεί ούτε καν τις δόσεις που μονομερώς ανακοινώνει. Ωθεί με αυτό τον τρόπο τους εργαζόμενους, (που πολλές φορές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους, ακόμα και τη μεταφορά τους από και προς την εργασία τους) σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το αυτονόητο, την πληρωμή τους για την εργασία που έχουν παράξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταπάτηση της έγγραφης δέσμευση της μετά την παρέμβαση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξόφληση του μήνα Σεπτέμβρη στις 10 Οκτώβρη και του επιδόματος αδείας που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Αύγουστο, στις 15 Οκτώβρη. Η πληρωμή του επιδόματος αδείας πραγματοποιήθηκε «τυχαία» την ημέρα που απαντούσε η κυβέρνηση στην σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή ενώ ο μισθός του Σεπτέμβρη εξοφλήθηκε 4 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα 18/11/2019 δε έχουν εξοφληθεί ακόμη το μήνα Οκτώβριο.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να οδηγούνται κάθε μήνα σε κινητοποιήσεις ή να προκαλούν επερωτήσεις για να παίρνουν το μισθό τους; Τι ενέργειες έκανε το υπουργείο γι’ αυτό ; Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι με βάση το άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Για την ασφάλιση τους στα ΒΑΕ : Εδώ πέφτει και το τελευταίο φύλο συκής. Κατά τον υπουργό οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης “ασφαλίζονται ως κοινοί ασφαλισμένοι, καθώς οι ειδικότητές τους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του οικείου Κανονισμού” καθώς “αποκλείεται κάθε διασταλτική ερμηνεία ή αναλογική εφαρμογή των διατάξεών του σε παρεμφερείς περιπτώσεις εργασιών ή ειδικοτήτων.”

Στον πίνακα ειδικοτήτων Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 που επικαλείται ο κύριος υπουργός και συγκεκριμένα στο πεδίο [59 – υπηρεσίες Υγιεινής – εργάτης διαλογής] προβλέπει κανονικότατα την υποχρέωση ένταξης τους στα ΒΑΕ αναδρομικά. Άποψη που συμμερίζεται και η τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ όπως επίσης και το ΠΕΚΑ Κρήτης έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση.

Ακόμα και αν η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που εμείς δεν συμμεριζόμαστε, ο κύριος υπουργός και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διορθώσει το λάθος και να προχωρήσει σε τροποποιητική εγκύκλιο που να εντάσσει την ειδικότητα στα ΒΑΕ !!

Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι που εξαιρεί από τα ΒΑΕ εργάζονται καθημερινά εκτελώντας χειροδιαλογή σε σκουπίδια, σύριγγες αγνώστου προέλευσης, πτώματα ζώων και περιττώματα, οβίδες, έμβρυα, ιατρικά απόβλητα και κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

Στο εργοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίτιδας, ενώ τα τρυπήματα από ιατρικά απόβλητα, μεταλλικά σκουριασμένα αντικείμενα κ.ά. είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Είναι απαράδεκτο εν έτη 2019 να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι σε αυτή την ειδικότητα και το πόστο εργασίας καταπονούνται σωματικά και ψυχικά και πρέπει να ασφαλίζονται στα ΒΑΕ.

Τέλος δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αυτή η ιδιότυπη ασυλία της ΕΕΑΑ που έχει άλλωστε και την κύρια ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου παρά την επιλογή της να αναθέτει το έργο σε υπεργολάβους. Δημιουργεί ερωτηματικά η παραμέληση της συντήρησης του εργοστασίου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εργατικά ατυχήματα ή να σταματά η διαδικασία της ανακύκλωσης από βλάβες, δημιουργεί ερωτηματικά η απουσία απόδοσης ευθυνών για την κατ’ εξακολούθηση παράβαση της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, δημιουργεί ερωτηματικά η μονομερής συνεχής ανανέωση της σύμβασης μεταξύ εργολάβου και ΕΕΑΑ παρά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργείας του εργοστασίου που έχουν παρατηρηθεί.

Το σωματείο μας και οι εργαζόμενοι, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν και κυρίως μπροστά στο πιθανό προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο του εργοστασίου. Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε :

Ø Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε όποια πιθανή εξέλιξη με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Ø Να σταματήσει η καθυστέρηση των μισθών των εργαζομένων. Άμεσα και έως τις 10 του μήνα να εξοφλείτε η μισθοδοσία όπως προβλέπει η σύμβαση.

Ø Να ασφαλιστούν αναδρομικά στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.

Ø Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις του εργοστασίου και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να οριστούν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες για τις παραβάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Να μη δουλέψει ούτε μια ημέρα ξανά το εργοστάσιο με απενεργοποιημένα μπουτόν.

Ø Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΣΕΠΕ του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των εργοδοτών.

Η Ε.Ι.Υ.Η. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση : πως το οργανωμένο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν θα το βάλει στο χέρι κανείς, όπως και δεν κατάφερε ποτέ να το βάλει. Ίσα ίσα θα το βρίσκει μπροστά του όποιος απειλεί τα εργασιακά και όχι μόνο δικαιώματα μας, τις ζωές των οικογενειών μας . Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι απειλή προς τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και δεν μπορεί να μας πείσει κανένα προπαγανδιστικό παραμύθι για το αντίθετο. Είμαστε σε θέση μάχης για να απαντήσουμε στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοτών και της κυβέρνησής τους»

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.