Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Αποζημίωση για κάθε στρέμμα ελαιώνα»

«Αποζημίωση για κάθε στρέμμα ελαιώνα»

Κρήτη | 26/11/2019 - 02:11
«Αποζημίωση για κάθε στρέμμα ελαιώνα»
Πρόταση του Στάθη Φραγκιαδάκη μετά τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή του ελαιολάδου

Όλοι οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Κρήτη να λάβουν όσο γίνεται γρηγορότερα ένα αξιόλογο ποσό στα βιβλιάριά τους για κάθε στρέμμα ελαιώνα που δηλώνουν, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Την πρόταση αυτή κάνει προς την κυβέρνηση, μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», ο αντιπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στην «Ελαιουργική» και παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής του Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης.

Αξιοποιώντας την εμπειρία του αγρότη από το Κυπαρίσσι, η εφημερίδα δημοσιεύει και τις προσωπικές προτάσεις του για την αλλαγή του τρόπου καταπολέμησης του δάκου, με βασικό στοιχείο των προσωπικών του θέσεων να μπορούν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί κάθε περιοχής να επιλέγουν τους ψεκαστές που θα ήθελαν να αναλάβουν τον ψεκασμό των ελαιοδέντρων τους και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες τους αλλά και να τους ελέγχουν.

«Μόνο ανά στρέμμα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και μπορεί κάποιοι να μην έχουν ζημιές και να ωφεληθούν μαζί με τους υπόλοιπους, αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι», τονίζει κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στην “Ελαιουργική” Στάθης Φραγκιαδάκης.

Και βέβαια, όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, το δικαίωμα της αποζημίωσης θεμελιώνεται από τη στιγμή που η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης καταστράφηκε φέτος σχεδόν στο σύνολό της, χωρίς να έχουν την ευθύνη οι παραγωγοί. Από τη μια η κακή δακοκτονία για την οποία οι αγρότες πληρώνουν εισφορές και από την άλλη οι μύκητες που αναπτύχθηκαν λόγω του δάκου και των κακών καιρικών συνθηκών, είναι στοιχεία που θεμελιώνουν το δικαίωμα των αποζημιώσεων για το σύνολο των παραγωγών.

Πόσα όμως στρέμματα ελαιώνων έχει η Κρήτη; Ο συνεταιριστής επισημαίνει ότι μετά το 1998 ο κόσμος έπαψε να δηλώνει τα ελαιόδεντρά του, αφού πλέον ο αριθμός των δέντρων δεν έπαιζε ρόλο στον υπολογισμό της αγροτικής επιδότησης. Έτσι, σήμερα, ενώ δηλώνονται γύρω στα 20 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά κάμποσα εκατομμύρια μεγαλύτερος και κατά μέσο όρο κάθε στρέμμα διαθέτει 20 ελαιόδεντρα περίπου. Μέσα από τέτοιους υπολογισμούς μπορεί να βρεθεί ο αριθμός των στρεμμάτων των ελαιοκαλλιεργειών στην Κρήτη μέσα από τα στοιχεία ΟΣΔΕ.

«Πέντε χρόνια τώρα δεν υπάρχει βεντέμα στην Κρήτη σοβαρή. Ας δώσουν, λοιπόν, ανά στρέμμα μια αποζημίωση που πραγματικά να στηρίζει τους παραγωγούς της Κρήτης. Και είναι ζήτημα αν παραγωγή ελαιολάδου είχε ένα 25% των παραγωγών στο νησί μας. Και ίσως να έβγαλαν λάδι περισσότεροι, όμως η υποβάθμιση της ποιότητας ήταν τέτοια, που δεν επέφερε εισόδημα στους παραγωγούς. Για παράδειγμα, αν από ένα στρέμμα με ελιές μπορούσε ο παραγωγός να πάρει 150 κιλά λάδι, με μια τιμή παραγωγού τα 2,5 ευρώ, θα έπαιρνε γύρω στα 500 ευρώ από το ένα στρέμμα. Αλλά μετά την τεράστια ζημιά και υποβάθμιση του προϊόντος, ο παραγωγός δε θα μπορεί να εισπράξει ούτε 100 με 150 ευρώ το στρέμμα φέτος», εξηγεί στην εφημερίδα ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Και απαντώντας στη λογική ότι «μα έτσι θα χρειαστεί ένα μεγάλο κονδύλι», ο συνεταιριστής συμφωνεί με αυτό, όμως ξεκαθαρίζει ότι «ο παραγωγός πρέπει να στηριχτεί για να μην απογοητευτεί και τα παρατήσει. Και το υπουργείο ας δει παράλληλα και τι θα κάνει από τώρα και μετά με τη δακοκτονία»...

Όσο για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει στη «Νέα Κρήτη»: «Ο σοβαρός έλεγχος των εργασιών από τον ίδιο τον παραγωγό μπορεί να γίνει όταν ο ίδιος ο παραγωγός μπορεί να προτείνει τον ψεκαστή εκείνον που επιθυμεί να του ψεκάζει τις ελιές του. Και θα μπορεί να τον ελέγχει έτσι. “Πήγες να μου ψεκάσεις τις ελιές; Εγώ δεν είδα σήμερα να πας. Πότε θα πας;”. Το έχω κάνει πρόταση εδώ και 25 χρόνια. Τώρα έχουμε κάποιους εργολάβους στον νομό Ηρακλείου. Πού ξέρω εγώ ποιος εργολάβος έχει αναλάβει την περιοχή μου;»,

Μάλιστα, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει στην εφημερίδα ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια λίστα με τους ενδιαφερόμενους να μπουν στο έργο της δακοκτονίας και ο παραγωγός να έρχεται και να επιλέγει ποιον θα εξουσιοδοτήσει για να ψεκάσει τα δικά του ελαιόδεντρα. «Αλλιώς ας σταματήσει η δακοκτονία όπως την έχουμε και ας πάμε στην αντιμετώπιση που κάνουμε και στα αμπέλια. Δηλαδή ο καθένας να ψεκάζει τις ελιές του και να μην πληρώνει εισφορά δακοκτονίας»...

Όσο για την ευελιξία στην αγορά των φυτοφαρμάκων, ο Στάθης Φραγκιαδάκης απαντά: «Να υπάρχει η δυνατότητα ο ψεκαστής, που έχει αναλάβει τόσους παραγωγούς σε ένα χωριό με τόσα ελαιόδεντρα, να ενημερώνει την Περιφέρεια Κρήτης για τα φάρμακα που χρειάζεται. Και να τον εφοδιάζουν έγκαιρα. Εξάλλου, να προγραμματίζεται και η έναρξη των ψεκασμών με βάση τις παγίδες που θα τοποθετούν οι ίδιοι οι παραγωγοί στο λιόφυτό τους. Γιατί σήμερα οι παγιδοθέτες δεν κάνουν και την καλύτερη καταγραφή. Βάζουν παγίδες στην άκρη του δρόμου για να μην κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο καθόλου! Ενώ αν αναλάβει την παγιδοθέτηση ο ίδιος ο παραγωγός θα είναι καλύτερα. Θα του λέει ο ψεκαστής “πήγαινε να μου φέρεις στοιχεία για να μπορώ να σε βοηθήσω στην αντιμετώπιση”. Και να δίνει το κράτος στον ψεκαστή, ανάλογα με τις ελιές που του έχουν αναθέσει οι παραγωγοί κάθε χρόνο, φάρμακα και να του πληρώνει και την εργασία»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αλλαγές στα δρομολόγια εξαιτίας… απαγορευτικού

Η ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμές

Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση…

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Συγκινημένη η 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που…

Πολύ καλά εξελίσσεται η υγεία της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πολύπλοκη η υπόθεση του 48χρονου - Εντετελμένος του υπουργείου…

Εργαζόμενος σε πλοίο νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Ρέθυμνο

Έραψαν μάσκες και τις παρέδωσαν στους αστυνομικούς του…

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Συνεχίζεται η διανομή κατ΄ οίκον στους ωφελούμενους του…

Συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 2.557

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της 63χρονης από την Αργεντινή

Το μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χάσικος

Ήταν ο εμπνευστής των βενετσιάνικων στολών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική και τα πρωτότυπα σχέδια κοσμούσαν κάθε χρόνο τα κοστούμια…

Ημερομηνία – σταθμός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει…

Πότε η Ελλάδα θα τελειώσει με τη δύσκολη "μάχη"

«Θεριεύει» η μαύρη αγορά της κομμωτικής για μια... φρεσκοβαμμένη…

Απίστευτες καταστάσεις για γέλια κ για κλάματα - Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου πριν προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου ελέω κορωνοϊού

"Στο 65% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη το τελευταίο εξάμηνο"

Σκάφος με έξι επιβάτες εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κρήτης

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Ηρακλείού

Καιρός:Βροχές, καταιγίδες και χιόνια,συνθέτουν το σκηνικό…

Κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας μέχρι και την Τρίτη

Κρητικός στο Λονδίνο περιγράφει τι βίωσε με τον κορωνοϊό

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο, μπαίνει στο σώμα σου να σε σκοτώσει»

Κέντρο Υγείας μόνο για κορωνοϊό όλο το 24ωρο και στην Κρήτη

Τα Κέντρα Υγείας COVID-19 θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα,…

Συγκεντρώνουν μέλι για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Εξιτήριο για Κρητικιά που είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Η 53χρονη νοσηλευόταν για 14 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Κλειστή η «ηλεκτρονική τάξη» για χιλιάδες μαθητές – Δυσκολεύονται…

Ανεπαρκής και η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.